Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
19/12/2023

ΔΡΑΣΗ: Το σημερινό μοντέλο διαχείρισης του Δήμου έχει χρεοκοπήσει

Η τοποθέτηση του Γιάννη Τσούτσια στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη

Κύριε Πρόεδρε,

θέλω εξαρχής να βάλω τη συζήτηση σε μία διαφορετική βάση από αυτή που έχει τεθεί. Αλλά πριν το κάνω, πρέπει πρώτα να κάνω τις εξής αναγκαίες παρατηρήσεις:
Πρώτον. Αυτά που πάλι έγιναν με τις εισηγήσεις και τις διαδικασίες, δηλαδή να έρχονται τα θέματα της συνεδρίασης το Σάββατο για να συζητήσουμε την Δευτέρα ή να έρχεται η πρόταση του κυρίου Πισιμίση δυο ώρες πριν το δημοτικό συμβούλιο, είναι για μια ακόμη φορά απαράδεκτα. Φαίνεται ότι έχουμε εθιστεί σε τόσο ακραίο σημείο, που απλώς το σχολιάζουμε, δεν πειράζει που δεν μπορούμε να συζητήσουμε ούτε τα κορυφαία θέματα της χρονιάς. Διότι, δεν ξέρω για σας, αλλά εμείς είμαστε παράταξη, και θέλουμε να συζητούμε μεταξύ μας. Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν προλάβαμε, βρεθήκαμε μια ώρα πριν την έναρξη του συμβουλίου χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά, αυτή η εικόνα, δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη εικόνα του Δήμου. Είναι μια κατάρρευση συνολική η οποία αφορά και το διαδικαστικό κομμάτι, και τις διαδικασίες και τις συζητήσεις. Και το λέω αυτό, διότι βλέπω εδώ σήμερα στο ξεκίνημα του δημοτικού συμβουλίου μια χαλαρότητα, πάμε ήρεμα και χαλαρά, εντάξει μπορεί και να ανεβάσουμε λίγο τα τέλη, αλλά όλα καλά.

Λοιπόν, η κεντρική μου ιδέα, και αυτό το λέω από ενδιαφέρον μπροστά σε μια νέα διοίκηση, είναι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, αν συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Διαλυτική πολιτική, διαλυτική διαχείριση. Και αυτά εμείς τα είπαμε προεκλογικά, δεν τα λέμε τώρα. Τα είπαμε όταν εσείς τάζατε και βγάζατε μεγαλεπήβολα προγράμματα και άξονες παρεμβάσεων και έργων, εμείς δεν είπαμε τίποτα. Είπαμε ότι ο δήμος δεν πάει καλά και επιχειρήσαμε να βάλουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας το ζήτημα της συντήρησης και της συστολής εξόδων. Εσείς άλλα λέγατε πριν δύο μήνες, αλλά τώρα όλοι μαζί, ξαφνικά, ανακαλύπτετε ότι αυτά που λέγατε είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, διότι τώρα πού θα βρούμε τα λεφτά για να χρηματοδοτήσουμε τα έργα που υποσχεθήκαμε, αφού έχουμε να καλύψουμε τα ελλείματα των Υπηρεσιών;

Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα, που αφορά την απερχόμενη διοίκηση. Είστε μια διοίκηση εννέα ετών και φεύγετε. Δεν έχετε πει κουβέντα για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Εδώ συζητάμε για νούμερα και προϋπολογισμούς αλλά εσείς θα οφείλατε κάποιες εξηγήσεις για την τραγική κατάσταση του Δήμου. Θα μου πείτε, γιατί λέμε τραγική την κατάσταση; Βεβαίως, γιατί από όσο θυμάμαι, πρώτη φορά συζητάμε στο δημοτικό συμβούλια για ελλείματα, δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό, εκτός αν μου πείτε ότι οι άλλοι τα «μαγειρεύανε». Εξάλλου, αυτή είναι και η γενική εντύπωση του κόσμου, δεν είναι ώρα να το αναλύσουμε, το βλέπετε σε όλα τα επίπεδα… υποδομές, από πότε έχουμε να αγοράσουμε ένα απορριμματοφόρο, φθάνουμε σήμερα να δανειζόμαστε από άλλους δήμους, σκούπες οδοκαθαρισμού που δεν κυκλοφορούν και πάει λέγοντας...

Και προσέξτε, είστε μία διοίκηση που στηρίχτηκε πολιτικά από ένα συγκεκριμένο τμήμα του πολιτικού φάσματος και ήσασταν χειρότεροι και από τις διοικήσεις της Δεξιάς, μια άκρως αποτυχημένη διοίκηση. Η οποία ούτε σήμερα βρήκε να πει μία λέξη, μία εξήγηση, ένα συγνώμη και συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα. Και μας λέει για παράδειγμα ο δήμαρχος, δεν πειράζει που είναι 1,12 ο συντελεστής για τα δημοτικά τέλη, δεν πειράζει που έχουμε ελλείματα, θα συνεχίσουν όλα ως έχουν διότι είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι!

Δεύτερον. Όλοι εδώ πάλι, δεν φταίτε για τίποτα. Κανείς δεν φταίει, φταίνε πάντα διάφοροι παράγοντες έξω από μας. Φταίει η πληρωμή των Led, το τέλος ταφής που αυξήθηκε, η τιμή της ενέργειας, φταίει η κυβέρνηση, ο νόμος Φάμελου λέει ο κ. Πισιμίσης, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, δεν φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι έξω από μας.

Γι’ αυτό το λέω ξανά προς όλους, δεν είναι το θέμα να τσακωνόμαστε για λογιστικά, με αυτά δεν θα λυθεί τίποτα, χρειάζεται κάτι περισσότερο, μια συνολική επανατοποθέτηση απέναντι στην αθλιότητα που υπάρχει στους δήμους, απέναντι στον κυνισμό που διογκώνεται και που πλέον είναι ορατός και που δεν ανατρέπεται λογιστικά, ανατρέπεται μόνο βάζοντας μπροστά μια άλλη διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλά πράγματα που σας έχουμε πει. Και λέω πάλι, αυτά εμείς τα θέσαμε προεκλογικά, όταν εσείς όλοι δίνατε ψεύτικες υποσχέσεις.

Άρα λοιπόν, και αυτό το λέω σε σας κυρίως κ. Πισιμίση, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόμαστε, δεν λύνεται λογιστικά, ούτε με κόλπα, εντάξει, είμαστε και λίγο κοινωνικά ευαίσθητοι, δεν θα τα πάμε τα δημοτικά τέλη εκεί, θα τα πάμε τόσο. Και τώρα ανακαλύπτουμε τις ενεργειακές αυξήσεις και το περιβαλλοντικό τέλος. Αν ξέραμε τα ελλείματα, θα αφήναμε πέρσι τον συντελεστή στο 1,12; Αλλά πώς φτάσαμε στο 1,12; Να σας θυμίσω πώς φτάσαμε, γιατί εσείς τα έχετε ξεχάσει. Πέρσι ο κ. Πισιμίσης εισηγήθηκε μειώσεις τελών και η σημερινή διοίκηση υπερηφανεύονταν ότι έχει μειώσει τα δημοτικά τέλη στη διάρκεια της θητείας της κατά 25%. Για να μην πω για την «ιστορική» συνεδρίαση του 2021, όπου έρχεται ο κ. Πισιμίσης και λέει μείωση των τελών ύδρευσης 5%, λέει ο κ. Ντινόπουλος μείωση 8,1% και έρχεται ο «Δήμος Δημιουργίας», δηλαδή ο κ. Μανιατογιάννης, που αρχικά είχε εισηγηθεί να μείνουν τα τέλη αμετάβλητα, τα ακούει αυτά και λέει κι αυτός, εν μέσω συνεδρίασης, μείωση 5%. Παίζανε όλοι ανάμεσα στο 5% και το 10% εν μέσω συνεδρίασης κι εμείς, που είμαστε αντιπολίτευση, ψηφίσαμε την εισήγηση της υπηρεσίας, να μείνουν τα τέλη ως έχουν.

Αυτοί οι ίδιοι είστε που τώρα έρχεστε και μας λέτε για ενεργειακό κόστος και άλλα ανάλογα και ότι τα τέλη δεν καλύπτουν τις δαπάνες. Και κάποιοι άλλοι εδώ, δεν έχετε φέρει ποτέ έναν απολογισμό και μιλάτε και για τον οδοφωτισμό με τα led, όπου ο εργολάβος έχει χρεώσει τον δήμο 300 ευρώ τον λαμπτήρα, (με την τοποθέτηση, να σας το αναγνωρίσω αυτό), όταν αυτός στην αγορά έχει 30 ευρώ. Ε λοιπόν, αν δεν κοπούν αυτά, οι σπατάλες, οι προμήθειες, ο τρόπος που κοστολογείτε και χίλια άλλα πράγματα που δεν ξέρω αλλά τα υποψιάζομαι, αν δεν καταλάβετε ότι ο δήμος έχει και μια διαχειριστική και λειτουργική πλευρά, ότι το κύριο είναι το πώς και μέσα από ποιες διαδικασίες διαχειρίζεται τα χρήματα που εισπράττει, αν συνεχίζουμε να βάζουμε μια τεχνολογία για να βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε ενεργειακά προχωρημένοι, πληρώνοντας 300 ευρώ τον λαμπτήρα, τότε είτε τα δημοτικά τέλη είτε είναι 1,12, είτε 1,30, είτε 1,50, αν δεν αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούμε, ο δήμος θα καταρρεύσει.

Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι πρέπει να αλλάξετε οπτική, το έχουμε πει κι άλλες φορές, δεν έχετε δώσει σημασία, δεν μπορούμε να ψηφίζουμε τις προτάσεις σας, όχι επειδή δεν συμφωνούμε ενδεχομένως στις αυξήσεις, αλλά επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. Η καθαριότητα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα από ότι σήμερα και με λιγότερα λεφτά. Αυτό σημαίνει αλλαγή μοντέλου. Δεν μπορεί ο δήμος να μην σέβεται τους πόρους του. Τα χαλασμένα αυτοκίνητα πρέπει να φτιαχτούν με λιγότερα χρήματα. Σας καλούμε λοιπόν να σκεφτείτε τα πράγματα εξ αρχής, ο τρόπος που προχωράμε δεν βγάζει πουθενά, είτε με αυτές, είτε και με μεγαλύτερες αυξήσεις.

Δημοτικό Συμβούλιο Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου.
Απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την αναμετάδοση του Δήμου Βριλησσίων

readers  853


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου