Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/8/2026

Μιλούν και οι αναπληρωματικοί;

της Μαρίνας Παπαχριστοδούλου

Μερικές φορές δεν γίνεται παρά να μιλά κανείς «προσωπικά». Να παίρνει θέση. Όσο κι αν αυτό, συνήθως δικαίως, δεν ενδιαφέρει, όσο κι αν συχνά οδηγεί στο «όλοι ίδιοι είναι» ή στο «πού πάτε και μπλέκετε». Σε τελευταία ανάλυση, η πολιτική έχει μια βιωματική διάσταση. Και μερικά πράγματα φαίνονται, αλλά δεν είναι προσωπικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πολιτεύεται κανείς. Είτε ως άτομο, είτε ως συλλογικότητα. Ένας είναι να λες τη γνώμη σου επώνυμα, με σθένος και ό,τι γίνει. Χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες. Και απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεσαι, να προσπαθείς να κάνεις αυτό που θεωρείς το καλύτερο για τον τόπο σου και τους κατοίκους. Να φτιάχνεις πράγματα.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Να προσπαθείς να καταστρέφεις ή να συκοφαντείς ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ή να εμποδίζεις άλλους να πράξουν, π.χ. καπελώνοντας μια εκδήλωσή τους και παραποιώντας την αφίσα τους. "Η κατσίκα του γείτονα". Επιτυχία είναι να προκαλείς τη ματαίωση μια εκδήλωσης, όχι τη διοργάνωσή της. Επιτυχία είναι να αλλάζεις απόψεις και πρακτικές ανάλογα με τη θέση σου, το πόστο σου. Είσαι διοίκηση, είσαι με τις ιδιωτικοποιήσεις. Είσαι αντιπολίτευση, είσαι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Απλά πράγματα. Και όταν στο λένε, να κατηγορείς.

Δημοκρατία είναι όταν είσαι διοίκηση να κατακεραυνώνεις όποιον δεν ψηφίζει τις προτάσεις σου. Να μην ρωτάς κανέναν. Και αν αυτό δεν αρκεί, να βάζεις κάποιους τρίτους ή τα έτοιμα ψεύτικα προφίλ, να «απαντήσουν». Αυτούς που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Αφήνουν αιχμές, αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία. Μέχρι και νεκρούς επιστρατεύουν προς υπεράσπιση των επιχειρημάτων τους. Πάλι καλά που δεν είναι και πολύ γνωστά τα ερωτικά μυστικά της εφηβείας μας, τα διαζύγια μας ή οι αρρώστιες μας. Στα μανταλάκια θα είχαν βγει.

Δημοκρατία είναι όταν έρχεται ένας δημότης να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υπερασπίζεσαι με πάθος το δικαίωμά του να μιλήσει επειδή θα κάνει κριτική στη διοίκηση. Αλλά στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής να μην μιλήσει το τρίτο αναπληρωματικό μέλος της! Γιατί δεν μας αρέσουν αυτά που λέει. (Κι ας είναι εκεί επειδή αναπληρώνει τακτικό μέλος που κωλύεται να παραστεί, το οποίο δεν αντικαθιστούν οι «πρώτοι» αναπληρωματικοί που δεν προσέρχονται!) Και να θέλει να μιλήσει ως τρίτος αναπληρωματικός και να κάνει και κριτική;

Και όταν αποδεικνύεται ότι η κριτική του είναι βάσιμη, αρχίζουν οι «διαμαρτυρίες». Είσαι νέα στο όργανο, οι παλιοί δίνουν κακό παράδειγμα. Ή είσαι γυναίκα και όσοι σου ασκούν κριτική, είναι σεξιστές! Λες και σεξισμός είναι να κάνεις κριτική σε μια γυναίκα δημόσιο πρόσωπο για τις θέσεις της και όχι μια κριτική που σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά του φύλου. (πήγαινε να κάνεις κανένα παιδί, πλύνε κανένα πιάτο). Κανείς, άντρας ή γυναίκα δεν απαλλάσσεται από την κριτική όταν ασχολείται με τα κοινά. Τότε η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στη χώρα μας θα έμενε στο απυρόβλητο για πάντα. Και τέλος πάντων, αν και αυτά δεν αποδώσουν, αρχίζει η γκρίνια, κάτι θα μείνει, στη χειρότερη περίπτωση, θα βαρεθούν ή θα λουφάξουν, κανείς δεν θα τα βάζει μαζί μας!

Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι τους στόχους μιας τέτοιας πρακτικής. Να βγαίνεις καθημερινά και να κάνεις καυγά με κάποιον, άτομο ή παράταξη. Πόσο μακριά θα σε πάει αυτό; Τα Βριλήσσια είναι μικρό προάστιο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε αν μια υπηρεσία ανήκε στον ΟΚΠΑ ή στην αντίστοιχη Αντιδημαρχία. Το ψέμα πάνω στο ψέμα, μπας και σώσουμε ό,τι δεν σώζεται;

Σε ό,τι με αφορά, έχω περάσει πολλά σοβαρότερα. Οι χαρακτηρισμοί ποτέ δεν με φόβισαν. Είναι οι πράξεις μας που τους επιβεβαιώνουν ή τους απορρίπτουν. Αφήστε που σ' αυτή την ηλικία, έχω πάντα την πολυτέλεια να με ενδιαφέρουν μόνο οι γνώμες όσων σέβομαι και εκτιμώ.


Μαρίνα Παπαχριστοδούλου



readers  122


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο.


Τα σχόλια σας...
Στη μνήμη του Δημήτρη Γεωργουλή3/6/2026 Αΐντα Α.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και εκτίμηση. Είμαι βέβαιη ότι για πολλούς από τους μαθητές του ο κ.Δημητρης ήταν σαν δεύτερος πατέρας, μέντορας και φίλος. Κάθε φορά που επισκεπτόμουν το σπίτι της οικογένειας του κ.Δημήτρη, έφευγα με την αίσθηση ότι είχα βρεθεί στο σπίτι των δικών μου γονιών. Είμαι βαθιά ευγνώμων στον κύριο Δημήτρη και στη σύζυγό του για τη ζεστή και γεμάτη φροντίδα στάση τους απέναντί μου. Πρόκειται για μια υπέροχη οικογένεια. Ευχαριστώ τη μοίρα που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω έναν τόσο καλό, έντιμο και σοφό άνθρωπο όπως ο κύριος Δημήτρης. Вечная память.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2026 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου