Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
29/6/2024

Θυελλώδης λογοδοσία και μετά... σιωπή!

Ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ για τα ΚΑΠΗ Βριλησσίων

Στην 3η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων (Τετάρτη 26/06/2024) καταθέσαμε ερώτηση με σκοπό να αποκτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί – κυρίως στα ΚΑΠΗ- αλλά και στις άλλες δομές του Δήμου.

Η συγκεκριμένη ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ "έπεσε" στο ήδη διαμορφωμένο κλίμα έντασης που είχε προκαλέσει η πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κας Μαντινίδου - Τσουβάλου Σοφίας να ενημερώσει αναλυτικά για τα πεπραγμένα των προκατόχων της στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, (ΟΚΠΑ). Είναι σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης που ακούστηκαν πρωτοφανή πράγματα, χωρίς επί της ουσίας να διαψευστούν, καταγγελίες ασυνήθιστης βαρύτητας, για παραλείψεις και χειρισμούς που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων. Ζητήματα για τα οποία οι εμπλεκόμενοι, θα έπρεπε να ενημερώσουν την τοπική κοινή γνώμη, δεν γίνεται αυτά να λέγονται «μεταξύ μας», σαν να μην "τρέχει" τίποτα.

Σε ό,τι μας αφορά και με αφορμή την ερώτησή μας, επαναλαμβάνουμε τη γενική θέση και πεποίθηση, ότι όλες οι δομές του Δήμου πρέπει να λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ελέγχου και τακτικής λογοδοσίας, διαφορετικά θα επαναλαμβάνονται όσα κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Η αδιαφάνεια, όχι μόνο εξοικειώνει τους πολίτες με την έλλειψη δημοκρατίας, αλλά και τους αφαιρεί κάθε διάθεση να συμμετέχουν σε όσα τους αφορούν άμεσα. Και ακόμη χειρότερα. Χωρίς διαδικασίες ελέγχου, εξυφαίνονται πελατειακά δίκτυα, που επιδιώκουν να θέσουν υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας όσες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να μείνει έξω από αυτά.

Η βοήθεια προς τον δημότη από την εκάστοτε δημοτική αρχή δεν είναι φιλανθρωπία, ούτε φιλευσπλαχνία, την οποία κάποιος παρέχει και οι υπόλοιποι τον ευγνωμονούν. Είναι υποχρέωση, η οποία πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν προσβάλει την αξιοπρέπεια του εκάστοτε ωφελούμενου. Και όταν προκύπτουν προβλήματα, αυτά πρέπει να λύνονται σε συνεργασία με αυτούς που τους αφορούν, δημοκρατικά και με τις μικρότερες δυνατές εντάσεις. Μόνον έτσι ο διάλογος και η λογοδοσία, όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και προς τους κατοίκους της πόλης, εξασφαλίζει κοινωνική νομιμοποίηση και αποτελεσματικότητα.

Τέλος, το επιχείρημα που χρησιμοποιείται με κάθε αφορμή από την νέα διοίκηση, ότι δηλαδή, «λεφτά δεν υπάρχουν» και επομένως, πρώτη επιλογή είναι οι περικοπές δαπανών (ακόμη και για δαπάνες όπως τα καλοκαιρινά μπάνια του ΚΑΠΗ), όσο κι αν έχει αντικειμενική βάση, δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο πολιτικής για κάθε χρήση. Εκτός των άλλων, διότι έτσι καθίσταται ανενεργό, μη πειστικό και βαθύτατα ιδιεολογικό.

Η ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ (Μαρίνα Παπαχριστοδούλου)

ΘΕΜΑ: Στοιχεία ωφελουμένων στο ΚΑΠΗ Βριλησσίων και σε διάφορες δομές του Δήμου:

«Με αφορμή την επικείμενη διακοπή συνεργασίας της ιατρού που εξυπηρετεί αυτή την περίοδο τα μέλη του ΚΑΠΗ Βριλησσίων, (εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι έρχεται συχνά στη δύσκολη και αντιδεοντολογική θέση να συνταγογραφεί συστηματικά χωρίς την παρουσία του ασθενούς - ο οποίος θα μπορούσε να εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για να παραλάβει ο ίδιος μια επαναλαμβανόμενη τρίμηνη ή εξάμηνη συνταγή - αλλά ενίοτε και από τηλεφώνου, ακόμη και σε ασθενείς των οποίων η διεύθυνση κατοικίας, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται εκτός του Δήμου, ερωτάται η διοίκηση:

1) Γίνεται συστηματικός και επαναλαμβανόμενος έλεγχος στις εγγραφές των μελών του ΚΑΠΗ; Πώς εξασφαλίζεται ότι όλοι είναι κάτοικοι ή δημότες Βριλησσίων;
2) Πόσα μέλη έχει το ΚΑΠΗ Βριλησσίων σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία;
3) Πόσες συνταγογραφήσεις συνταγών γίνονται στο ΚΑΠΗ σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία;
4) Αντιστοίχως, πόσοι είναι σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία, οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου; Υπάρχει έλεγχος αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια;
5) Πόσοι δημότες είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σήμερα και ανά χρόνο την τελευταία πενταετία;
6) Πώς εξασφαλίζετε η δίκαια συμμετοχή των μελών στις δραστηριότητες, πχ. εκδρομές, καλοκαιρινά μπάνια κλπ, ώστε να μην συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και να μην δημιουργούνται παράπονα, αίσθημα αδικίας ή ακόμα χειρότερα ατμόσφαιρα ρουσφετολογίας;»


Η απάντηση της Δημοτικής αρχής κατά τη διαδικασία της συνεδριασης του Δ.Σ., δια στόματος της αρμοδίου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Υγείας, ήταν επαρκής ως προς τα στοιχεία που ζητήσαμε.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα στοιχεία που αφορούν τις επισκέψεις των μελών του ΚΑΠΗ στον συνεργαζόμενο ιατρό της Λέσχης:
- Το 2018 έγιναν περίπου 4000 επισκέψεις στην ιατρό, (περίπου 400 άτομα ανά μήνα), αλλά παρομοίως και για το 2019. Αντίστοιχα, οι οι καταχωρήσεις στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ έφτασαν στις 2575 συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις. Στη διάρκεια του 2021 διεκπεραιώθηκαν 2180 αιτήματα που αφορούσαν συνταγογραφήσεις φαρμάκων, παρακλινικών και κλινικών εξετάσεων κ.α. Το 2022 διεκπεραιώθηκαν αντίστοιχα 3181 αιτήματα. Το 2023 τα αιτήματα έφτασαν τα 4046, ενώ στο διάστημα από 1/1/2024 έως και 21/6/2024, είναι 2147.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τους παραπάνω αριθμούς και από την ραγδαία αύξηση των ωφελούμενων στην διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, φτωχοποιούν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Και επομένως, σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται πιο σημαντικός και πιο αναγκαίος, παρά το ότι οι Δήμοι καλούνται να δρουν χωρίς να διαθέτουν, ούτε επαρκείς πόρους, ούτε το αναγκαίο προσωπικό.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


readers  830


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου