Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/4/2024

Για τα εξαώροφα και την κατάσταση στα δημοτικά κτήρια

Οι δύο ερωτήσεις της ΔΡΑΣΗΣ εν όψει της 2ης ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Λογοδοσία της δημοτικής αρχής - Τετάρτη 10η Απριλίου

Ερώτηση 1η: Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση της οικιστικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στα Βριλήσσια με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων που αξιοποιούν συγκεκριμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Από τον Απρίλιο του 2012, όταν και ψηφίστηκε Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν. 4067/2012, ΦΕΚ Α-79/9-4-2012), που θέσπισε κίνητρα για τον περιορισμό τής κατανάλωσης ενέργειας μέσω «μπόνους» που αύξαναν την επιτρεπόμενη δόμηση και το ύψος των κτηρίων, έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν προέβλεψε ότι θα ερχόταν η στιγμή που η «αξιοποίηση» αυτών των ρυθμίσεων θα οδηγούσε σε πλήρη ανατροπή του οικιστικού χαρακτήρα των περισσότερων Δήμων. Ακόμη και τα προνομιούχα προάστια, (Φιλοθέη, Ψυχικό, Εκάλη), χρειάστηκε να φθάσει το 2023 για να εξαιρεθούν, με σκανδαλώδη βέβαια τρόπο, από την εφαρμογή του νέου οικοδομικού κανονισμού. Κάπως έτσι σήμερα τα Βριλήσσια, γεμίζουν με εξαώροφα εξαμβλωματικά κτήρια, στη θέση αδόμητων οικοπέδων ή μικρών μονοκατοικιών, κρύβοντας το φως, τον αέρα της πόλης, κόβοντας δένδρα και αλλοιώνοντας περαιτέρω τη φυσιογνωμία της. Το δημοτικό Συμβούλιο των Βριλησσίων έχει καθυστερήσει απελπιστικά να αντιδράσει σ’ αυτή την νέα πραγματικότητα. Χρειάστηκε 15 σχεδόν χρόνια (από το 2008 μέχρι το 2022) για να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης ενός νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο ήδη έχει καταστεί παρωχημένο, χωρίς εν τω μεταξύ να τολμήσει μέτρα ανάσχεσης της οικοδομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης μείωσης του συντελεστή δόμησης σε κάθε πολεοδομική ενότητα του Δήμου. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την έντονη ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων, θα πυροδοτήσει δυσμενέστατες μεταβολές στην πόλη, (εξάντληση των υποδομών, επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και του προβλήματος στάθμευσης), πόσο μάλλον που αυτές, θα ενισχυθούν από την ανάλογα πυρετώδη ανοικοδόμηση των γειτονικών Δήμων των Βριλησσίων.

Ζητάμε την εξαίρεση του Δήμου Βριλησσίων από τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού κατά το παράδειγμα του Δήμου Ψυχικού - Φιλοθέης. Και την αναστολή των οικοδομικών αδειών στα Βριλήσσια για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του νέου Κανονισμού, έως ότου, τουλάχιστον, τελεσιδικήσει το ζήτημα στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχει παραπεμφθεί μετά από προσφυγή άλλου Δήμου. (Πρόκειται για τον Δήμο Αλίμου, ενώ και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του bonus). Και ακόμη προτείνουμε, το άνοιγμα των διαδικασιών για την κατάρτιση ενός νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα Βριλήσσια, που με τόλμη θα υιοθετήσει κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε η πόλη να μην καταλήξει οριστικά μια ακόμη καταστραμμένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

Ερώτηση 2η: Ποια μέτρα σκέφτεται να πάρει η δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο δημοτικά κτίρια εκδηλώσεων (Αίθουσα Μουσών και Νίκος Εγγονόπουλος) τα οποία παρουσιάζουν εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης; Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε το χρονικό όριο της διαδικασίας αποκατάστασης τους;

Τα προβλήματα είναι παρόμοια και στα δύο κτήρια, θα φέρουμε εδώ ως παράδειγμα το ΤΥΠΕΤ στο οποίο εδώ και 9 χρόνια το Cine Δράση πραγματοποιεί τις προβολές του:
- Ασυντήρητος και βρώμικος περιβάλλον χώρος
- Κακή κατάσταση στις τουαλέτες από τις οποίες ακόμα και σήμερα, που γίνονται προσπάθειες, λείπουν τα στοιχειώδη (πχ χαρτί υγείας, σαπούνι)
- Ακόμα χειρότερη κατάσταση στον κλιματισμό. Τα μηχανήματα θέρμανσης - ψύξης τα οποία τοποθετήθηκαν πρόσφατα είναι ενοχλητικά θορυβώδη. Ο θόρυβος τους συχνά καλύπτει τον ήχο και τη μουσική μιας ταινίας.
- Εξοπλισμός (κονσόλα και ηχεία) ξεπερασμένος και σε κακή κατάσταση
- Κουρτίνες έτοιμες να καταρρεύσουν ασυντήρητες και βρώμικες, οδηγοί προβληματικοί.
- Καρέκλες ακατάλληλες για να παρακολουθήσουν οι δημότες εκδηλώσεις που ξεπερνούν τη μισή ώρα.
- Κατά καιρούς χάνονται διάφορα αντικείμενα (πρόσφατα το φορητό μικρόφωνο, το οποίο ξαναβρέθηκε χωρίς όμως το καλώδιο τροφοδοσίας του) και αυτό δεν μπορεί παρά να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολλά τα άτομα που διαθέτουν κλειδιά, (όλοι σχεδόν οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων που χρησιμοποιούν την αίθουσα, ενίοτε όχι μόνον ένας από κάθε ομάδα).

Τα προβλήματα που προκαλούνται, άλλοτε αφορούν τον ήχο, άλλοτε το DVD player, άλλοτε την κονσόλα και διαρκώς τον προτζέκτορα, ενώ συχνά είναι συνδυασμός τους και δημιουργούν από μικρές έως ανυπέρβλητες δυσκολίες στις προβολές και στις άλλες εκδηλώσεις. Μερικές φορές έχουμε υποχρεωθεί να αναβάλλουμε επί τόπου την προβολή, όπως συνέβη την Πέμπτη 30/11/2023 ή να την διακόψουμε, όπως συνέβη την Πέμπτη 7/3/2024. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν σε προβολή του Βριλησσού με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμάσει μια συνολική λύση του προβλήματος η οποία να περιλαμβάνει:
- Ένα πλήρες σύστημα προβολής: κονσόλα, προτζέκτορα, ηχεία, οθόνη, μικρόφωνα. Τα μηχανήματα εξοπλισμού είναι διαφορετικά και ανήκουν σε κάθε αίθουσα, τα χρεώνεται ο υπεύθυνος λειτουργίας της. Υπενθυμίζουμε ότι τώρα υπάρχει μόνον ένα φορητό μικρόφωνο για όλο τον Δήμο, το οποίο πηγαινοέρχεται από εκδήλωση σε εκδήλωση!
- Ορισμός μόνιμου υπεύθυνου του εκάστοτε χώρου με γνώσεις χειρισμού των παραπάνω συστημάτων, τα οποία θα τα χειρίζεται μόνον αυτός και όχι οποιοσδήποτε άλλος
- Απομάκρυνση όλων των άχρηστων υλικών (τα καταστραμμένα και βρώμικα τραπέζια, τα άλλα έπιπλα που ή θα έπρεπε να έχουν πεταχτεί ή να βρίσκονται σε κάποια αποθήκη). Αντικαθίστανται οι κάδοι ανακύκλωσης και βγαίνουν έξω οι κάδοι σκουπιδιών. Πουθενά αλλού σε δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αυτό, πόσο μάλλον σε χώρο εκδηλώσεων.
- Ο χώρος καθαρίζεται, ιδίως μετά από κάθε εκδήλωση ή γάμο: δεν χρειάζεται να πατάς ρύζια και ροδοπέταλα για να δεις ταινία ή για να παρακολουθήσεις μια συζήτηση.
- Γενναίο καθάρισμα στις τουαλέτες, (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν γίνει), επισκευή και εφοδιασμός με τα απαραίτητα υλικά: χαρτί υγείας, σαπούνι, χειροπετσέτες. Αν πρόκειται να παραμείνουν δημόσιες - και το σωστό είναι να παραμείνουν, οι δημότες που τις χρησιμοποιούν και από τους οποίους οι περισσότεροι είναι μικρά παιδιά, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με αξιοπρέπεια.
- Οι κουρτίνες κατεβαίνουν, πλένονται, διορθώνονται οι σιδηρόδρομοι και τοποθετούνται εκ νέου. Η ΔΡΑΣΗ έχει ενημερώσει ότι αναλαμβάνει χωρίς χρέωση την επισκευή τους.
- Βάψιμο της αίθουσας
- Μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των καθισμάτων. Και άρχισαν να χαλάνε, και είναι πολύ κουραστικά μετά από λίγη ώρα.

- Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, δύο προτάσεις, ανάμεσα στις πολλές που έχουν γίνει κατά καιρούς: Πρώτον, ορίζουμε ένα συγκεκριμένο χώρο στον οποίο θα πρέπει να περιορίζονται τα ζώα: Η σημερινή πρακτική να κυκλοφορούν παντού, δημιουργεί μεγάλο θέμα καθαριότητας και υγείας για τα μικρά παιδιά που παίζουν στον ίδιο χώρο. Δεύτερον, αποκαθιστούμε τη λειτουργία του ποτιστικού συστήματος ώστε να μην χρειάζεται να πλατσουρίζουμε στα νερά πηγαίνοντας προς την είσοδο.

Η αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης έχει κόστος, αλλά είναι πλέον ώριμη, αναγκαία και ρεαλιστική, αρκεί να υπάρχει η διάθεση. Το όφελος θα είναι πολλαπλό. Οι συνδημότες μας που έρχονται στους χώρους αυτούς για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση θα μπορούν να την απολαμβάνουν ποιοτικά, αυτοί που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις θα μπορούν να τις ευχαριστηθούν, ενώ η εικόνα του προαστίου βελτιώνεται σημαντικά, καθώς οι χώροι αυτοί έχουν καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες επισκέπτες.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


readers  1398


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου