Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
24/11/2023

Η Ελένη Αλεξανδράκη στο Cine Δράση για τους «Ξεριζωμένους»

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 8:15’μμ, ΤΥΠΕΤ

To Cine - Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 8:15μμ στο ΤΥΠΕΤ με το ντοκιμαντέρ «Ξεριζωμένοι» της Ελένης Αλεξανδράκη.

Η δημιουργός της «Νοσταλγού» και του «Κωστής Παπαγιώργης: Ο πιο Γλυκός Μισάνθρωπος» φωτίζει στο νέο της φιλμ άγνωστες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια του Φράνκο μέχρι τα χρόνια του Covid 19, από το γαλλικό νησί Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Σιβηρία, επτά πρόσωπα διαφορετικής γενιάς, όλα ξεριζωμένα βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς, κυρίως, λόγους αφηγούνται τις ιστορίες τους μπροστά στον φακό.

Βλέπουμε το φιλμ και το συζητάμε με την δημιουργό του.

Το φιλμ αναφέρεται στους Μυρτώ Μάντα, Γιάννη Ατζακά, Σήφη Ζαχαριάδη, Μαρία Μερσέντες Μπουένο Μοράλες, Ενρίκε Ολιβερ, Ζαν Φιλίπ Ζαν Μαρί και Ρεζβάνα Σεκανταρί. Όλα τα πρόσωπα έχουν ενδιαφέρον, όλες οι ιστορίες συγκινούν.

O Γιάννης Ατζακάς, συγγραφέας από τη Θάσο, γιος αντάρτη πέρασε έξι χρόνια (1949-1955) στις Ελληνικές «Παιδοπόλεις» ένδοξους βασιλικούς τόπους υποταγής και χειραγώγησης, σταθμούς καθαγιασμένους μόνον όσον αφορά το όνομα τους: «Απόστολος Παύλος», «Άγιος Χαράλαμπος», «Καλή Παναγιά», «Άγιος Δημήτριος». Βρίσκονταν σε Αθήνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, λειτούργησαν δε από το 1949 έως το 1955. Ήταν ορφανοτροφεία που δημιουργήθηκαν από την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Με πρόσχημα να «προστατευθούν» τα παιδιά από τη φτώχεια και τον πόλεμο, στην πραγματικότητα όμως, για να τους γίνεται αντικομουνιστική προπαγάνδα και να εξυπηρετούνται σχέδια παράνομων, με το αζημίωτο, υιοθεσιών παιδιών από αριστερές οικογένειες σε άλλες χώρες. Ερευνώντας η σκηνοθέτης την ιστορία του Ατζακά για μια ταινία μυθοπλασίας ανακάλυψε με έκπληξη εκατοντάδες ιστορίες ξεριζωμών και εκμετάλλευσης παιδιών παγκοσμίως. Όταν συνειδητοποίησε την μεγάλη έκταση του θέματος αποφάσισε να κάνει την ταινία ρίχνοντας μια σχετικά σφαιρική ματιά πάνω στον χώρο και τον χρόνο της ανελέητης πολιτικής.

Ο Σήφης Ζαχαριάδης έζησε μια ζωή στην εξορία, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς ο πατέρας του, ο για 25 χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, βρέθηκε πολιτικός εξόριστος στη Σιβηρία για 17 χρόνια, ενώ και η μητέρα του, στέλεχος του ίδιου κόμματος, φυλακίστηκε στην Ελλάδα για 18 ολόκληρα χρόνια.

Ο Ισπανός Ενρίκε Όλιβερτ μόλις γεννήθηκε το 1965, κλάπηκε από την αγκαλιά της μητέρας του, επειδή εκείνη ήταν ανύπαντρη και προοδευτική και δόθηκε για παράνομη υιοθεσία. Το ίδιο συνέβη και σε περίπου αλλά 200.000 χιλιάδες μωρά την ίδια περίοδο στην πατρίδα του.

Η Ισπανίδα Μαρία Μερσέντες Μπουένο Μοράλες έζησε τη δική της θλιβερή ιστορία όταν έκλεψαν το μωρό της πέντε χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Αργότερα, πολύ αργότερα η γυναίκα συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. Η ίδια υπήρξε άτυχη αλλά δημιούργησε μια οργάνωση μέσω της οποίας βοηθήθηκαν πολλές μητέρες να αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα, πρόβλημα του οποίου την ύπαρξη αρνούνταν να αναγνωρίσει το επίσημο ισπανικό κράτος.

Ο Ζαν Φιλίπ Ζαν Μαρί αποσπάστηκε το 1963, βίαια από την οικογένεια του στο νησί Ρεουνιόν, τότε γαλλική αποικία, σε ηλικία 10 ετών με το πρόσχημα ότι θα τον μεταφέρουν στην ενδοχώρα για σπουδές. Στην πραγματικότητα μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική Γαλλία όπου για πολλά χρόνια έγινε «σκλάβος» σε σπίτια και επιχειρήσεις Γάλλων αγροτών. Ήταν ένα από τα «παιδιά της Creuse», από το όνομα της περιοχής όπου έζησαν στη Γαλλία.

Η Αφγανή Ρεζβάνα Σεκαντάρι το 2015 σε ηλικία 14 ετών, κατέληξε ασυνόδευτο ανήλικο στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που έκανε μαζί με όλη την οικογένειά της από το Αφγανιστάν για να φτάσει στην Ευρώπη. Η Ρεζβάνα έχει την πιο πρόσφατη και πιο τραγική ιστορία. Ακόμη αναζητάει την ταυτότητά και τις ρίζες της καθώς, ενώ η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν την βοηθάει πραγματικά.

Οι ιστορίες όλων αυτών ενώνονται ελεύθερα με εκείνη της Μυρτώς Μαντά, μιας 12χρονης Ελληνίδας μαθήτριας, που ξεριζώθηκε από φίλους, συγγενείς και συμμαθητές και είδε την καθημερινότητά της να ανατρέπεται εξαιτίας της καραντίνας που επιβλήθηκε με αφορμή την πανδημία Covid 19.

Η ιδέα του βιασμού της παιδικής ψυχής είναι η καρδιά του θέματος με το οποίο καταπιάνεται η Ελένη Αλεξανδράκη στους «Ξεριζωμένους» της. Το πώς δηλαδή για να εξυπηρετηθούν διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες ανά τον κόσμο, τα παιδιά έγιναν και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης με πρόσχημα την προστασία τους. Ο θεατής συμπάσχει με αυτούς που έχασαν κάποια στιγμή την ταυτότητά τους και υποχρεώθηκαν να ζήσουν, να σκεφτούν, να υπάρξουν με τις προδιαγραφές που μια εξουσία τους επέβαλε.

Η ίδια η σκηνοθέτης αντιλαμβάνεται την έννοια της ρίζας του ανθρώπου «σαν το οξυγόνο. Ένα δέντρο με τις ρίζες του ρουφάει ουσίες από τη γη για να μπορέσει να ζήσει. Αν ξεριζωθεί, μετά από λίγο θα πεθάνει. Έτσι είμαστε κι εμείς. Αν μας ξεριζώσουν χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Χάνουμε τον εαυτό μας. Και θέλει πολύ αγώνα για να τον ξαναβρούμε. Οι άνθρωποι που δίνουν τις μαρτυρίες τους στην ταινία μου είναι καταπληκτικοί για το πως τα κατάφεραν να επανέλθουν στο «χώμα» που θρέφει τις ρίζες τους. Ρίζα δεν είναι μόνο η πατρίδα. Ρίζα είναι η κυρίως η ζεστασιά, η θαλπωρή, η φλόγα του κεριού, η ίδια μας η ψυχή».

Ελλάδα, Ντοκιμαντέρ, 2022. Διάρκεια: 98’. Σενάριο: Ελένη Αλεξανδράκη, Jonathan Arnoult. Σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη. Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος. Μοντάζ: Βαγγέλης Κατσαρός. Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου. Μουσική: Jonathan Arnoult.

Εδώ το trailer.

Οι χειμερινές προβολές και εκδηλώσεις του Cine-Δράση πραγματοποιούνται στην αίθουσα του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Υμηττού & Πλαταιών, Βριλήσσια, κάθε Πέμπτη στις 8.15μ.μ.

Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση
readers  622


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου