Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
18/11/2023

Για το ζήτημα της ανισομερούς κατανομής των μαθητών στα Γυμνάσια του Δήμου

Η σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Βριλησσίων

Με μια δεικτική ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων - Κηδεμόνων Βριλησσίων (ολόκληρη η ανακοίνωση* στο τέλος), καταφέρεται κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, ύστερα από εισήγηση της αντιδημάρχου Παιδείας κας Σοφίας Χαντζάρα, έγινε αποδεκτή η διατήρηση των σημερινών χωροταξικών ορίων για την εγγραφή των μαθητών στα Γυμνάσια του Δήμου μας.

Με την ανακοίνωσή της η Ένωση, δηλώνει ότι αγνοήθηκε στο πλαίσιο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, παρά το διαπιστωμένο πρόβλημα της ανισομερούς κατανομής των μαθητών στα τρία Γυμνάσια του Δήμου: Το 1ο Γυμνάσιο έχει 318 εγγεγραμμένους μαθητές, το 2ο Γυμνάσιο 272 και το 3ο Γυμνάσιο 219 μαθητές.

Όπως πάντως προκύπτει και από το βίντεο του δημοτικού συμβουλίου**, (14ο λεπτό), το θέμα εισάγεται για συζήτηση ως «εκτός ημερήσιας διάταξης», χωρίς δηλαδή να έχουν προετοιμαστεί οι δημοτικοί σύμβουλοι, μάλιστα, ως «έγκριση αποσπάσματος πρακτικού συνεδρίασης της Δημοτικής επιτροπής Παιδείας». Η όλη συζήτηση διήρκεσε 4 λεπτά και αμέσως μετά ο πρόεδρος του Δ.Σ. δήλωσε «ομόφωνα» χωρίς κανείς να αντιδράσει.

Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων λεπτών, με αφορμή παρατήρηση του κ. Χρηστάκη, δημοτικού συμβούλου και πρώην διευθυντή Λυκείου του Δήμου μας, ότι «το θέμα του 1ου Γυμνασίου, που είναι υπερκορεσμένο, θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στη Δημοτική Επιτροπή», η κα Χατζάρα απάντησε «ότι δεν μπήκε από κανέναν διευθυντή αυτός ο προβληματισμός»(!) Και ότι «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές... διότι το 3ο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Λ. Αναπαύσεως και οι γονείς και οι μαθητές επιδιώκουν μέσω των διευθύνσεων της δευτεροβάθμιας να το αποφύγουν... κάτι που ο Δήμος δεν μπορεί ούτε να το αποφύγει, ούτε να παρακάμψει. Επίσης οι διευθυντές συνεννοούνται μεταξύ τους στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και κάνουν κάποιες εγγραφές ή μετεγγραφές όταν χρειαστεί...».

Αυτά ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς βεβαίως να είναι γνωστή η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων. Ειπώθηκε δηλαδή, ότι τα γεωγραφικά όρια των σχολείων συζητήθηκαν στην Δημοτική Επιτροπή και παρέμειναν ως έχουν, ύστερα από συνεννόηση και συμφωνία με τους τρείς διευθυντές των Γυμνασίων.

Επί της ουσίας τώρα...

Ορθά η Ένωση Γονέων - Κηδεμόνων Βριλησσίων στην παρέμβασή της, υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία (του προβλήματος), που είναι η ανισοκατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια της πόλης μας». Και ακόμη πιο ορθά δημοσιοποιεί το ζήτημα. Προφανώς, το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να είχε συζητήσει διαφορετικά το θέμα και πάντως όχι ως θέμα "εκτός ημερήσιας διάταξης".

Αλλά για να υλοποιηθεί το αίτημα της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων σχετικά με τα γεωγραφικά όρια των σχολείων, (με το οποίο συμφωνούμε), το πρώτο βήμα είναι, (λέμε εμείς), να μην καταστρατηγούνται τα υπάρχοντα όρια! Εάν τα υπάρχοντα όρια τηρηθούν, η κατάσταση κάπως θα βελτιωθεί!

Λέμε δηλαδή, ότι πρέπει να σταματήσουν τα ρουσφέτια και οι πιέσεις προς τους διευθυντές, ώστε αυτοί να αναγκάζονται να αποδεχτούν μαθητές των οποίων η διεύθυνση κατοικίας τους δεν αντιστοιχεί στο εκάστοτε σχολείο.

Λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι «μεσολαβήσεις» των τοπικών και περιφερειακών πολιτικάντηδων που εκτελούν μετεγγραφές κατά παραγγελία.

Αυτό θα ήταν ένα πρώτο καλό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, η περίφημη πεζογέφυρα της Λ. Αναπαύσεως, το έργο που διαρκώς εξαγγέλλεται στα Βριλήσσια και ποτέ δεν υλοποιείται, ίσως άλλαζε κάπως τις ροές των μαθητών προς το 3ο Γυμνάσιο...


Κίνηση Δημοτών Βριλήσσιων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

-----------------------------------------------------------------------

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ένωση Γονέων - Κηδεμόνων Βριλησσίων, (15/11/2023)
Κοροϊδία σε live μετάδοση για τους υπεράριθμους μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σοφία Χαντζάρα να χαρακτηρίζει στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ως «καθαρά τυπικό και διαδικαστικό θέμα» την εξέταση των χωροταξικών ορίων των σχολείων του Δήμου μας, προτείνοντας παράλληλα να μην υπάρξει καμία μεταβολή και να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση η οποία «δεν προκαλεί κανέναν προβληματισμό» σύμφωνα με την κ. Χαντζάρα και η οποία αποφασίστηκε ομοφώνως να συνεχιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο:

- Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε η ίδια η κ. Χαντζάρα στην Ένωση Γονέων, το 1ο Γυμνάσιο έχει 318 μαθητές, το 2ο Γυμνάσιο έχει 272 μαθητές και το 3ο Γυμνάσιο έχει 219 μαθητές. Από το 2015 ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα Γυμνάσια αυξήθηκε από 776 σε 809, δηλαδή κατά 33 παιδιά. Το ίδιο διάστημα στο 1ο Γυμνάσιο ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 46 παιδιά, ενώ στο 2ο και το 3ο Γυμνάσιο, μειώθηκε κατά 14 και 1 μαθητές αντίστοιχα.

- Εάν γινόταν ισομερής κατανομή των μαθητών, κάθε Γυμνάσιο του Δήμου θα είχε 270 μαθητές. Αντιθέτως, τώρα ζούμε μία κατάσταση όπου δύο σχολεία αντίστοιχης κτιριακής δυναμικής έχουν διαφορά σχεδόν 100 μαθητών!

- Η Ένωση Γονέων έχει στείλει σχετική επιστολή στον Δήμο Βριλησσίων στις 17 Οκτωβρίου 2023, εκφράζοντας την ανησυχία της για τους υπεράριθμους μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο.

- Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου έχει στείλει σχετικές επιστολές στον Δήμο στις 11 Μαΐου και στις 5 Ιουλίου 2023, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τον υπερκορεσμό μαθητών στο σχολείο και την κατάσταση των υποδομών του σχολείου.

- Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και των τριών Γυμνασίων του Δήμου σε συνεδρίασή τους στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, ομόφωνα έκαναν λόγο για ανισομερή κατανομή των μαθητών στα 3 σχολεία.

- Στο τελευταίο Σχολικό Συμβούλιο στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, όπου προσεκλήθη και η Ένωση Γονέων, η Διεύθυνση του Σχολείου έθεσε θέμα υπεράριθμων μαθητών λέγοντας ότι οι υποδομές του κτιρίου δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, ζητώντας τη συνδρομή της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Γονέων.

- Στην ενημέρωση των γονέων του 1ου Γυμνασίου στην αρχή της σχολικής χρονιάς, η Διεύθυνση του Σχολείου ζήτησε δημοσίως τη συνδρομή της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Γονέων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης παιδιών, λόγω μη επάρκειας των υποδομών του κτιρίου.

Σημειώνουμε ότι η Ένωση Γονέων στο συγκεκριμένο ζήτημα αγνοήθηκε παντελώς. Στο πλαίσιο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όταν τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα προς ψήφιση, ζητήσαμε περισσότερες διευκρινίσεις από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ.

Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε τουλάχιστον προσβλητικό προς τους δημότες, τους μαθητές και τους γονείς του 1ου Γυμνασίου, να χαρακτηρίζεται «διαδικαστικό και τυπικό» ένα θέμα το οποίο τίθεται εντόνως και επισταμένως από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πλην... του Δήμου. Καλούμε τους Διευθυντές των Σχολείων, τους οποίους επικαλέστηκε η κ. Χαντζάρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να δηλώσουν εάν πράγματι συμφωνούν με τα τωρινά χωροταξικά όρια και τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία ευθύνης τους.

Καλούμε επίσης τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις που ψήφισαν ομοφώνως υπέρ της διατήρησης των χωροταξικών ορίων, να δηλώσουν εάν γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση και τα προαναφερθέντα στοιχεία του Δήμου για την κατανομή των μαθητών μεταξύ των τριών Γυμνασίων και να τοποθετηθούν.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και δεν μπορεί πια να αντιμετωπίζεται με λύσεις προκάτ. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία, που είναι η ανισοκατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια της πόλης μας.


Ένωση Γονέων - Κηδεμόνων Βριλησσίων

------------------------------------------------------------------------

Παραπομπές


* Πηγή: Ένωση Γονέων - Κηδεμόνων Βριλησσίων

** Το βίντεο από το Δημοτικό Συμβούλιο (14 λεπτό )

*** Προκάτ Αίθουσα Διδασκαλίας και υπεράριθμοι μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων


readers  755


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου