Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
14/11/2023

Το φως που καίει και το φως που φωτίζει

Ο κοινοβουλευτισμός και ο κομματισμός στη αποικία. (Μέρος τέταρτο*)

1
Το πεφωτισμένο κομματικό ιερατείο,
εσώκλειστο, ιπτάμενο της πραγματικότητας, με καταιγιστικές αστραπές φωτίζει - σε τηλεοπτικό χρόνο - το γήινο σκότος. Πολιτικοί και πολιτικές σκηνοθετημένες παρασκηνιακά, από ανύπαρκτες γίνονται πασίγνωστες μόλις σκάσουν μύτη στην σκηνή, εντυπωσιάζοντας το ποίμνιο που χωρίς τσομπάνο είναι ανήμπορο να βοσκήσει μόνο του. (Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι - ως έχουν κάθε δικαίωμα - υπερασπιστές των μαζών ας αποδείξουν αντί για τις επιθυμίες τους του λόγου τους το αληθές επί των πραγμάτων).

Πανάρχαια συνταγή του ίδιου του Θεού καθώς έδωσε στον Αβραάμ τις δέκα εντολές σε καταιγίδα με φοβερά και τρομερά αστραπόβροντα. Πάνω στην γη κανείς δεν ρωτήθηκε, ούτε καν συμμετείχε στην επεξεργασία τους και φυσικά με το φως των αστραπών πως να διαβαστούν; Το ποίμνιο ενώ προσκυνά το θέλημα Θεού οι Δέκα Εντολές μένουν ανεφάρμοστες ή μάλλον εφαρμόζονται όπως βολεύει τον καθένα.

Στο στημένο καταιγιστικό – πολεμικό σκηνικό, με μάτια και μυαλά θολωμένα οι γήινοι δέχονται καλύτερα τις «μεγάλες ιδέες». Υπό το παραμορφωτικό φως των στιγμιαίων αστραπών όπως όπως τις βλέπουν, ακούνε ό,τι ακούνε, παίρνουν δηλαδή «μια ιδέα» καθώς βιάζονται να σωθούν από το σκότος του κάτω κόσμου. Η καλή πίστη αρκεί για να αποκτήσουν τα καλά του «πάνω» κόσμου. Άλλωστε – το είπαμε - είναι θέλημα Θεού.

2
Συμβαίνει στη διάρκεια των καταιγίδων κάποιοι με ανάγκη να «φωτιστούν», ανάβουν ένα κεράκι σε κάποια στεγανή γωνιά της γης προστατευμένης από το εκτυφλωτικό αστραπιαίο φως. Εκεί λοιπόν, στο αφανές παραγώνι το προμηθεϊκό φως του κεριού δίνει μορφή στην ανάγκη τους και γίνεται αιτία για πολλά σοβαρά πράγματα καθώς καθιστά αυτόφωτους τους ετερόφωτους. Το σταθερό φως είναι δικό τους, το περιφρουρούν το διαχειρίζονται το συντηρούν. Είναι αρκετό για να μελετούν τα αποτελέσματα των πράξεών τους, να βγάζουν συμπεράσματα να αναλύουν να ωριμάζουν να προχωρούν κατοχυρώνοντας την εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει μέσα, νίκες απογοητεύσεις πισωγυρίσματα λάθη. Όλα αυτά τα δικά τους - δικά τους, κι ας έχουν λάθη - δικά τους και τα λάθη.

Είναι λύτρωση ένα κέρινο φως στο κρισιακό σκότος, όσο να υπολογίζουμε τον δικό μας Κοινό Τόπο και Χρόνο ως υποκείμενοι των απόψεων και της ύπαρξής μας. Κάπως έτσι υπερασπίζουμε την Συλλογικότητα που επιλέγει το φως του γήινου κεριού μέχρι εκεί που φωτίζει οριζοντίως ιστάμενους και παριστάμενους και όχι το κάθετο αστραπιαίο θεϊκό που φωτίζει προϊστάμενους και υφιστάμενους.

Η Συλλογικότητα υπάρχει εν ζωή όσο ανανεώνει συνεχώς τον ΣΚΟΠΟ της ύπαρξής της, τα: τι – πώς – πού - γιατί, των καταστάσεων. Όλους μα όλους εκείνους που ίσως και καλοπροαίρετα προσπερνούν τους βασανιστικούς πολιτικούς στοχασμούς, η ζωή τους καταδικάζει να ζουν ενσωματωμένοι στο σύστημα εντολών των πάνω προς τους κάτω που μάλλον υλοποιούνται μόνο προς το σκέλος των συμφερόντων των άνωθεν εντολέων.

Όσο περιμένουμε προοδευτικές λύσεις ουρανοκατέβατες, πληρώνουμε τις συνέπειες ταυτισμένοι με τους «πολλούς» και τις «μαζικές» επιλογές που ολοένα αποτυχαίνουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά μας. Τα θέλουμε όλα έτοιμα στο πιάτο, μάλλον προσευχόμενοι κάτι να μείνει από τα όσα τάζουν οι δημαγωγοί ηγετίσκοι. Παρασυρόμαστε πανεύκολα βγάζοντας με τα χέρια μας τα μάτια μας.


Γιάννης Τσίχλας

(*) Η τραμπάλα, η κουτάλα και το μελωμένο έδρανο (Μέρος πρώτο), 15/01/2021
Η περικεφαλαία με το δάχτυλο και ο άταφος με τον μαύρο σκούφο (Μέρος δεύτερο), 21/1/21
Ο μικρομεσαίος χυλός, τα νέα μοντέλα και τα τούβλα, (Μέρος τρίτο) 5/11/23readers  789


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου