Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
14/11/2023

Το φως που καίει και το φως που φωτίζει

Ο κοινοβουλευτισμός και ο κομματισμός στη αποικία. (Μέρος τέταρτο*)

1
Το πεφωτισμένο κομματικό ιερατείο,
εσώκλειστο, ιπτάμενο της πραγματικότητας, με καταιγιστικές αστραπές φωτίζει - σε τηλεοπτικό χρόνο - το γήινο σκότος. Πολιτικοί και πολιτικές σκηνοθετημένες παρασκηνιακά, από ανύπαρκτες γίνονται πασίγνωστες μόλις σκάσουν μύτη στην σκηνή, εντυπωσιάζοντας το ποίμνιο που χωρίς τσομπάνο είναι ανήμπορο να βοσκήσει μόνο του. (Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι - ως έχουν κάθε δικαίωμα - υπερασπιστές των μαζών ας αποδείξουν αντί για τις επιθυμίες τους του λόγου τους το αληθές επί των πραγμάτων).

Πανάρχαια συνταγή του ίδιου του Θεού καθώς έδωσε στον Αβραάμ τις δέκα εντολές σε καταιγίδα με φοβερά και τρομερά αστραπόβροντα. Πάνω στην γη κανείς δεν ρωτήθηκε, ούτε καν συμμετείχε στην επεξεργασία τους και φυσικά με το φως των αστραπών πως να διαβαστούν; Το ποίμνιο ενώ προσκυνά το θέλημα Θεού οι Δέκα Εντολές μένουν ανεφάρμοστες ή μάλλον εφαρμόζονται όπως βολεύει τον καθένα.

Στο στημένο καταιγιστικό – πολεμικό σκηνικό, με μάτια και μυαλά θολωμένα οι γήινοι δέχονται καλύτερα τις «μεγάλες ιδέες». Υπό το παραμορφωτικό φως των στιγμιαίων αστραπών όπως όπως τις βλέπουν, ακούνε ό,τι ακούνε, παίρνουν δηλαδή «μια ιδέα» καθώς βιάζονται να σωθούν από το σκότος του κάτω κόσμου. Η καλή πίστη αρκεί για να αποκτήσουν τα καλά του «πάνω» κόσμου. Άλλωστε – το είπαμε - είναι θέλημα Θεού.

2
Συμβαίνει στη διάρκεια των καταιγίδων κάποιοι με ανάγκη να «φωτιστούν», ανάβουν ένα κεράκι σε κάποια στεγανή γωνιά της γης προστατευμένης από το εκτυφλωτικό αστραπιαίο φως. Εκεί λοιπόν, στο αφανές παραγώνι το προμηθεϊκό φως του κεριού δίνει μορφή στην ανάγκη τους και γίνεται αιτία για πολλά σοβαρά πράγματα καθώς καθιστά αυτόφωτους τους ετερόφωτους. Το σταθερό φως είναι δικό τους, το περιφρουρούν το διαχειρίζονται το συντηρούν. Είναι αρκετό για να μελετούν τα αποτελέσματα των πράξεών τους, να βγάζουν συμπεράσματα να αναλύουν να ωριμάζουν να προχωρούν κατοχυρώνοντας την εξέλιξη με ό,τι αυτή έχει μέσα, νίκες απογοητεύσεις πισωγυρίσματα λάθη. Όλα αυτά τα δικά τους - δικά τους, κι ας έχουν λάθη - δικά τους και τα λάθη.

Είναι λύτρωση ένα κέρινο φως στο κρισιακό σκότος, όσο να υπολογίζουμε τον δικό μας Κοινό Τόπο και Χρόνο ως υποκείμενοι των απόψεων και της ύπαρξής μας. Κάπως έτσι υπερασπίζουμε την Συλλογικότητα που επιλέγει το φως του γήινου κεριού μέχρι εκεί που φωτίζει οριζοντίως ιστάμενους και παριστάμενους και όχι το κάθετο αστραπιαίο θεϊκό που φωτίζει προϊστάμενους και υφιστάμενους.

Η Συλλογικότητα υπάρχει εν ζωή όσο ανανεώνει συνεχώς τον ΣΚΟΠΟ της ύπαρξής της, τα: τι – πώς – πού - γιατί, των καταστάσεων. Όλους μα όλους εκείνους που ίσως και καλοπροαίρετα προσπερνούν τους βασανιστικούς πολιτικούς στοχασμούς, η ζωή τους καταδικάζει να ζουν ενσωματωμένοι στο σύστημα εντολών των πάνω προς τους κάτω που μάλλον υλοποιούνται μόνο προς το σκέλος των συμφερόντων των άνωθεν εντολέων.

Όσο περιμένουμε προοδευτικές λύσεις ουρανοκατέβατες, πληρώνουμε τις συνέπειες ταυτισμένοι με τους «πολλούς» και τις «μαζικές» επιλογές που ολοένα αποτυχαίνουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά μας. Τα θέλουμε όλα έτοιμα στο πιάτο, μάλλον προσευχόμενοι κάτι να μείνει από τα όσα τάζουν οι δημαγωγοί ηγετίσκοι. Παρασυρόμαστε πανεύκολα βγάζοντας με τα χέρια μας τα μάτια μας.


Γιάννης Τσίχλας

(*) Η τραμπάλα, η κουτάλα και το μελωμένο έδρανο (Μέρος πρώτο), 15/01/2021
Η περικεφαλαία με το δάχτυλο και ο άταφος με τον μαύρο σκούφο (Μέρος δεύτερο), 21/1/21
Ο μικρομεσαίος χυλός, τα νέα μοντέλα και τα τούβλα, (Μέρος τρίτο) 5/11/23readers  358


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Ο κοινοβουλευτισμός και ο κομματισμός στην αποικία11/11/2023 Τασία Μάρη
Αφοριστικό άρθρο." Η αριστερά συγκυριακά αυξομειώνει τα ποσοστά της, κάνει και άλματα που μένουν αιωρούμενα.Καταγγελιομανής, απόλυτα προβλέψιμη, ευνοεί το σύστημα εξουσίας που με δεξιοαριστεροκεντρώες κυβερνήσεις, εκτονώνει τις κρίσεις απογοητεύοντας όσους ποντάρουν σε προεκλογικές εξαγγελίες. Η δημόσια προβολή και παρουσία σε κάθε είδους έδρανα αποδείχτηκαν τυράκια στις φάκες της συστημικής ενσωμάτωσης....Η Δεξιά ασκεί καθαρή ταξική πολιτική ενώ η Αριστερά διαβρωμένη από την μικρομεσαία τάξη υποταγμένη στους θολούς παραπολιτικούς ιδεολογισμούς της, προσαρμόζει την δομή και λειτουργία των κομμάτων της που είναι πλέον «μαζικοί φορείς» με στόχο την εξουσία..... " Όλοι, δηλαδή στο ίδιο τσουβάλι; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλύεται και να έχει χάσει τον αριστερό του προσανατολισμό, αλλά υπάρχει το ΚΚΕ. Και μπορεί η γλώσσα του να είναι "ξύλινη" και ίσως "μονότονα καταγγελτική", αλλά ποιός αμφισβητεί ότι λέει μεγάλες αλήθειες , που δυστυχώς επιβεβαιώνονται πάντα......


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2023 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου