Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/11/2023

Ο κοινοβουλευτισμός και ο κομματισμός στην αποικία

του Γιάννη Τσίχλα

Μέρος τρίτο*: Ο μικρομεσαίος χυλός τα νέα μοντέλα και τα τούβλα

Όποιες αλλαγές ή ανατροπές επιφέρουν οι εκλογές, σε ελάχιστα πράγματα επιδρούν καθόσον επικυρώνουν ότι αποφασίζεται από πριν εξωθεσμικά.

Η αριστερά συγκυριακά αυξομειώνει τα ποσοστά της, κάνει και άλματα που μένουν αιωρούμενα. Καταγγελιομανής, απόλυτα προβλέψιμη, ευνοεί το σύστημα εξουσίας που με δεξιοαριστεροκεντρώες κυβερνήσεις, εκτονώνει τις κρίσεις απογοητεύοντας όσους ποντάρουν σε προεκλογικές εξαγγελίες. Η δημόσια προβολή και παρουσία σε κάθε είδους έδρανα αποδείχτηκαν τυράκια στις φάκες της συστημικής ενσωμάτωσης. Σύντροφοι, ιστορικά οι εκλογές μας πάνε: Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω...

Η κυρίαρχη ποσοτικά και ιδεολογικά μικρομεσαία τάξη (διογκώνεται σε συνθήκες παραγωγικής τριτογενοποίησης) είναι το αντικείμενο του πόθου κάθε εκλογικού μηχανισμού. Καθότι δεν είναι «καθαρή τάξη», δεν παίρνει μυρουδιά από «καθαρές πολιτικές» σύνθεσης ιστορικών – γεωπολιτικών – παραγωγικών - πολιτισμικών, κατ’ ουσία εθνικών δεδομένων. Οι εναπομένουσες κινηματικές συλλογικότητες δέσμιες της μαζικής βάσης στάσιμες στα «προβλήματα της καθημερινότητας» ότι με κόπο κατακτούν το κάνουν σκηνικό στο κομματοκρατούμενο εκλογικό θέατρο μένοντας με τις ψήφους στο χέρι. Σε φάση υπαρξιακού αναλογισμού θεωρητικά και οργανωτικά αποστεωμένες, φυτοζωούν απόντων αριστερών αγωνιστών και νεολαίας. Υποστέλλοντας την πολιτική σημαία προσκυνούν τα κόμματα ως μόνα αρμόδια για παραγωγή πολιτικής αναμένοντας κάποιο αναστάσιμο κύμα όπως το πρόσφατο συριζέικο του 2015.

Η Δεξιά ασκεί καθαρή ταξική πολιτική ενώ η Αριστερά διαβρωμένη από την μικρομεσαία τάξη υποταγμένη στους θολούς παραπολιτικούς ιδεολογισμούς της, προσαρμόζει την δομή και λειτουργία των κομμάτων της που είναι πλέον «μαζικοί φορείς» με στόχο την εξουσία. Σε αυτή την φάση βρισκόμαστε των προσαρμοστικών διαδικασιών με νέα μοντέλα λαϊκιστών ηγετών να δοκιμάζονται στην κοινοβουλευτική πασαρέλα. Πάλι πέφτουν από τα σύννεφα οι αδιάβαστοι αριστεροί που δεν κατανοούν ότι το κάθε «τώρα» έρχεται από κάποια «πριν».

Οι εκλογικοί αέρηδες – και οι εσωκομματικοί - σηκώνουν πολιτικά σκουπίδια από τις γωνιές τους ανεβάζοντάς τα στην κοινωνική πυραμίδα ενώ, απαξιώνονται καινοτόμες πρωτοπόρες ιδέες που κατεβαίνουν την σκάλα των αξιών. Ακέφαλη η κοινωνία χωρίς ταξική πυξίδα κάπου εδώ στη «μέση» καταναλώνει ως θέαμα τον μικρομεσαίο χυλό που αμάσητος, προσπερνά πηδώντας κυριολεκτικά τους μαζικούς εγκέφαλους πάει παχύ έντερο κατεβαίνει υπόνομο και εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων για να γίνουν τα τούβλα που οι εκλογικοί αέρηδες – όπως προείπαμε - θα διακοσμήσουν Κυβερνήσεις ΟΤΑ, Περιφέρεις, Βουλή, ΜΜΕ...

Τι να πει κανείς; Ανεμομαζέματα ανεμοσκορπίσματα...

Μικρομεσαίες ιδέες σε τούβλα από λύματα υπονόμων χτίζουν φασιστικό κίνημα που και αυτό θεωρώ ότι θα προσαρμοστεί ξεπερνώντας την εκτόνωση στους δρόμους. Ήδη προβάρει νέα μοντέλα λαϊκιστών ηγετών μέχρι να κάτσει το κατάλληλο για να πάει εξουσία πάντα δημοκρατικά πάντα με εκλογές πάντα ευρωπαϊκά. Ιταλία, Γαλλία Ουγγαρία, Κροατία, προπορεύονται, οι άλλοι ακολουθούν...

Επόμενο 4ο Μέρος: Το φως που καίει και το φως που φωτίζει

Γιάννης Τσίχλας


* Ο Κοινοβουλευτισμός και ο Κομματισμός στην αποικία (Μέρος πρώτο), 15/01/2021
Ο Κοινοβουλευτισμός και ο Κομματισμός στην αποικία (Μέρος δεύτερο), 21/1/21


readers  677


Σχόλια (2)


Τασία Μάρη 11 Νοε 2023, 08:36
Αφοριστικό άρθρο." Η αριστερά συγκυριακά αυξομειώνει τα ποσοστά της, κάνει και άλματα που μένουν αιωρούμενα.Καταγγελιομανής, απόλυτα προβλέψιμη, ευνοεί το σύστημα εξουσίας που με δεξιοαριστεροκεντρώες κυβερνήσεις, εκτονώνει τις κρίσεις απογοητεύοντας όσους ποντάρουν σε προεκλογικές εξαγγελίες. Η δημόσια προβολή και παρουσία σε κάθε είδους έδρανα αποδείχτηκαν τυράκια στις φάκες της συστημικής ενσωμάτωσης....Η Δεξιά ασκεί καθαρή ταξική πολιτική ενώ η Αριστερά διαβρωμένη από την μικρομεσαία τάξη υποταγμένη στους θολούς παραπολιτικούς ιδεολογισμούς της, προσαρμόζει την δομή και λειτουργία των κομμάτων της που είναι πλέον «μαζικοί φορείς» με στόχο την εξουσία..... " Όλοι, δηλαδή στο ίδιο τσουβάλι; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλύεται και να έχει χάσει τον αριστερό του προσανατολισμό, αλλά υπάρχει το ΚΚΕ. Και μπορεί η γλώσσα του να είναι "ξύλινη" και ίσως "μονότονα καταγγελτική", αλλά ποιός αμφισβητεί ότι λέει μεγάλες αλήθειες , που δυστυχώς επιβεβαιώνονται πάντα......
Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 5 Νοε 2023, 20:37
Δεν έχω διαβάσει ή δεν θυμάμαι τα 1ο και 2ο μέρη, συμφωνώ με το 3ο, το κοινοποίησα, θα περιμένω το 4ο με αστείρευτη ελπίδα, για ένα φως στην άκρη του τούνελ...
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου