Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/9/2023

Με την «Κόκκινη Λάσπη» ολοκληρώνονται οι θερινές προβολές του Cine Δράση!

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, 8:15΄μμ, στο Β’ Γυμνάσιο Βριλησσίων

Τα σχολεία αρχίζουν. Και το Cine Δράση ολοκληρώνει τις θερινές προβολές του στο φιλόξενο Β’ Γυμνάσιο την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 8:15’μμ, με την «Κόκκινη Λάσπη», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γαλλοαλγερινού ηθοποιού Farid Bentoumi που επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ Καννών (2020).

Εξαιρετικά πετυχημένος συνδυασμός κοινωνικού δράματος και πολιτικού θρίλερ που θυμίζει το σινεμά του Ken Loach και των αδελφών Jean-Pierre και Luc Dardenne, οι οποίοι είναι οι παραγωγοί του φιλμ. Συναρπαστικό, ευαίσθητο, καταγγελτικό σινεμά, που επικεντρώνει στις αντιθέσεις στο χώρο εργασίας, τη δυσμενή θέση των εργατών, ιδιαίτερα των γυναικών, το χάσμα γενεών και τις συγκρούσεις μεταξύ καθήκοντος-οικογένειας, οικονομικής ανάπτυξης-προστασίας του περιβάλλοντος και φροντίδας για την υγεία των πολιτών.

Η ιστορία της ταινίας είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ajka της Ουγγαρίας, αλλά παρόμοιες ιστορίες συμβαίνουν ή θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε στον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Gardannes στη Νότια Γαλλία στην οποία ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος μετέφερε την πλοκή. Το θέμα προσεγγίζεται μέσω δύο κεντρικών χαρακτήρων. Του Σλιμάν, ενός πατέρα με καταγωγή από το Μαγκρέμπ και της κόρης του, Nουρ. Η κοπέλα είναι μια έξυπνη, χαριτωμένη και δυναμική δόκιμη νοσοκόμα, η οποία έχει απολυθεί από τη δουλειά της στο νοσοκομείο, μετά από ένα λάθος με τραγικές συνέπειες. Όντας άνεργη θα δεχτεί την πρόταση του Σλιμάν να δουλέψει ως νοσοκόμα εργασίας στο χημικό εργοστάσιο της μικρής πόλης όπου εκείνος εργάζεται ήδη 29 χρόνια ως επιστάτης και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Καθώς παρακολουθεί την κατάσταση, η Νουρ ανακαλύπτει πολλές αποκλίσεις στα αρχεία υγείας και συγκεντρώνει αρκετές πληροφορίες που αφορούν ύποπτα περιστατικά. Οι υποψίες δεν αργούν να οδηγήσουν στην τρομερή διαπίστωση ότι η υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς επί χρόνια υφίστανται τις συνέπειες της πρακτικής της εταιρείας που απορρίπτει τα τοξικά απόβλητα της στην κοντινή λίμνη. Η Νουρ σκέφτεται να δημοσιοποιήσει το γεγονός και σε αυτή της την επιλογή θα έχει σύμμαχο μια ανεξάρτητη και αφοσιωμένη δημοσιογράφο τοπικού μέσου. Μαζί θα επιδιώξουν να κοινοποιηθεί η αλήθεια πριν η εταιρία πάρει έγκριση να συνεχίσει τη δραστηριότητα της.

Οι διαπιστώσεις της Νουρ για την υγεία των εργαζομένων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά ενοχλητικές και προκαλούν ανησυχία και εχθρότητα από την πλευρά της εταιρείας. Αλλά το άτομο που προσπαθεί σκληρότερα από όλους να αρνηθεί και να καλύψει τα ευρήματά της είναι ο άντρας που της κανόνισε τη δουλειά, ο πατέρας της. Δυο γενιές με διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετική στάση απέναντι στη δουλειά, συγκρούονται με οδυνηρές συνέπειες και για τους δύο. Η ευλογία του να βρει η Νουρ δουλειά μετατρέπεται σε κατάρα και η νεαρή γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με ένα άλυτο δίλημμα. Να βάλει πάνω από όλα την ευγνωμοσύνη και τα συναισθήματα της απέναντι στην οικογένεια και να γίνει με αυτή της τη στάση συνεργός στο σύστημα που βλάπτει την υγεία πολλών ανθρώπων; Ή να παλέψει για την αλήθεια με κίνδυνο να χάσει την αγάπη και να αποξενωθεί από την οικογένειά της; Ο θεατής συμπάσχει καθώς πατέρας και κόρη μπερδεύονται από την κατάρρευση της πάλαι ποτέ ζεστής, υποστηρικτικής σχέσης τους.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Farid Bentoumi στη δεύτερη κιόλας ταινία του, εξασφάλισε ένα πειστικό, ρεαλιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η δράση: ολοκληρωμένοι χαρακτήρες χωρίς στερεότυπα, φυσικό περιβάλλον, ένα υπάρχον χημικό εργοστάσιο στη Σαβοΐα, μια καλή περιγραφή των συνθηκών εργασίας και υγείας στον τόπο δουλειάς, (συμπτωματική είναι η ελάχιστη προσοχή που δίνεται στην ιατρική της εργασίας εντός των τειχών του). Οι περισσότερες ιστορίες αυτού του είδους αναπτύσσονται με μια έντονη σύγκρουση μεταξύ του βασικού ήρωα και κάποιου αξιωματούχου της εταιρείας που εύκολα αναγνωρίζεται ως ο κακός. Η δύναμη του Red Soil έγκειται στην απόφαση του Bentoumi να βάλει στη θέση του αντιπάλου της Νουρ τον ίδιο της τον πατέρα, έναν αξιοσέβαστο άνθρωπο με καλή διάθεση προς όλους που αγαπά την κόρη του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και θέλει να είναι ευτυχισμένη. Αυτό ενισχύει τη δραματική-ανταγωνιστική διάσταση του φιλμ, την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό του. Η στάση του Σλιμάν πηγάζει από την επίγνωση της εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από το εργοστάσιο που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, άρα και κάποια ευμάρεια. Τρομοκρατείται στην προοπτική ότι η αποκάλυψη των παρανομιών της εταιρείας θα οδηγήσει στο κλείσιμο της, εξέλιξη καταστροφική για την οικογένεια, τους φίλους του και όλους τους κατοίκους. Γιατί σύμφωνα με την ειλικρινή αλλά λανθασμένη εκτίμηση του δεν μπορείς να τα έχεις όλα: Και ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Όταν δηλώνει στην κόρη του ότι τα σκυλιά δεν δαγκώνουν το χέρι που τα ταΐζει, αναγνωρίζεις το λάθος της οπτικής του αλλά μπορείς και να το εξηγήσεις.

Ο σκηνοθέτης δευτερευόντως θίγει και άλλα μικρότερα ζητήματα. Στην αναπαράσταση της οικογένειας, οι χαρακτήρες αν και αραβικής καταγωγής διακατέχονται από εντελώς γαλλική κουλτούρα. Δεν υπάρχουν ίχνη παραδόσεων που να προδίδουν την καταγωγή τους, η γιορτή ενός γάμου ακολουθεί τη δυτική παράδοση, προβάλλοντας ένα είδος κεκτημένης πολύ-πολιτισμικότητας. Ωστόσο, η δυναμική της οικογένειας που παρουσιάζεται, ειδικά η σχέση πατέρα και κόρης, αλλά και αυτή της αδερφής με τον μελλοντικό της σύζυγο, έχει την πατριαρχική δομή των χωρών προέλευσης, δομή που σχεδόν εκλείπει από τις δυτικές κοινωνίες. Επιπλέον στην αρχή της έρευνας της, η Νουρ προσπαθεί να πάρει πληροφορίες από δύο εργάτες που αρνούνται να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει κάτι στη στάση αυτών των αντρών που να αποδεικνύει ότι η ηρωίδα παρενοχλείτε, αλλά είναι φανερό ότι το εργασιακό περιβάλλον είναι ουσιαστικά σεξιστικό γιατί πρακτικά δεν προστατεύει τα γυναικεία σώματα. Ακόμα και ο γαμπρός της, όταν σε κάποια φάση συζητούν οι δυο τους τις υποψίες της, υποτιμά τη συνομιλήτριά του και τη χλευάζει ζητώντας της να του δέσει τα παπούτσια, σε μια από τις πιο απεχθείς σκηνές του φιλμ.

Το «Red Soil» έχει το πλεονέκτημα όλοι οι ερμηνευτές του να είναι ταλαντούχοι με τη Zita Hanrot (Βραβείο Καλύτερης Υποσχόμενης Γυναίκας Ηθοποιού για την κωμωδία «Good Luck, Algeria» πρώτη ταινία του Bentoumi) και τον Sami Bouajila (Βραβείο César για το «A son» του Mehdi Barsaoui, 2019) εξαιρετικούς στους κεντρικούς ρόλους. Η πρώτη επιδεικνύει ένα μείγμα φυσικότητας και ευαισθησίας, ο δεύτερος κρύβει τις αδυναμίες του κάτω από ένα προσωπείο γαλήνιας καλοσύνης. Σε αυτό το εξαιρετικό δίδυμο προστίθενται η Céline Sallette, πειστική ως δημοσιογράφος που δεν τα παρατά ποτέ και ο πάντα υπέροχος Olivier Gourmet, εδώ στο μικρό ρόλο του διευθυντή του εργοστασίου.

Γαλλία, Βέλγιο, Οικολογικό Θρίλερ, 2021. Διαρκεια: 88’. Σενάριο: Farid Bentoumi, Samuel Doux. Σκηνοθεσία: Farid Bentoumi. Πρωταγωνιστούν: Zita Hanrot, Sami Bouajila, Céline Salliette, Olivier Gourmet, Henri-Noël Tabary, Alka Balbir, Thierry Rousset, Laurent Crozet, Evelyne Cervera, Thierry Simon, Maxime Bodolec, Matthieu Loos, Driss Ramdi.

Οι καλοκαιρινές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται στο Β’ Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου & Ξάνθης) κάθε Πέμπτη. Στη συνέχεια, για ολόκληρο τον χειμώνα, από τις 14/9 και κάθε Πέμπτη στις 8.15μ.μ. μεταφέρονται στον χώρο του ΤΥΠΕΤ.

Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  592


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου