Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
25/8/2023

Αν δεν ψηφίζουν, παρ' τους τηλέφωνο!

Η διαφορά μιας «κανονικής» συνεδρίασης με μια «δια περιφοράς»

Δεν είναι ανέκδοτο όσα ακολουθούν. Είναι μια «κανονική» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Βριλησσίων. Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023. Η 19η Συνεδρίαση γίνεται και με δια ζώσης παρουσία, και με τηλεδιάσκεψη, για να διευκολυνθεί η απαρτία.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 6.30μ.μ.. Χρειάστηκε μια ακόμη ώρα για συγκεντρωθούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και να ξεκινήσει. Στην αίθουσα 8 και άλλοι 9 από τις οθόνες των υπολογιστών τους. Σύνολο 17, (επί 33ων), η συνεδρίαση, ξεκίνησε. Στο πρώτο θέμα δύο σύμβουλοι που συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη έχασαν τη σύνδεση και αποχώρησαν. Στο δεύτερο θέμα μια ακόμη σύμβουλος αποχώρησε. Έμειναν δηλαδή 14 σύμβουλοι. Στην πορεία, ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη, προσήλθαν άλλοι 4 και το σύνολο έγινε 18.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λύτρας «απουσίαζε κατά την συνεδρίαση για σημαντικό λόγο». Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ο κ Δημητρίου Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απουσίαζε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων». Αν απουσιάζει ή κωλύεται και ο αντιπρόεδρος, τον αναπληρώνει όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους, εν προκειμένω η κα Αρσένη –Λάμπρου Παρασκευή (Βούλα). Η κα Αρσένη όμως συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και είχε την ονομαστική της εορτή. Έτσι αποχώρησε μετά την ψήφιση του 2ου θέματος. «Μετά την αποχώρησή της ανέλαβε η 2η κατά σειρά εκλογής Δημοτική Σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού κα Χαντζάρα Σοφία», η οποία όμως και αυτή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Έτσι, τελικά, χρέη προέδρου έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Μαυραγάνης!

Διαμαρτυρηθήκαμε ότι δεν είναι δυνατόν με τέτοιες συνθήκες να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά η δημοτική Αρχή επέμενε, ότι επείγουν αποφάσεις. Μεταξύ αυτών και η εφαρμογή τριών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Βριλησσίων... Τόσο επείγον. Ακόμη κι εδώ ζητήσαμε οι προτάσεις να τεθούν σε ψηφοφορία μία προς μια και όχι όλες μαζί, ώστε να αποδεχτούμε τις δύο από τις τρείς, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Τέσσερεις δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν. Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 θετικές ψήφους.

Στέλνει ο Δήμος τις αποφάσεις του Δ.Σ. για τον τυπικό έλεγχο στην Περιφέρεια και αυτές «επιστρέφονται». Διότι δεν διέθεταν την προβλεπόμενη απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. Οι διοικούντες δεν το πρόσεξαν.

Κανένα πρόβλημα! Κανονίζουμε αμέσως την 20η συνεδρίαση, Τρίτη 22 Αυγούστου, δια περιφοράς! Πράγμα που σημαίνει ότι ενημερώνονται τηλεφωνικά οι επικεφαλής των παρατάξεων, (με τη σειρά τους ενημερώνουν τους δημοτικούς τους συμβούλους), δίνουν την έγκρισή τους για τη διαδικασία και στη συνέχεια δηλώνουν την ψήφο τους για κάθε θέμα. «Τυπικό ζήτημα», μας ενημέρωσε ο δήμαρχος.

Αρχικά, πριν αποσταλούν οι εισηγήσεις, για πολλοστή φορά, το αποδεχτήκαμε, για να διευκολύνουμε τη διοίκηση. Αλλά όχι, δεν ήταν λογικό. Το δηλώσαμε εγγράφως, δεν συμμετέχουμε. Δεν είναι λογικό, ούτε δημοκρατικό, θέματα που συζητήθηκαν δια ζώσης, έστω σε μια «παρακμιακή» συνεδρίαση, χωρίς να γίνει δυνατόν μέσα σε αυτήν να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, να παρακάμπτονται με τηλεφωνικές συνεδριάσεις.

Οι «δια περιφοράς» συνεδριάσεις ξεκινούν «εξ ορισμού» με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, εκτός αν κάποια παράταξη έχει δηλώσει ότι δεν συμμετέχει. Σαν να ήταν όλοι εκεί! Εν προκειμένω, δεν συμμετείχαμε μόνον 4 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι υπόλοιποι 29 ήταν εκεί και μάλιστα συμφωνούσαν κιόλας! Κι ας ήταν στις παραλίες. Ακόμη και ο μονίμως απών πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ήταν εκεί, και «αφού διαπίστωσε απαρτία, κήρυξε την έναρξη της δια περιφοράς συνεδρίασης»!

Είναι αντιμετώπιση του δημοτικού συμβουλίου αυτή; Και των προς συζήτηση θεμάτων; Να προχωράει ο Δήμος τηλεφωνικά; Να αποφασίζουμε τηλεφωνικά; Να υπάρχουμε τηλεφωνικά;

Το έχουμε αποδεχτεί πολλές φορές. Όχι πλέον. Κάθε διοίκηση, οφείλει να προγραμματίζει καλύτερα τις προτάσεις της, τα «επείγοντα» και το επίπεδο των συνεδριάσεων.

Μια ακόμη ψηφίδα στα αναγκαία που εκκρεμούν...


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων
Δράση για μια Άλλη Πόλη



readers  711


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οι κουρτίνες – Κώστας Μόντης
Είναι πάντα φρονιμότερο να σηκώνουμε εμείς τις κουρτίνες πριν τις σηκώσουν οι άνεμοι.


Τα σχόλια σας...
S.O.S. για το ρέμα Βριλησσού! 25/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Θα ξεκινήσω με την τελευταία παράγραφο, ο κάτοικος της περιοχής κρατάει την ανωνυμία του για να μην μπλέξει στα προεκλογικά κουτσομπολιά των τοπικών διαχειριστών της εξουσίας. Κατανοητό και σεβαστό. Τι τον κάνει όμως να πιστεύει πως μια καλογραμμένη επιστολή διαμαρτυρίας θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από το απερχόμενο ή το επόμενο ΔΣ; Θα πρότεινα, εφόσον δεν τίθεται θέμα περισυλλογής υπογραφών, όπως πρόσφατα ξεκίνησε επώνυμα ένας συν-δημότης μας για άλλη υπόθεση, ο ίδιος, αλλά και όποιος άλλος θέλει να διαμαρτυρηθεί ανώνυμα -τώρα που γυρίζει μέσα στο προεκλογικό πανηγυράκι-, να διαβάσει τις προγραμματικές προτάσεις των παρατάξεων, όπως υπάρχουν στα ιλουστρασιόν φυλλάδια τους, στην Ενότητα «Καθαριότητα, Πράσινη Ανάπτυξη, Έξυπνες πόλεις, κλπ) και να επισκεφτεί τα περίπτερά τους, επισημαίνοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και να ζητήσει εξηγήσεις θέτοντας ερωτήματα, π.χ. «τι εννοείτε όταν λέτε ανάπλαση της παραρεματίου ζώνης του Βριλησσού»;
Αντιδρόμηση οδού Κρήτης: Δεν είμαστε ελέφαντες!21/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Ναι, η ΔΡΑΣΗ τα λέει εδώ και χρόνια, έχω διαβάσει όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σας επί του θέματος (βρίσκονται στην ετικέτα «Δημοτικό Συμβούλιο). Αν μη τι άλλο, σας χαρακτηρίζει η συνέπεια στην πολιτική σας παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Μπράβο στον δημότη που πήρε την πρωτοβουλία για την συλλογή των υπογραφών, τέτοιες ενέργειες πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια της αμοιβαίας αλληλεγγύης. Σήμερα εσύ, αύριο εγώ. Μην ξεχνάμε πως, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθμός Απόφασης 118/ 2014) «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ' αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.»
24ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης21/9/2023 Τασία Μάρη
Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό δίνει το πράσινο φως στις επιχειρήσεις να έχουν εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο εργασίας ,ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Τέτοιες πρακτικές πρωτοεφάρμοσε η κινεζική Cosco και στη συνέχεια άρχισαν να υιοθετούν και ευρωπαϊκές εταιρείες , με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το πράσινο φως ώστε αντιλαϊκές κυβερνήσεις ,όπως η ελληνική, να κατεβάζουν αυτές τις διευκολύνσεις προς την εργοδοσία μέσω νομοσχεδίων- εκτρωμάτων όπως αυτό. Μιλώ, δυστυχώς, εκ πείρας διότι η μικρή μου κόρη ( 30 χρονών) έχει την ατυχία να δουλεύει σε μια τέτοια εταιρία ( start up και με νέους σε ηλικία εργοδότες.....) ,που την προσέλαβαν πριν τρία χρόνια βαζοντάς την να υπογράψει μια σύμβαση εργασίας, παρόμοια με αυτές που θα επιτρέπει πλέον και με νόμο το ελληνικό κράτος!!!! Οι συνθήκες εργασίας ,που διαμορφώνονται για τα νέα παιδιά με τέτοια νομοσχέδια, θα τις χαρακτήριζε κανείς συνθήκες "γαλέρας" , γιατί -πάλι μιλώντας απο το παράδειγμα των εργασιακών συνθηκών της κόρης μου- η εταιρία νόμιμα προσλαμβάνει συνεχώς νέα παιδιά για την ίδια θέση εργασίας μειώνοντας τις ώρες παρεχόμενης εργασίας στους ...παλαιότερους, φτάνοντας στο σημείο κάποιους μήνες να προσφέρει ...0 ώρες εργασίας ( λόγω αναδουλιάς), και να κρατά εγκλωβισμένα τα εργαζόμενα παιδιά ,τα οποία με τις παραπανω τακτικές δε μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα απαραίτητα ένσημα για να μπούν στο ταμείο ανεργίας...... Και μόνο γι αυτό το λόγο, συμπαραστεκόμενη στη νέα γενιά ,ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θα κατέβω στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11:00, όπου με καλεί ευτυχώς το σωματείο μου ( Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών). Γιατί το σύνθημα "Στους δρόμους,στους δρόμους γεννιούνται συνειδήσεις " δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο και αληθινό......


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2023 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου