Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/8/2023

Στο έλεος του Αγίου Θεοκλήτου!

Ανεπαρκής, ανεπαρκέστατη πυροπροστασία στον Δήμο μας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα* και δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον Μάρτιο του 2023 διατέθηκε στους Δήμους ποσό ύψους 23.140.000€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του ίδιου έτους, (με απόφαση του τότε Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα), για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από το ποσό αυτό , 30.000€ δόθηκαν στον Δήμο Βριλησσίων.

Δεν πρόκειται βέβαια, για κάποιο τεράστιο ποσό. Και όσο και να καμαρώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι αυτό είναι κατά 25% μεγαλύτερο του περσινού, δεν είναι δυνατόν με αυτό να καλύψεις τις ανάγκες πυροφύλαξης – πυροπροστασίας, πόσο μάλλον τις ανάγκες πρόληψης.

Επιπλέον, η υποχρέωση πυροφύλαξης - πυροπροστασίας δεν έχει αξιολογηθεί από τη διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων στη βαρύτητα που της αντιστοιχεί, αν κρίνουμε από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχετικό τμήμα του Δήμου σήμερα: Συνολικά στο Γραφείο Πυροπροστασίας ανήκει μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος, ο επικεφαλής του τμήματος. Βοηθητικά, αλλά όχι ως μέλη του τμήματος σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διατίθενται επιπλέον δύο εργαζόμενοι. Σε αυτούς προστίθενται ακόμη τέσσερεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Με αυτά τα άτομα δεν μπορεί να οργανωθεί σωστά και ολοκληρωμένα η πυρασφάλεια ούτε του δάσους του Αγίου Θεοκλήτου. Δεν μιλάμε βέβαια για πάρκα και πλατείες. Αυτά από την αρχή βρίσκονται εκτός κάδρου.

Παίρνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι υπάρχουν και οι άδειες του καλοκαιριού η εικόνα σήμερα είναι η εξής:
- Από την αρχή της βάρδιας έως τις 12.00 το μεσημέρι η πυροφύλαξη επαφίεται σε έναν και μόνον έναν εργαζόμενο. Τον επικεφαλής.
- Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7:00 το απόγευμα, υπάρχουν 4 άτομα.
- Από τις 7:00 το απόγευμα, έως τις 12:00 το βράδυ ή καλύτερα έως την ώρα που θα αντέξει, ξαναμένει μόνον ένας. Και πάλι ο επικεφαλής του τμήματος. Ανεπαρκής, ανεπαρκέστατη πυροπροστασία.

Επιπλέον, επειδή για ακόμα μια χρονιά δεν οργανώθηκε η συμμετοχή των εθελοντών στην πυρασφάλεια, (ποτέ δεν έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια, το έχουμε επισημάνει στο Δ.Σ..), αλλά αφέθηκε και αυτό στον πατριωτισμό των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο.

Από την πλευρά μας, θέτουμε τα εξής ερωτήματα:
- Πώς ακριβώς δαπανήθηκε το ποσό των 30.000€ της κρατικής επιχορήγησης;
- Γιατί δεν αξιοποιούνται για τις ανάγκες της πυροπροστασίας εργαζόμενοι που έχουν διατεθεί στο δήμο με τα προγράμματα για τον covid -19, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι; (πχ ο Δήμος Βύρωνα).
- Δεδομένης της κατάστασης, γιατί δεν προχωράει η δημοτική αρχή, έστω και τώρα, σε μια έκκληση προς τους δημότες, μέσω των φορέων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο (δημοτικές παρατάξεις, πολιτιστικοί, αθλητικοί, τοπικοί σύλλογοι κλπ) για να ζητήσει τη συνδρομή τους σε αυτή τη διαδικασία;

Κατά τη γνώμη μας αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει από την απουσία προσωπικού.
Αλλιώς το δάσος θα μείνει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και εμείς θα ανάβουμε κεριά στον Άγιο Θεόκλητο, εκλιπαρώντας τον να δείξει έλεος.


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων
Δράση για μια Άλλη Πόλη


* Ολόκληρο το δημοσίευμα και ο πίνακας κατανομής των κονδυλίων ανά δήμο εδώ:


readers  638


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οι κουρτίνες – Κώστας Μόντης
Είναι πάντα φρονιμότερο να σηκώνουμε εμείς τις κουρτίνες πριν τις σηκώσουν οι άνεμοι.


Τα σχόλια σας...
S.O.S. για το ρέμα Βριλησσού! 25/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Θα ξεκινήσω με την τελευταία παράγραφο, ο κάτοικος της περιοχής κρατάει την ανωνυμία του για να μην μπλέξει στα προεκλογικά κουτσομπολιά των τοπικών διαχειριστών της εξουσίας. Κατανοητό και σεβαστό. Τι τον κάνει όμως να πιστεύει πως μια καλογραμμένη επιστολή διαμαρτυρίας θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από το απερχόμενο ή το επόμενο ΔΣ; Θα πρότεινα, εφόσον δεν τίθεται θέμα περισυλλογής υπογραφών, όπως πρόσφατα ξεκίνησε επώνυμα ένας συν-δημότης μας για άλλη υπόθεση, ο ίδιος, αλλά και όποιος άλλος θέλει να διαμαρτυρηθεί ανώνυμα -τώρα που γυρίζει μέσα στο προεκλογικό πανηγυράκι-, να διαβάσει τις προγραμματικές προτάσεις των παρατάξεων, όπως υπάρχουν στα ιλουστρασιόν φυλλάδια τους, στην Ενότητα «Καθαριότητα, Πράσινη Ανάπτυξη, Έξυπνες πόλεις, κλπ) και να επισκεφτεί τα περίπτερά τους, επισημαίνοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και να ζητήσει εξηγήσεις θέτοντας ερωτήματα, π.χ. «τι εννοείτε όταν λέτε ανάπλαση της παραρεματίου ζώνης του Βριλησσού»;
Αντιδρόμηση οδού Κρήτης: Δεν είμαστε ελέφαντες!21/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Ναι, η ΔΡΑΣΗ τα λέει εδώ και χρόνια, έχω διαβάσει όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σας επί του θέματος (βρίσκονται στην ετικέτα «Δημοτικό Συμβούλιο). Αν μη τι άλλο, σας χαρακτηρίζει η συνέπεια στην πολιτική σας παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Μπράβο στον δημότη που πήρε την πρωτοβουλία για την συλλογή των υπογραφών, τέτοιες ενέργειες πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια της αμοιβαίας αλληλεγγύης. Σήμερα εσύ, αύριο εγώ. Μην ξεχνάμε πως, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθμός Απόφασης 118/ 2014) «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ' αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.»
24ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης21/9/2023 Τασία Μάρη
Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό δίνει το πράσινο φως στις επιχειρήσεις να έχουν εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο εργασίας ,ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Τέτοιες πρακτικές πρωτοεφάρμοσε η κινεζική Cosco και στη συνέχεια άρχισαν να υιοθετούν και ευρωπαϊκές εταιρείες , με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το πράσινο φως ώστε αντιλαϊκές κυβερνήσεις ,όπως η ελληνική, να κατεβάζουν αυτές τις διευκολύνσεις προς την εργοδοσία μέσω νομοσχεδίων- εκτρωμάτων όπως αυτό. Μιλώ, δυστυχώς, εκ πείρας διότι η μικρή μου κόρη ( 30 χρονών) έχει την ατυχία να δουλεύει σε μια τέτοια εταιρία ( start up και με νέους σε ηλικία εργοδότες.....) ,που την προσέλαβαν πριν τρία χρόνια βαζοντάς την να υπογράψει μια σύμβαση εργασίας, παρόμοια με αυτές που θα επιτρέπει πλέον και με νόμο το ελληνικό κράτος!!!! Οι συνθήκες εργασίας ,που διαμορφώνονται για τα νέα παιδιά με τέτοια νομοσχέδια, θα τις χαρακτήριζε κανείς συνθήκες "γαλέρας" , γιατί -πάλι μιλώντας απο το παράδειγμα των εργασιακών συνθηκών της κόρης μου- η εταιρία νόμιμα προσλαμβάνει συνεχώς νέα παιδιά για την ίδια θέση εργασίας μειώνοντας τις ώρες παρεχόμενης εργασίας στους ...παλαιότερους, φτάνοντας στο σημείο κάποιους μήνες να προσφέρει ...0 ώρες εργασίας ( λόγω αναδουλιάς), και να κρατά εγκλωβισμένα τα εργαζόμενα παιδιά ,τα οποία με τις παραπανω τακτικές δε μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα απαραίτητα ένσημα για να μπούν στο ταμείο ανεργίας...... Και μόνο γι αυτό το λόγο, συμπαραστεκόμενη στη νέα γενιά ,ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θα κατέβω στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11:00, όπου με καλεί ευτυχώς το σωματείο μου ( Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών). Γιατί το σύνθημα "Στους δρόμους,στους δρόμους γεννιούνται συνειδήσεις " δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο και αληθινό......


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2023 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου