Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
6/6/2023

Για μια επείγουσα αναγκαιότητα

του Μπάμπη Δαμουλιάνου - Ευαγγελάτου

Επείγουσα και μόνο από το γεγονός ότι το 10% τουλάχιστον των συνδημοτών μας με ειδικές ανάγκες και χθες και προχθές και αύριο, εμποδίζεται και θα εμποδίζεται να χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια της πόλης μας, γι’ αυτό που λέει το όνομα τους!

Την εγκληματικά συνηθισμένη αδιαφορία από όλους τους υπόλοιπους που έστω και μερικώς μπορούμε ακόμη να τα χρησιμοποιούμε, την χαρακτηρίζω επιεικώς απαράδεκτη! Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και να απασχολήσει την κάθε δημοτική παράταξη που είναι ή φιλοδοξεί να βρεθεί στο τιμόνι της διοίκησης και μέριμνας για τον δήμο μας, κατά προτεραιότητα!

Και μολονότι το ποσοστό που αρχικά ανέφερα λίγο-πολύ παραμένει σταθερό, ο απόλυτος αριθμός των εμποδιζόμενων συνεχώς αυξάνει, ανάλογα με την αύξηση του πληθυσμού σ’ αυτό το πολύπλευρα προνομιούχο προάστιο. Γιατί τόσο οι δρόμοι όσο και τα πεζοδρόμια ούτε πλαταίνουν μηδέ μακραίνουν, παραμένοντας οι ίδιοι και τα ίδια από τον καιρό που ο δήμος ήταν κοινότητα και ζηλευτή κηπούπολη. Έτσι κάποιοι κάποτε την γνωρίσαμε. Και οι κοινοτάρχες μας χωρίς πολλή σκέψη, λίγες γνώσεις και θέλω να πιστεύω καλή πρόθεση, φύτεψαν ότι και όπου ήθελαν με καλό σκοπό για να την ομορφύνουν και την ομόρφυναν! Και τα Βριλήσσια σήμερα σχετικά με άλλους δήμους στο λεκανοπέδιο, έχουν κάποιο πράσινο, πράσινο όμως που σιγανά, λάθρα και ανεπαίσθητα έγινε παγίδα και βραχνάς! Οι πεζοί στους δρόμους όλο και πιο πολλοί, ο εκνευρισμός των οδηγών στο κόκκινο, τα ατυχήματα αρκετά και ευτυχώς μέχρι σήμερα μερικώς ή ολικώς ιάσιμα. Σε πολλά απ’ αυτά υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες. Και δεν είναι μόνο που οσημέραι περισσότερα αυτοκίνητα παρκάρουν στους δρόμους και τους στενεύουν ακόμη πιο πολύ αλλά και μια άλλη παράμετρος θα τα κάνει ακόμη περισσότερα. Μετά τον καταστροφικό σεισμό το 1986 στην Καλαμάτα, ο καθηγητής Παν/μίου Παναγιώτης Καρύδης, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, ενοχοποίησε τις πολυκατοικίες που είχαν πιλοτές για την ελαττωμένη τους αντοχή. Ύστερα απ’ αυτό δόθηκε το Ο.Κ. για το κτίσιμο τους. Ύστερα απ’ αυτό με τους ευνοϊκούς όρους κτισίματος λόγω της θέσης τους, αμφιβάλλει κανείς ότι με την ακριβή στέγαση στην πόλη μας δεν θα εκτοπιστούν τα αυτοκίνητα απ’ αυτές; Είναι ζήτημα χρόνου για να προστεθούν και αυτά στους δρόμους.

Ολοφάνερα το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο, μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να δράσουμε σοβαρά, συναινετικά και υπεύθυνα με την καλή ενημέρωση όλων. Και προσωπικά δεν αποδέχομαι με κανέναν τρόπο τον εαυτό μου με μειωμένη ευαισθησία στο ωραίο και το ωφέλιμο. Ούτε θα γίνω δραπέτης. Συμφωνώ κατ’ αρχάς ότι το πράσινο στα Βριλήσσια δεν πρέπει να μειωθεί αλλά να μεγαλώσει αλλάζοντας με γοργό ρυθμό βαθμιαία, στο σωστό και με δικαιολογημένο αποδεικτικά το κάθε βήμα. Και δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί! Η όλη διαδικασία για την ολοκλήρωση της χρειάζεται χρόνο, χρόνια, πρέπει να σχεδιαστεί και να αρχίσει το γρηγορότερο.

Για τα δέντρα και τους θάμνους τα φυτεμένα και φυτεμένους στα πεζοδρόμια ας μου επιτραπεί σε τούτη την φιλόξενη στήλη να εκθέσω προσεχώς την όποια πείρα μου με την πάλη μου μαζί τους. Και φυσικά η προθυμία μου για κάθε εποικοδομητική αντιπαράθεση δεδομένη. Ήδη έχω γράψει για τις ελιές μας. Ίσως και γι’ αυτές συμπληρωματικά να επανέλθω. Κανένα θέμα ποτέ δεν εξαντλείται. Το αμέσως επόμενο θα είναι για τα πεύκα μας. Μεγάλη η πείρα από την πρώτη παιδική μου ηλικία με πολλά παθήματα και τα απ’ αυτά μαθήματα.

Και στο τέλος θα προτείνω λύσεις θέλω να πιστεύω εφικτές, ανοιχτές για γόνιμη συζήτηση, συμφωνίες και εφαρμογή. Για ένα πράγμα πάντως είμαι απόλυτα σίγουρος. Τα πράγματα θέλοντας και μη θα αλλάξουν, ίσως και επώδυνα! Το καλύτερο θα ήταν να τα αλλάξουμε εμείς έγκαιρα με γνώση, συντεταγμένα, βαθμιαία και σωστά με συγκεκριμένη στρατηγική στοχοπροσήλωση και έξυπνη τακτική, έτσι που τα Βριλήσσια μέσα σε δέκα, δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια (μισή γενιά), να γίνουν πανελλήνιο υπόδειγμα για μίμηση, χωρίς μεγάλες θυσίες και έξοδα.


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, Βριλήσσσια.


readers  845


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 11 Μαΐου 2025 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γ. Φλωρίδης, υπ. Δικαιοσύνης, 25 Απριλίου 2025, ΣΚΑΪ.
«Με το κράτος, όταν αυτό αποφασίζει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Θα τον ισοπεδώσει».


Τα σχόλια σας...
Η εποχή του «Δεν Γνώριζα», απλά τελείωσε29/3/2025 Δ.Κ.
Τα τελευταία σύννεφα, τα οποία πιθανόν να έδιναν κάποιο άλλοθι στην «άγνοιά μας», πρέπει να ήταν πριν 5 χρόνια, με την προβολή του social dilemma, που επίσης πραγματεύονταν περίπου το ίδιο θέμα. Από τότε τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας, όπου όλοι, σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα, ζαλισμένα από το καθημερινό ξύλο, τρέχουν δεξιά και αριστερά, τσεκάροντας ανά 3 λεπτά το κινητό για το επόμενο breaking news που θα ανακοινώσει το newspeak. Θα ακουστώ κυνικός ή πεσιμιστής, αλλά δε βλέπω να αντιστρέφεται το κλίμα. Στο μόνο που ελπίζω είναι οι ελάχιστες -πλην όμως φωτεινές- περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, πολλές φορές λοιδορούμενοι και από πάνω, αφουγκράζονται τα προβλήματα των εφήβων, καταλαβαίνουν τον διαφορετικό κώδικά τους, αγγίζουν τον ψυχισμό τους. Και το λέω από προσωπική εμπειρία και από τα 2 σχολεία που φοίτησαν τα παιδιά μου. Θανάση, η τελευταία παράγραφος (Δ) δεν είναι ουτοπική πρόταση, αλλά και να ήταν, όπως λέει και ο Γκαλεάνο, η ουτοπία χρησιμεύει για να προχωράμε. ΥΓ: ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ, που θα μπορούσε και αυτό να προβληθεί, και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές είναι το «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλιοκρασσά.
Τα προβαδίσματα και το διαζευκτικό ή αντί του εν ελλείψει: Ένα δίλημμα χωρίς περιεχόμενο18/11/2024 Χαράλαμπος Λαζάνης
Πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ντιρεκτίβες της, μετατρέπει τους Δήμους σε τηλεκατευθυνόμενα νευρόσπαστα, ανελεύθερους, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες, πρωτοβουλία, χωρίς ζωή.. απρόθυμους να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στα του οίκου τους. Το τί πραγματικά παίζεται με το ψυχομαχητό και το λαχάνιασμα των Δήμων πίσω από την "Αποκεντρωμένη" στη Δράση το έχουμε εμπεδώσει καλά, δηλαδή με όρους υπαρξιακούς της αυτοδιοίκησης. Από πλευράς του ο Δήμαρχος προβληματίζεται, όχι χωρίς θάρρος, με τα "κουρασμένα αντανακλαστικά" του πολιτικού συστήματος, ενώ οι σύμβουλοι της απερχόμενης Διοίκησης παραμένουν σε αφασία, κολλημένοι στο συστημικό τροπάρι της νομιμότητας. Εξαιρετικά διαυγής, ακριβοδίκαιη και σε πνεύμα δημοκρατικό/αυτοδιοικητικό -κοινοτιστικό θα έλεγα- η τοποθέτηση της δημοτικής μας Συμβούλου Μαρίνας Παπαχριστοδούλου.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2025 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου