Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
18/5/2023

Αυτό που λείπει

Μια θέση για τις εκλογές της Κυριακής

Από τον Μάιο του 2010 και το πρώτο μνημόνιο, πέρασαν 13 χρόνια. Ακολούθησαν ακόμη δυο μνημόνια, 15 μεταρρυθμιστικά προγράμματα, η ήττα του αντιμνημονιακού κινήματος, η συμφωνία των Πρεσπών, το γκριζάρισμα του Αιγαίου, τα προσφυγικά κύματα, η μετατροπή της χώρας σε αμερικάνικη βάση, η υγειονομική κρίση.

Το 2023 μας βρίσκει με λιγότερη νεολαία, (εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό), με μεγαλύτερο χρέος, λιγότερη υγεία, παιδεία και δημόσιες υποδομές, με λιγότερη ασφάλεια, με ανοιχτά κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, υπό απειλή, και με έναν λαό αφημένο στην τύχη του, αντιμέτωπο με τα σχέδια αποπροσανατολισμού του.

Και με ένα πολιτικό σύστημα, που όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση, προσπαθώντας να την συγκαλύψει, αλλά και παράγει, σε όλες του τις εκδοχές, ένα αλλόκοτο είδος πολιτικών, (από τους οποίους η κοινωνία δυσκολεύεται να απαλλαγεί), οι οποίοι, ακριβώς επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν, καταλήγουν να πολιτεύονται επιθετικά, αδίστακτα και αλαζονικά, οδηγούνται στον κυνισμό.

Την ίδια περίοδο, συντελούνται στον πλανήτη κοσμογονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Και συγκρούσεις που δεν αφήνουν την χώρα ανεπηρέαστη. Αλλά ο συστημικός κόσμος πλασάρει τουρισμό, ψηφιακή σύγκλιση, πράσινη ανάπτυξη και κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Έτσι, λίγο πριν τις εκλογές, με την παρακμή να έχει διαποτίσει τα πάντα, σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων αναρωτιέται «τι θα ψηφίσουμε» και πώς θα τοποθετηθεί στην κάλπη. Εξ ου και η πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα, αφού, πέραν κάποιων υποκειμενικών σχεδιασμών, τίποτε σημαντικό δεν φαίνεται να «παίζεται» από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και προκύπτει το παράδοξο: Σε μια προεκλογική περίοδο άνευρη, σχεδόν αδιάφορη, όπου λίγα συγκινούν και κινητοποιούν, οι εκλογές να είναι ιδιαίτερα κομβικές για το μέλλον της χώρας, αφού γίνονται σκαλοπάτι προαποφασισμένων εθνικών παραχωρήσεων στο Αιγαίο, την Κύπρο και παντού, και προεξοφλημένων στάσεων των συστημικών - και όχι μόνον - κομμάτων, αλλιώς πώς θα διευθετηθούν οι αντιδράσεις;

Και έτσι, πίσω από τα δευτερεύοντα και τα χειριστικά, πίσω από τα προεκλογικά συνθήματα, τις εξαγγελίες και τις εξυπνάδες στο τικ-τοκ, βοά η ανάγκη αναπροσανατολισμού των ζητούμενων, η «επανεθνικοποίηση» της χώρας, η ανάγκη διαμόρφωσης εναλλακτικών μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, ώστε η τελευταία να αποκτήσει υπόσταση, μέλλον και δική της προοπτική.

Αυτό λοιπόν που αξίζει να φωτιστεί μπροστά στις εκλογές, δεν είναι τα αναιμικά και προσχηματικά προγράμματα των συνδυασμών ή η επίπλαστη επιχειρηματολογία των επικεφαλής τους, όσο η αναζήτηση μιας οπτικής σε αρμονία με τα πραγματικά ζητούμενα και τα αναγκαία.

Προέχει να ανοίξει ο κοινός «τόπος» των συγκλινουσών προθέσεων, με τις διαδικασίες του, να κοπούν οι «εμπνεύσεις», οι ευκολίες και τα ψευδεπίγραφα, οι προσχηματικές πρωτοβουλίες και οι καλλιεργούμενες προσδοκίες επιφανειακών συγκλήσεων, και να οργανωθεί από κοινού το αναγκαίο γόνιμο κλίμα αναζήτησης που θα οδηγεί σε μια πραγματική πολιτική.

Τέτοια, που θα συνεγείρει και θα συγκινεί και θα έχει στο επίκεντρό της τη δημοκρατική, παραγωγική, πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση της χώρας.

Χωρίς αυτήν, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία.Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


Φωτογραφία: Βαγγέλης Γεωργίου


readers  837


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 18 Μαϊ 2023, 20:29
Νομίζω πως είναι λιγάκι αργά...
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οι κουρτίνες – Κώστας Μόντης
Είναι πάντα φρονιμότερο να σηκώνουμε εμείς τις κουρτίνες πριν τις σηκώσουν οι άνεμοι.


Τα σχόλια σας...
S.O.S. για το ρέμα Βριλησσού! 25/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Θα ξεκινήσω με την τελευταία παράγραφο, ο κάτοικος της περιοχής κρατάει την ανωνυμία του για να μην μπλέξει στα προεκλογικά κουτσομπολιά των τοπικών διαχειριστών της εξουσίας. Κατανοητό και σεβαστό. Τι τον κάνει όμως να πιστεύει πως μια καλογραμμένη επιστολή διαμαρτυρίας θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από το απερχόμενο ή το επόμενο ΔΣ; Θα πρότεινα, εφόσον δεν τίθεται θέμα περισυλλογής υπογραφών, όπως πρόσφατα ξεκίνησε επώνυμα ένας συν-δημότης μας για άλλη υπόθεση, ο ίδιος, αλλά και όποιος άλλος θέλει να διαμαρτυρηθεί ανώνυμα -τώρα που γυρίζει μέσα στο προεκλογικό πανηγυράκι-, να διαβάσει τις προγραμματικές προτάσεις των παρατάξεων, όπως υπάρχουν στα ιλουστρασιόν φυλλάδια τους, στην Ενότητα «Καθαριότητα, Πράσινη Ανάπτυξη, Έξυπνες πόλεις, κλπ) και να επισκεφτεί τα περίπτερά τους, επισημαίνοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και να ζητήσει εξηγήσεις θέτοντας ερωτήματα, π.χ. «τι εννοείτε όταν λέτε ανάπλαση της παραρεματίου ζώνης του Βριλησσού»;
Αντιδρόμηση οδού Κρήτης: Δεν είμαστε ελέφαντες!21/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Ναι, η ΔΡΑΣΗ τα λέει εδώ και χρόνια, έχω διαβάσει όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σας επί του θέματος (βρίσκονται στην ετικέτα «Δημοτικό Συμβούλιο). Αν μη τι άλλο, σας χαρακτηρίζει η συνέπεια στην πολιτική σας παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Μπράβο στον δημότη που πήρε την πρωτοβουλία για την συλλογή των υπογραφών, τέτοιες ενέργειες πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια της αμοιβαίας αλληλεγγύης. Σήμερα εσύ, αύριο εγώ. Μην ξεχνάμε πως, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθμός Απόφασης 118/ 2014) «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ' αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.»
24ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης21/9/2023 Τασία Μάρη
Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό δίνει το πράσινο φως στις επιχειρήσεις να έχουν εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο εργασίας ,ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Τέτοιες πρακτικές πρωτοεφάρμοσε η κινεζική Cosco και στη συνέχεια άρχισαν να υιοθετούν και ευρωπαϊκές εταιρείες , με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το πράσινο φως ώστε αντιλαϊκές κυβερνήσεις ,όπως η ελληνική, να κατεβάζουν αυτές τις διευκολύνσεις προς την εργοδοσία μέσω νομοσχεδίων- εκτρωμάτων όπως αυτό. Μιλώ, δυστυχώς, εκ πείρας διότι η μικρή μου κόρη ( 30 χρονών) έχει την ατυχία να δουλεύει σε μια τέτοια εταιρία ( start up και με νέους σε ηλικία εργοδότες.....) ,που την προσέλαβαν πριν τρία χρόνια βαζοντάς την να υπογράψει μια σύμβαση εργασίας, παρόμοια με αυτές που θα επιτρέπει πλέον και με νόμο το ελληνικό κράτος!!!! Οι συνθήκες εργασίας ,που διαμορφώνονται για τα νέα παιδιά με τέτοια νομοσχέδια, θα τις χαρακτήριζε κανείς συνθήκες "γαλέρας" , γιατί -πάλι μιλώντας απο το παράδειγμα των εργασιακών συνθηκών της κόρης μου- η εταιρία νόμιμα προσλαμβάνει συνεχώς νέα παιδιά για την ίδια θέση εργασίας μειώνοντας τις ώρες παρεχόμενης εργασίας στους ...παλαιότερους, φτάνοντας στο σημείο κάποιους μήνες να προσφέρει ...0 ώρες εργασίας ( λόγω αναδουλιάς), και να κρατά εγκλωβισμένα τα εργαζόμενα παιδιά ,τα οποία με τις παραπανω τακτικές δε μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα απαραίτητα ένσημα για να μπούν στο ταμείο ανεργίας...... Και μόνο γι αυτό το λόγο, συμπαραστεκόμενη στη νέα γενιά ,ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θα κατέβω στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11:00, όπου με καλεί ευτυχώς το σωματείο μου ( Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών). Γιατί το σύνθημα "Στους δρόμους,στους δρόμους γεννιούνται συνειδήσεις " δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο και αληθινό......


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2023 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου