Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
18/5/2023

Αυτό που λείπει

Μια θέση για τις εκλογές της Κυριακής

Από τον Μάιο του 2010 και το πρώτο μνημόνιο, πέρασαν 13 χρόνια. Ακολούθησαν ακόμη δυο μνημόνια, 15 μεταρρυθμιστικά προγράμματα, η ήττα του αντιμνημονιακού κινήματος, η συμφωνία των Πρεσπών, το γκριζάρισμα του Αιγαίου, τα προσφυγικά κύματα, η μετατροπή της χώρας σε αμερικάνικη βάση, η υγειονομική κρίση.

Το 2023 μας βρίσκει με λιγότερη νεολαία, (εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό), με μεγαλύτερο χρέος, λιγότερη υγεία, παιδεία και δημόσιες υποδομές, με λιγότερη ασφάλεια, με ανοιχτά κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, υπό απειλή, και με έναν λαό αφημένο στην τύχη του, αντιμέτωπο με τα σχέδια αποπροσανατολισμού του.

Και με ένα πολιτικό σύστημα, που όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση, προσπαθώντας να την συγκαλύψει, αλλά και παράγει, σε όλες του τις εκδοχές, ένα αλλόκοτο είδος πολιτικών, (από τους οποίους η κοινωνία δυσκολεύεται να απαλλαγεί), οι οποίοι, ακριβώς επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν, καταλήγουν να πολιτεύονται επιθετικά, αδίστακτα και αλαζονικά, οδηγούνται στον κυνισμό.

Την ίδια περίοδο, συντελούνται στον πλανήτη κοσμογονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Και συγκρούσεις που δεν αφήνουν την χώρα ανεπηρέαστη. Αλλά ο συστημικός κόσμος πλασάρει τουρισμό, ψηφιακή σύγκλιση, πράσινη ανάπτυξη και κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Έτσι, λίγο πριν τις εκλογές, με την παρακμή να έχει διαποτίσει τα πάντα, σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων αναρωτιέται «τι θα ψηφίσουμε» και πώς θα τοποθετηθεί στην κάλπη. Εξ ου και η πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα, αφού, πέραν κάποιων υποκειμενικών σχεδιασμών, τίποτε σημαντικό δεν φαίνεται να «παίζεται» από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και προκύπτει το παράδοξο: Σε μια προεκλογική περίοδο άνευρη, σχεδόν αδιάφορη, όπου λίγα συγκινούν και κινητοποιούν, οι εκλογές να είναι ιδιαίτερα κομβικές για το μέλλον της χώρας, αφού γίνονται σκαλοπάτι προαποφασισμένων εθνικών παραχωρήσεων στο Αιγαίο, την Κύπρο και παντού, και προεξοφλημένων στάσεων των συστημικών - και όχι μόνον - κομμάτων, αλλιώς πώς θα διευθετηθούν οι αντιδράσεις;

Και έτσι, πίσω από τα δευτερεύοντα και τα χειριστικά, πίσω από τα προεκλογικά συνθήματα, τις εξαγγελίες και τις εξυπνάδες στο τικ-τοκ, βοά η ανάγκη αναπροσανατολισμού των ζητούμενων, η «επανεθνικοποίηση» της χώρας, η ανάγκη διαμόρφωσης εναλλακτικών μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, ώστε η τελευταία να αποκτήσει υπόσταση, μέλλον και δική της προοπτική.

Αυτό λοιπόν που αξίζει να φωτιστεί μπροστά στις εκλογές, δεν είναι τα αναιμικά και προσχηματικά προγράμματα των συνδυασμών ή η επίπλαστη επιχειρηματολογία των επικεφαλής τους, όσο η αναζήτηση μιας οπτικής σε αρμονία με τα πραγματικά ζητούμενα και τα αναγκαία.

Προέχει να ανοίξει ο κοινός «τόπος» των συγκλινουσών προθέσεων, με τις διαδικασίες του, να κοπούν οι «εμπνεύσεις», οι ευκολίες και τα ψευδεπίγραφα, οι προσχηματικές πρωτοβουλίες και οι καλλιεργούμενες προσδοκίες επιφανειακών συγκλήσεων, και να οργανωθεί από κοινού το αναγκαίο γόνιμο κλίμα αναζήτησης που θα οδηγεί σε μια πραγματική πολιτική.

Τέτοια, που θα συνεγείρει και θα συγκινεί και θα έχει στο επίκεντρό της τη δημοκρατική, παραγωγική, πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση της χώρας.

Χωρίς αυτήν, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία.Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


Φωτογραφία: Βαγγέλης Γεωργίου


readers  1332


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 18 Μαϊ 2023, 20:29
Νομίζω πως είναι λιγάκι αργά...
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου