Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
11/6/2022

Αγιά Μαρίνα

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Το δέντρο το γνωρίζουμε απ’ τον καρπό του. Και τι καρπούς άφησε ο συχωρεμένος ο κύρης σου κυρά Ρωξάνη μου, μου λες; Τι;

Πέντε παλιοβιβλία που δεν τα καταλάβαινε κανείς πέρα απ’ την κεφαλή του. Ούτε γυναίκα, ούτε μωρά - ο μωρός - τι να πάρει, τι ν’ αφήσει ο καταφρονημένος.

Εσύ τα νιώθεις καλλίτερα γι’ αυτό και στα λέγω. Τόσα χρόνια στη δούλεψή του, οικονόμα του, τονε ξέρεις πιότερο απ’ όλους, κι απ’ τη καλή κι απ' τη στραβή του.

Παράξενος, μονόχνοτος και νεραϊδοπαρμένος σ' όλη του τη ζήση.

Με το ζόρι, με το στανιό να σου πει ένα λόγο, μια κουβέντα, άμα δε σε κοίταζε έτσι στα μουγκά, με τα όλο ειρωνεία και ξιπασιά, γκριζογάλανα εωσφορικά μάτια του. Μιαν αδερφή μονάχα - τη θυμάσαι τη Τασούλα; - ποιος να τη θυμάται πια τη δόλια, και της έφαγε τα συκώτια με τη στριμάδα του και τη μισαθρωπιά του. Την ξαπόστειλε κι αυτή πριν την ώρα της, κι απόμεινε σα το βράχο να τρώγεται με τα σωθικά του.

Τι με κοιτάς; Έχω άδικο;

Μα ήταν λόγος κι αυτός που της είπε ο αφορισμένος, τότε που η άμοιρη δεν υπόγραφε να δοθεί το κτήμα... Ήταν λόγος; " Ούτε τα κόκκαλά μας να μην ανταμωθούν, στον αιώνα τον άπαντα".

Φτου, να πάρει ο διάολος κι ανατρίχιασα, να, πως να στο πω, ώρες - ώρες θαρρώ πως καλά και τη μάνα του τη λέγανε Μαρίνα, κι έτσι μου θυμίζει την Αγία, που στο εικόνισμα κρατεί τον έξω από δω απ’ τα κέρατα. Έτσι, καλά κι άξια τα 'χει ταιριαγμένα ο Κύριος, εμείς δε τα νοούμε. Όλα είναι καλά κι άγια καμωμένα, βάση της βουλής και του νόμου Του.

Ας πάει στα καζάνια, δε με μέλλει, κι όσο για τις παλιοφυλλάδες που με ρώτηξες, μη κάθεσαι και χολοσκάς, ριξ' τις στη πυροσιά, να φανεί κι η χρησιμάδα τους.



ΧΡΉΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΎΣΙΟΣ


readers  948


Σχόλια (1)


Μπαμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 12 Ιουν 2022, 14:00
Πάλι καλά που βρέθηκε σε κάτι να χρησιμεύουν οι φυλλάδες!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γ. Φλωρίδης, υπ. Δικαιοσύνης, 25 Απριλίου 2025, ΣΚΑΪ.
«Με το κράτος, όταν αυτό αποφασίζει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Θα τον ισοπεδώσει».


Τα σχόλια σας...
Η εποχή του «Δεν Γνώριζα», απλά τελείωσε29/3/2025 Δ.Κ.
Τα τελευταία σύννεφα, τα οποία πιθανόν να έδιναν κάποιο άλλοθι στην «άγνοιά μας», πρέπει να ήταν πριν 5 χρόνια, με την προβολή του social dilemma, που επίσης πραγματεύονταν περίπου το ίδιο θέμα. Από τότε τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας, όπου όλοι, σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα, ζαλισμένα από το καθημερινό ξύλο, τρέχουν δεξιά και αριστερά, τσεκάροντας ανά 3 λεπτά το κινητό για το επόμενο breaking news που θα ανακοινώσει το newspeak. Θα ακουστώ κυνικός ή πεσιμιστής, αλλά δε βλέπω να αντιστρέφεται το κλίμα. Στο μόνο που ελπίζω είναι οι ελάχιστες -πλην όμως φωτεινές- περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, πολλές φορές λοιδορούμενοι και από πάνω, αφουγκράζονται τα προβλήματα των εφήβων, καταλαβαίνουν τον διαφορετικό κώδικά τους, αγγίζουν τον ψυχισμό τους. Και το λέω από προσωπική εμπειρία και από τα 2 σχολεία που φοίτησαν τα παιδιά μου. Θανάση, η τελευταία παράγραφος (Δ) δεν είναι ουτοπική πρόταση, αλλά και να ήταν, όπως λέει και ο Γκαλεάνο, η ουτοπία χρησιμεύει για να προχωράμε. ΥΓ: ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ, που θα μπορούσε και αυτό να προβληθεί, και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές είναι το «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλιοκρασσά.
Τα προβαδίσματα και το διαζευκτικό ή αντί του εν ελλείψει: Ένα δίλημμα χωρίς περιεχόμενο18/11/2024 Χαράλαμπος Λαζάνης
Πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ντιρεκτίβες της, μετατρέπει τους Δήμους σε τηλεκατευθυνόμενα νευρόσπαστα, ανελεύθερους, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες, πρωτοβουλία, χωρίς ζωή.. απρόθυμους να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στα του οίκου τους. Το τί πραγματικά παίζεται με το ψυχομαχητό και το λαχάνιασμα των Δήμων πίσω από την "Αποκεντρωμένη" στη Δράση το έχουμε εμπεδώσει καλά, δηλαδή με όρους υπαρξιακούς της αυτοδιοίκησης. Από πλευράς του ο Δήμαρχος προβληματίζεται, όχι χωρίς θάρρος, με τα "κουρασμένα αντανακλαστικά" του πολιτικού συστήματος, ενώ οι σύμβουλοι της απερχόμενης Διοίκησης παραμένουν σε αφασία, κολλημένοι στο συστημικό τροπάρι της νομιμότητας. Εξαιρετικά διαυγής, ακριβοδίκαιη και σε πνεύμα δημοκρατικό/αυτοδιοικητικό -κοινοτιστικό θα έλεγα- η τοποθέτηση της δημοτικής μας Συμβούλου Μαρίνας Παπαχριστοδούλου.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2025 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου