Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
19/4/2021

«Ιδανικές μορφές»

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Δεν αλλάζουν τα πράγματα επί της ουσίας, αλλάζουν τα μάτια που τα βλέπουν.
Δεν υπάρχουν ιδανικές ζωές, ιδανικοί άνθρωποι, ιδανικοί τόποι.

Όλα αυτά είναι χαζολογίες που «φωτοβολούν» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή, στην καλλίτερη περίπτωση, φιλολογίες γραφιάδων που παλεύουν - δήθεν νουθετώντας μας να πράξουμε τα δέοντα - μέσα στη χωματερή της πληροφορίας να αποθέσουν το σκουπίδι τους και μέσω της οσμής του, να καρπωθούν την προβολή της ασημαντότητάς τους, αναδεικνύοντας εαυτούς ως μέντορες πάσης φύσεως αφορισμών βιοτής.

Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρα μια προσωπική - βιωματική υπόθεση, και δυστυχώς ή ευτυχώς στον πυρήνα της επικοινωνεί ελάχιστα ή καθόλου με το όποιο εξωτερικό περιβάλλον θα απλώσουμε τα «κουζινικά» της.

Αντικειμενικό ( εξ ορισμού ) παραμένει το όποιο πεδίο θα στρώσουμε με λέξεις, έννοιες - συμβάσεις, με σκοπό την επικοινωνία - κατανόηση σε ένα πρώτο, χρηστικό επίπεδο.

Τα υπόλοιπα (χαμένα στη μετάφραση) υποκειμενικά, απολύτως καθοριστικά για την οπτική, - σαν αντικαθρέφτισμα - της αίσθησης του κόσμου μας.
Ακόμα πιο βαθιά, η υποκειμενικότητα του υποκειμένου αναλόγως την ψυχική κατάσταση - διάθεση που βρισκόμαστε πράττοντας ή βλέποντας το ίδιο πράγμα καθημερινά.

Καθώς λοιπόν όλα και όλοι μπορούν δυνητικά προς στιγμήν να είναι τα πάντα (ιδανικά ή όχι) μέσα από την ψευδαίσθηση της εικονικής υποκειμενικότητας που βιώνουμε ως αποκλειστική μας πραγματικότητα, ανισορροπώντας ανάμεσα σε δαιμόνους και αγγέλους που αναδύονται από τα έγκατά μας, έχει μεγαλύτερη σημασία το τι πιστεύουμε, τι δημιουργούμε ως κατάσταση παρά τι υπάρχει, αν υπάρχει, που σίγουρα μας ξεπερνά.

ΠΊΝΑΚΑΣ: W. Kandinsky, Ζευγάρι που ιππεύει. 1906.

ΧΡΉΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΎΣΙΟΣ


readers  392


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 19 Απρ 2021, 21:57
Καλώς όρισες στον αγνωστικισμό μας φίλε Χρήστο, ποιητή μας! Και ας χαιρετίσουμε μαζί την ασίγαστη των ματιών μας αλλαγή, στο κυνήγι μιας αντικειμενικότητας που σαν χέλι από τα χέρια μας αδιάκοπα γλιστράει... Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως και αυτό περιέχει ένα νόημα, έναν σκοπό ζωής;
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ν. Καζαντζάκης
Πιστεύω σε ένα κόσμο που δεν υπάρχει. Μα πιστεύοντας τον, τον δημιουργώ.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2021 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου