Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
14/2/2026

Συγκεντρώνουμε φάρμακα για την αποκλεισμένη Κούβα

Δευτέρα 16 έως Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στο στέκι της ΔΡΑΣΗΣ

Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε μια γενικότερη κίνηση συλλογής φαρμάκων για την αποκλεισμένη Κούβα. Τα φάρμακα θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν στην πρεσβεία της Κούβας. Το θέμα επείγει γιατί ενδεχομένως άμεσα να ακυρωθούν και οι πτήσεις...

«Ελληνοκουβανικός σύνδεσμος φιλίας και αλληλεγγύης» - Δελτίο Τύπου

Τα τελευταία χρόνια μας έχουν δείξει πως δεν υπάρχει όριο στη βαρβαρότητα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και το ολοκαύτωμα της Παλαιστίνης, έρχεται η απόφαση εξόντωσης ενός ολόκληρου πληθυσμού. Του κουβανικού λαού που δεν δέχεται να αποδεχτεί την επικυριαρχία των ΗΠΑ, που με μεγάλες θυσίες επιμένει, εδώ και εφτά σχεδόν δεκαετίες, να προασπίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας του, την απόφασή του να ζήσει σε μια χώρα χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, σε μια κοινωνία αλληλέγγυα με τους αγωνιζόμενους λαούς σ’ όλο τον κόσμο, με όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Η Κούβα αποτελεί ιστορικό στόχο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Από την 1η Γενάρη 1959, από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και την εξέλιξή της σε σοσιαλιστική, αποτελεί και τον κύριο ταξικό εχθρό του στο δυτικό ημισφαίριο, ενάντια στον οποίο εφάρμοσε κάθε είδους επιθετικότητα.

Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός της Κούβας, που εντάθηκε σημαντικά τα τελευταία εφτά χρόνια, έφτασε στο απόλυτο επίπεδο μετά την πειρατική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και συνοδεύεται από ανοιχτές απειλές στρατιωτικής επέμβασης.

Ρητά εκφρασμένος στόχος του αποκλεισμού είναι η κατάρρευση της κουβανικής οικονομίας και κοινωνίας, η δημιουργία έκτακτης κατάστασης και η ανατροπή της Επανάστασης. Η μακρόχρονη οικονομική ασφυξία τώρα έγινε ολοκληρωτική, καθώς λείπει οποιαδήποτε ουσιαστική βοήθεια ακόμα και από χώρες που διατείνονται πως διάκεινται φιλικά απέναντι στην Κούβα και με τις οποίες έχει καλές σχέσεις.

Η Κούβα δεν έχει πρόσβαση σε αναγκαία κεφάλαια, η προμήθεια πρώτων υλών, μηχανημάτων, φαρμάκων και τροφίμων είναι πολύ δύσκολη και γίνεται σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες στις διεθνείς αγορές. Αυτά καθώς και η μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές και τον τουρισμό δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες επενδύσεις, με αρνητικά αποτελέσματα στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, διαταραχές στην ηλεκτροδότηση και στη διάθεση τροφίμων καθώς και στους τομείς που αποτελούσαν και εξακολουθούν, παρά τις ελλείψεις, να αποτελούν το καύχημα της Επανάστασης, την υγεία και την παιδεία.

Αυτά αποδεικνύουν το γενοκτόνο χαρακτήρα του αποκλεισμού που έχει ήδη αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανούς να μεταναστεύσουν, προκαλώντας μείωση του πληθυσμού και σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

Η κατάσταση, μετά τις τελευταίες απειλές του Τραμπ και του Ρούμπιο, είναι πολύ δύσκολη και ρευστή και η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θεωρούμε όμως σίγουρο πως είτε στην ειρήνη που είναι στην πραγματικότητα πόλεμος, είτε στον πόλεμο, οι ιμπεριαλιστές θα βρουν μπροστά τους έναν λαό αποφασισμένο να υπερασπιστεί την ελευθερία του και το δικαίωμά του να στηρίξει το σοσιαλισμό και να χτίσει το μέλλον του όπως ο ίδιος έχει επιλέξει.

Το διεθνιστικό κίνημα αλληλεγγύης θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τερματιστεί ο αποκλεισμός και να αποτραπεί οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση ενάντια στο νησί της Επανάστασης. Ακόμα, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συνεισφέρει ώστε να δοθεί έστω και μια μικρή ανακούφιση στο δοκιμαζόμενο, αλλά ακατάβλητο κουβανικό λαό.


Αθήνα, 6 Φλεβάρη 2026




readers  93


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γιώργος Μιχαήλ
Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο.


Τα σχόλια σας...
«Τα Μάρμαρα δεν είναι ένα «παλιό θέμα» ούτε φολκλόρ διεκδίκηση»18/1/2026 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Χαρακτηριστικό το ρήγμα αν και όχι ολοκληρωτικό, ανάμεσα στους Άγγλους επιστήμονες επί του πεδίου στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και τους κυβερνητικούς Άγγλους ιμπεριαλιστές. Με τους πρώτους ευνοϊκούς για την επιστροφή των κλεμμένων στη θέση τους στο μεγάλο παγκόσμιο μνημείο του Παρθενώνα και τους δεύτερους διαχρονικά αρνούμενους με διάφορες προφάσεις. Αξιοσημείωτη και η χαλαρή αντιμετώπιση της ληστείας από τις δικές μας κυβερνήσεις.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2026 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου