Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
11/6/2024

Να μην χάσουμε τον μπούσουλα (σχετικά με μια προβολή του Cine – Δράση)

του Μπάμπη Δαμουλιάνου - Ευαγγελάτου

Και να με συγχωρούν οι γλωσσαμύντορες για την ξένη λέξη που χρησιμοποιώ, ευρύτατα υιοθετημένη από τον λαό μας.

Γιατί κάπως έτσι ένιωσα στην αίθουσα προβολών του ΤΥΠΕΤ, κατά το καθιερωμένο ραντεβού μας εκεί με το «Cine Δράση» Βριλησσίων. Γιατί μακριά από μια Αϊζενσταϊνική γλώσσα συναισθηματικού σκαμπανεβάσματος που κερδίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του θεατή και συντομεύει τον χρόνο, η κουραστική κατά σειρά προβολή σύντομων φιλμ 12 σκηνοθετών με τον περιγραφικό τίτλο Αλληλεπιδράσεις, Όταν το Σινεμά παρακολουθεί το περιβάλλον, όπου πλέκονται τα δρώμενα ανθρώπων, οικόσιτων και άγριων ζώων με ενσυναίσθηση, μύθους, δοξασίες, ασύμμετρες απειλές, διαπλεκόμενα συμφέροντα επιχειρήσεων μαζικής μας διατροφής με επεμβατικότητα στον γενετικό κώδικα των σχετικών προϊόντων, χρήση φαρμάκων, αντιπαράθεση με οργανώσεις βιοποικιλότητας, μέσα σε μία ατμόσφαιρα πρόσφατης ανθρωπογενούς ή όχι κλιματικής αλλαγής, μας οδήγησαν σε ένα αγχώδες αδιέξοδο στη συζήτηση που ακολούθησε με μια μεγάλη και έντονη συμμετοχή του κοινού.

Την όλη συζήτηση διεύθυνε η πολιτική επιστήμονας Δήμητρα Σπαθαρίδου την οποία και ευχαριστούμε!

Λέω, γράφω για να μη χάσουμε τον μπούσουλα μέσα στον πανικό μας. Γιατί μπούσουλας (πυξίδα), οδηγός, υπάρχει και τον βρίσκω στο νοικοκυριό της σκέψης μας. Αρκεί να αναφέρω δύο σταθερές αδιαπραγμάτευτες που οφείλουμε να τις διαδίδουμε σταθερά και επίμονα μέχρι να γίνουν κτήμα των περισσότερων και ιδία των ενεργών συμπολιτών μας και αυτές είναι:

Ο πλούτος που τελευταία προβάλλεται προκλητικός και ξεδιάντροπος, δεν οφείλεται ούτε σε τύχη, ούτε σε εξυπνάδα ή μάνα εξ ουρανού. Είναι κλεψιά νέτα σκέτα απλήρωτης εργασίας, πρόσφατης ή βάθους χρόνου συμπολιτών μας με όνομα και επώνυμο που υπάρχουν ή υπήρξαν και πρέπει με σύνεση να χρησιμέψει για τις ανάγκες όλων μας, τωρινές και μελλούμενες. Το πράγμα έχει λυθεί επιστημονικά μια για πάντα. Και μετά η σημερινή ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής εγγυάται πέρα για πέρα την σωστή διατροφή όλων των κατοίκων του πλανήτη που για την ώρα κατοικούμε όπως και μία ικανοποιητική στέγαση, υγεία και περίθαλψη.

Κανένας ληστρικός πόλεμος σήμερα δεν δικαιολογείται όπως παλιά γινόταν. Ο επαπειλούμενος υπερπληθυσμός έχει την αιτία του σε πεινασμένα τμήματα κατοίκων της γης μας που γεννούν πολλά παιδιά ανεξέλεγκτα, με την ελπίδα κάποια να επιβιώσουν μέσα σε μια άδικη και ανεπίτρεπτη σήμερα δυστυχία. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα με τις οικογένειες που έχουν τους πόρους να αναθρέψουν ένα, δύο ή τρία παιδιά όπως οι σημερινές απαιτήσεις μιας καλής ανατροφής και εκπαίδευσης ορίζουν. Οι γυναίκες δεν είναι κουνέλες με σπάνιες εξαιρέσεις τύπου Ούρσουλας φορ ντερ Λάιεν και ελάχιστες όμοιές της σε μυαλό και παιδεία.

Οι σημερινοί ανάξιοι δυνατοί του κόσμου με όσα ψέματα λένε με συνοδά κακουργήματα, δεν θα αποφύγουν την ήττα τους. Όσο ακόμη κρατάει ακόμη αυτό το παράθυρο του χρόνου και δεν χτυπάει το σπίτι μας κανένας μεγάλος μετεωρόλιθος σαν αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους ή δεν σταματήσει ο τελευταίος πόλεμος κατά Δημήτρη Κωσταντακόπουλο, υπάρχει ελπίδα. ΟΙ χαραμάδες που αφήνει η πλημμυρίδα της πληροφόρησης κάνει αδύνατη την στεγανοποίηση μιας πρόσκαιρης συσπείρωσης αυτών που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Στο χέρι μας είναι η εκμετάλλευση αυτών των χαραμάδων.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, Βριλήσσια.


readers  496


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου