Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
12/5/2024

«Χάρι, o Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου» από το Cine Δράση

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, 9:00μμ, ΤΥΠΕΤ

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 9:00μμ, στο ΤΥΠΕΤ με την μαύρη κωμωδία «Χάρι o Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου» του Dominick Moll. Ένα παράξενο, αστείο φιλμ, έξυπνο και πολυεπίπεδο, δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς ο σκηνοθέτης αναμειγνύει πολλά κινηματογραφικά είδη για να διηγηθεί την ιστορία του. Αυτό που αρχικά είναι κοντά στην κωμωδία, καταλήγει σε δράμα και θρίλερ, ενώ οι απότομες αλλαγές τόνου διαδέχονται η μία την άλλη με μια διαβολική λογική. Ο Moll ξέρει πώς να χρησιμοποιεί εκπλήξεις, αποκαλύψεις, ανατροπές και μαύρο χιούμορ δίνοντας στο έργο του μια εκκεντρική διάσταση. Το φιλμ συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ Καννών όπου σαγήνευσε κοινό και κριτικούς, αποτέλεσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία, ξεπερνώντας το 1,5 εκατ. εισιτήρια στις πρώτες έξι εβδομάδες προβολής του. Κέρδισε 4 Βραβεία Σεζάρ, συμπεριλαμβανομένου αυτό του Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Sergi Lopez.

Ο Μισέλ, η Κλερ ζουν το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής τους. Με τις τρεις θορυβώδεις κόρες τους, οι οποίες απομυζούν και από τους δυο κάθε απόθεμα ενέργειας ταξιδεύουν προς το εξοχικό τους σπίτι, το οποίο προσπαθούν να επισκευάσουν ανεπιτυχώς εδώ και πέντε χρόνια. Η φυγή τους μοιάζει ανώφελη. Αλλά ξαφνικά κάποιος εισβάλει στο «ειρηνικό» τους σύμπαν. Είναι ο Χάρι και ανατρέπει τα πάντα. Καθώς ο Μισέλ χρησιμοποιεί την τουαλέτα ενός καφέ στον αυτοκινητόδρομο ένας άντρας απευθύνεται σε αυτόν, του χαμογελάει πλατιά, στέκεται πολύ κοντά του. Σταματά απότομα την συνομιλία του, σαν να περιμένει ο Μισέλ να πει κάτι. Ο Μισέλ δεν ξέρει τι να πει. Ο άγνωστος συστήνεται ως ο Χάρι, ένας παλιός φίλος από το σχολείο. Ο Μισέλ δεν τον θυμάται, αλλά η μνήμη του Χάρι είναι τέλεια. Θυμάται τα πάντα για τον παλιό του συμμαθητή από το κορίτσι που κάποτε έβγαιναν και οι δύο μέχρι και κάθε λέξη από ένα ποίημα που έγραψε ο Μισέλ για το σχολικό περιοδικό. Όταν οι άνθρωποι κάνουν μια τόσο προσεκτική μελέτη για εμάς, πιο προσεκτική από ό,τι εμείς οι ίδιοι, ανησυχούμε, απορούμε. Αλλά ο Χάρι έχει ευχάριστους τρόπους και καταφέρνει να αποσπάσει μια πρόσκληση για δείπνο. Και έτσι η οικογένεια αποκτά σπουδαία συνοδεία. Μαζί τους θα είναι στο εξής ο Χάρι και η Πλουμ, η κοπέλα του. Γιατί ο Χάρι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου! Είναι αυτό ή ένα ενοχλητικό παράσιτο; Εξαρτάται πώς το βλέπει κάποιος.

Δεν μας αρέσει αυτός ο Χάρι. Κολλάει σαν βδέλλα. Είναι όλο υπονοούμενα και κάνει προσφορές επιμένοντας σε αυτές. Δεν κρατάει αποστάσεις. Δεν είναι ότι δεν σέβεται, απλά δεν θεωρεί τον εαυτό του ξένο. Όλο του το στυλ είναι παράβαση και παραβίαση του χώρου των άλλων. Ενοχλεί, αλλά δεν μπορεί κάποιος να συγκεκριμενοποιήσει την προέλευση της ενόχλησης. Ξεκινά συζητήσεις που ο Μισέλ δεν θέλει να έχει. «Σου αρέσει η Πλουμ;» ρωτάει. «Δεν είναι έξυπνη σαν την Κλερ, αλλά έχει ζωώδη νοημοσύνη που μου αρέσει. Ξέρεις τι εννοώ;». Ο Μισέλ δεν θέλει να ξέρει τι εννοεί. Ωστόσο, ο Χάρι είναι ομολογουμένως χρήσιμος: Το αυτοκίνητο της οικογένειας είναι παλιό, δεν έχει κλιματισμό. Ο Χάρι τους χαρίζει ένα ολοκαίνουργιο κατακόκκινο SUV. Όχι για να τους υποχρεώσει, δεν έχει αυτή την πρόθεση. Αλλά επειδή το θέλει, άλλωστε για τι είναι οι φίλοι; Εν τω μεταξύ, οι καθημερινοί τρόμοι αυξάνουν την ένταση. Το προς επισκευή εξοχικό είναι κακόγουστο και ημιτελές, σχεδόν παράγκα. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα ολοκαίνουργιο μπάνιο με σοκαριστικό ροζ πλακάκι. Η λάθος ιδέα σε μια ρουστίκ κατοικία. Είναι το δώρο-έκπληξη των γονιών του Μισέλ, αλλά ταυτόχρονα είναι προϊόν αναισθησίας, κίνηση καλυμμένης εχθρότητας. Ένα SUV είναι τουλάχιστον κάτι που χρειάζονται. Τι κάνεις όταν κάποιος σε εκπλήσσει με ένα δώρο που θεωρείς κακόγουστο; Μήπως θα έπρεπε να απαλλαγείς από ανθρώπους που επιμένουν σε τέτοιες ενοχλήσεις; Και κάπως έτσι αρχίζουν οι εξαφανίσεις ενοχλητικών ατόμων, γνωστών, συγγενών και φίλων. Γιατί ο Χάρι έχει μια βασική αρχή: όταν έχεις ένα πρόβλημα, το λύνεις. Χωρίς να υπολογίζεις τίποτα. Και αρχίζει να λύνει τα προβλήματα του Μισέλ.

Ο Dominik Moll εμπνεύστηκε την ιστορία του από μια συνάντηση με έναν συμμαθητή που δεν είχε δει για χρόνια. Υιοθετεί αργό ρυθμό, χωρίς βιασύνες παίζοντας με τα νεύρα του θεατή. Υφαίνει μια όλο και πιο βαριά και αποπνικτική ατμόσφαιρα που αντανακλάται στην ψυχολογική αλλαγή του Μισέλ, ο οποίος γίνεται αγνώριστος στη γυναίκα του. Ξεκινάει κάτι σαν τον «εφιάλτη» της καθημερινής ζωής, στη συνέχεια, μοιάζει με κωμωδία που σου φτιάχνει το κέφι. Και ύστερα, τα πράγματα αγριεύουν, χωρίς να χάνεται ποτέ η αίσθηση του μαύρου χιούμορ. Η συμπεριφορά του ήρωα του και οι ερμηνείες του για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ζωής είναι τρελά σουρεαλιστικές. Αλλά μήπως ο Χάρι μπορεί να θεωρηθεί ενσάρκωση των καταπιεσμένων ορμών και των θαμμένων επιθυμιών του Μισέλ; Κατά κάποιο τρόπο, εκπροσωπεί αυτό που εκείνος συνειδητά ή όχι θα ήθελε να είναι ή να κάνει (εδώ παραπέμπει η επιλογή του σκηνοθέτη να τοποθετήσει την πρώτη συνάντηση των δύο βασικών ηρώων του μπροστά σε καθρέφτη). Ο Χάρι απολαμβάνει μια τέλεια σεξουαλική ζωή, ίσως ο Μισέλ ήθελε να ζει κάτι παρόμοιο, τώρα που η αντίστοιχη δική του έχει βαλτώσει. Ο Χάρι απαλλάσσει τον Μισέλ από τους γονείς του, οι οποίοι αποτελούν για αυτόν ένα ανομολόγητο βάρος: πέρα από το κακό τους γούστο, πρέπει να κάνει το σοφέρ τους και να τους πηγαινοφέρνει όταν τους καλεί σε γεύμα ή δείπνο. Έχει ο Μισέλ κάποιες κρυφές σκέψεις για την τύχη τους; Συγχαίροντας τον Μισέλ για τα μαθητικά του ποιήματα, ίσως αναδεικνύει τις κρυμμένες επιθυμίες του να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Χοντρικά, ο Χάρι θέλει να βοηθήσει τον φίλο του να προχωρήσει στη ζωή και για να το εξασφαλίσει αυτό είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάθε τίμημα. Όλο το καστ αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό με την ιστορία. Ξεχωρίζει ο Sergi Lopez (ο νοσοκόμος στο «Μίλα της» του Αλμοδόβαρ) δίνει μια πολύ εντυπωσιακή ερμηνεία ως απρόβλεπτος και μεγαλομανής Χάρι.

Γαλλία, Κωμωδία, Δράμα, Μυστήριο, 2000. Διάρκεια:112’. Σκηνοθεσία: Dominik Moll. Πρωταγωνιστούν: Laurent Lucas, Sergi Lopez, Mathilde Seigner, Sophie Guillemin, Laurie Caminata.

Πληροφορίες:
Αυτή την περίοδο οι προβολές και εκδηλώσεις του Cine-Δράση πραγματοποιούνται στην αίθουσα του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Υμηττού & Πλαταιών, Βριλήσσια, κάθε Πέμπτη στις 9.00μ.μ.

Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  458


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου