Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
9/5/2024

Το φθινόπωρο των ανθρώπων

του Μπάμπη Δαμουλιανάτου, με αφορμή το «Φθινόπωρο» του Τούρκου σκηνοθέτη Özcan Alper

Και είναι φίλε μου κάτι έργα -εννοώ κινηματογραφικά- που μένουν. Γιατί οδηγούν την σκέψη εκεί που δεν το περιμένεις. Γιατί αυτοί που στην έφτιαξαν, την διαμόρφωσαν, (βρεφοκόμοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι, λογιών, λογιών, προπαγανδιστές) είτε δεν ήξεραν επειδή υπήρξαν και αυτοί οι ίδιοι ομοιοπαθείς ή το έκαναν από σκοπό να την στραβώσουν και να την κάνουν ανάπηρη, τυφλή!

Έτσι την Πέμπτη 25 τ' Απρίλη 2024, η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων "Cine Δράση", μας πρόσφερε ένα έργο που όσοι (-ες) το παρακολουθήσαμε, το είδαμε απνευστί. Άκρα του τάφου σιωπή στην αίθουσα. Έλαμψε στην απλότητα και την αλήθεια, τις αλήθειες του, στην ανθρωπιά του... Σκηνοθέτης ο Τούρκος Uzcan Alber και ο τίτλος του SUNBAHAR (Φθινόπωρο) με κυκλοφορία στη χώρα μας την 4η Οκτωβρίου 2012, διάρκειας 99 λεπτών.

Συνέπεσε τώρα και με τις μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις στα Παν/μια των ΗΠΑ, την Γαλλία και άλλες χώρες ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από την συμμορία του Μπίμπη και των ομοϊδεατών του όπου γης. Μια σφαγή που θυμίζει και εκείνη του δικού μας λαού (του ενός τρίτου του που ήταν τότε) κατά την επανάσταση του 1821. Τότε που δεν υπήρχε τηλέφωνο, τηλέγραφος, ραδιόφωνο, τηλεόραση και το γράμμα από τον νέο κόσμο έκανε εβδομάδες, μήνες να φθάσει, μέχρι και η Αϊτή μας έστειλε βοήθεια! Άλλο που δεν έφθασε ποτέ γιατί ναυάγησε στο δρόμο. Έτσι και στο έργο ο ναυαγός ζωής φοιτητής, ο βαριά άρρωστος που αποφυλακίσθηκε πρόωρα από μακροχρόνια κάθειρξη για να μη χρεωθεί το άδικο κράτος τον θάνατο του και γίνει μάρτυρας, σύμβολο, όπως άλλοι συνάδελφοι του στη διαδήλωση για δίκαια αιτήματα, περνά τις τελευταίες μέρες του στο φτωχικό του σπίτι κάπου στην Ανατολία με τους εναπομείναντες εκεί συντοπίτες του, όσους δεν έδιωξε ακόμη η ανέχεια μιας ψευτοζωής. Ο νεανικός του έρωτας έφτιαξε τη ζωή του μακριά στη πόλη, ένας παιδικός του φίλος του κάνει παρέα με μια ζωή συμβιβασμένη, οι λιγοστοί χωριανοί του περιμένουν αξύπνητοι καιρό μια αόριστη ανάπτυξη από φημολογούμενο τουρισμό και η χαροκαμένη γριά μάνα του ονειρεύεται μια δική του αποκατάσταση με ένα παραδοσιακό προξενιό. Ο ίδιος νοηματοδοτεί την λιγοστή ζωή που του απομένει με μια εκδρομή ψηλά στο βουνό για έναν πλατύτερο ορίζοντα και στα δωρεάν μαθήματα σε ένα μαθητή του χωριού του με αδυναμία συγκέντρωσης στο μάθημα των μαθηματικών. Στέφονται με επιτυχία οι προσπάθειες μέχρι που διαφωνούν στο ζάπινγκ στην τηλεόραση, τσαντίζεται ο μαθητής, παίρνει την σάκα του και φεύγει. Το παιδί είναι εθισμένο στα γνωστά μας "παιδικά" που μαγεύουν, σκοτώνουν την φαντασία και ο ερασιτέχνης καθηγητής αρέσκεται στη θέα ενός καλλιτεχνικού πατινάζ επί πάγου.

Αυτά με τον πρωταγωνιστή του έργου, μέχρις ότου κάνει την εμφάνισή του ένα νέο ναυάγιο που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο σμάρι λαών, που στο τέλος του περασμένου αιώνα έχασαν τον μπούσουλα! Μια νεαρή και κατ' ανάγκη πόρνη διαζευγμένη από την τέως Σοβιετική Ένωση, έρχεται στην περιοχή για να ζήσει την κορούλα που άφησε πίσω της. Με τον ναυαγισμένο Τούρκο φοιτητή κάτι άγνωστο τους ενώνει που δεν είναι μόνο η αμοιβαία έλξη της πρώτης ματιάς. Αν και οι αντικειμενικές συνθήκες δεν προδικάζουν μια αίσια συνέχεια, τα βήματα τους οδηγούν σε ένα βιβλιοπωλείο στη γειτονική πόλη που αναζητούν Ρώσσους κλασικούς. Πιθανολογώ Τολστόι, Τουργκένιεφ, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι... Ε, δεν ήταν και όλη η θρυλική δουλειά τριών γενεών για πέταμα στον κόσμο του "υπαρκτού"! Καλές συνήθειες όπως διάβασμα σε κάθε διάλειμμα και ευκαιρία, η αγάπη για την τέχνη, το όνειρο που δίνει ομορφιά και νόημα στη ζωή, έμειναν σε όσους μπολιάστηκαν με αυτά τα άυλα και περιττά...

Ο εφήμερος σωματικός δεσμός μέσα σε ένα φτηνό ξενοδοχείο ξεγυμνώνει την σκληρή πραγματικότητα, την άσχημη ζωή και η κάθαρση δεν αργεί. Η νεαρή πόρνη θα αρνηθεί την βίζιτα ενός πλούσιου πελάτη για 100 δολάρια (πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Τουρκία) και θα επιστρέψει στην πατρίδα της κοντά στο παιδί της για να μοιραστεί την τύχη του λαού της, τα επίχειρα σφαλμάτων ηγετών που δεν άξιζαν τη θέση τους. Το ίδιο και ο Τούρκος ναυαγός φοιτητής στο χωριό του να τελέψει όπως πολλοί άλλοι σε κράτη που σκοτώνουν τα παιδιά τους.

Ίσως στο Φθινόπωρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων που βιώνουμε αυτό τον καιρό, οι εξαιρέσεις κάποιων του είδους μας που δεν μπορούν να συμβιβαστούν, κάποιων φευγάτων, κουλτουριάρηδων όπως λέμε μ' ένα πικρό χαμόγελο, λέω, γράφω, ίσως να προμηνύουν μία ποθούμενη Άνοιξη.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, Βριλήσσια


readers  950


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου