Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
9/2/2024

Παρέμβαση της ΔΡΑΣΗΣ για τη διάσωση του δασικού πλούτου του «Βριλησσού»

Κίνδυνος ολοσχερούς καταστροφής του πράσινου στην παραρεμάτιο ζώνη - Επιστολή προς τα δημοτικά συμβούλια Βριλησσίων και Χαλανδρίου

Η κατάσταση με την παραεμάτιο ζώνη του ρέματος του «Βριλησσού», φυσικού συνόρου των Βριλησσίων με τον Δήμο Χαλανδρίου, έχει φθάσει στο απροχώρητο. Επιπλέον, επίκειται έργο διευθέτησης του ρέματος, από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως, το οποίο θα καταστρέψει ολοσχερώς το πράσινο σε ολόκληρη την παραρεμάτιο ζώνη, αν δεν ληφθεί η ανάλογη πρόνοια πριν την αδειοδότηση του έργου.

Δημοσιοποιούμε σήμερα στην ιστοσελίδα της ΔΡΑΣΗΣ την επιστολή που έχουμε στείλει στα δύο δημοτικά συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου. Θεωρούμε το ζήτημα ως άμεσης προτεραιότητας και σκοπεύουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να διοργανώσουμε συνάντηση φορέων και κατοίκων, και από τους δύο Δήμους. Ό,τι μπορεί να διασωθεί από τον δασικό πλούτο της πόλης, πρέπει να διασωθεί. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε αμέτοχοι την καταστροφή του.

Βριλήσσια, 02 Φεβρουαρίου 2024
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την μελέτη διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού

Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, προβλήματα που ταλανίζουν από δεκαετίες τους κατοίκους στην παραρεμάτιο ζώνη του ρέματος Βριλησσού, (κυρίως των Βριλησσίων), παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχει ακόμη δοθεί οριστική λύση. Τα προβλήματα αυτά συνοπτικά θα μπορούσαν να διαρθρωθούν στα εξής:

Α. Στην πλήρη ασυδοσία της δραστηριότητας των εργαστηρίων μαρμάρου που βρίσκονται στην παραρεμάτια ζώνη στην πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία οδηγεί σε διαρκή επιβάρυνση του ρέματος με βαρέα απορρίμματα (όγκοι μαρμάρων), υγρά υποπροϊόντα της επεξεργασίας μαρμάρου και συνεχή όχληση, και σε ώρες κοινής ησυχίας και αργίας στη γύρω περιοχή.

Β. Στη συστηματική υποβάθμιση της περιοχής από την εναπόθεση ασφαλτικών υλικών σε οικόπεδο του Δήμου Χαλανδρίου το οποίο υποβαθμίζει τόσο την αισθητική του χώρου, όσο και τους όρους υγιεινής της περιοχής.

Γ. Στην εγκατάλειψη του έργου κάλυψης του ρέματος Βριλησσού στην οδό Ολύμπου από την αναγκαία φροντίδα συντήρησης της λεκάνης ανάσχεσης, η οποία πλέον έχει ακυρωθεί από τα φερτά υλικά (χώματα, λάσπη, κλαδιά), με κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, ιδίως με το δεδομένο των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε. Ως ζώνη σύνορο μεταξύ των δύο Δήμων, πάντα το ρέμα αντιμετωπιζόταν με αδιαφορία, χωρίς την απαραίτητη φροντίδα καθαρισμού και απομάκρυνσης των φερτών υλικών, παρόλο που κατανοούμε τις δυσκολίες παρέμβασης με δεδομένο ότι σε αυτές τις εργασίες εμπλέκονται και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Δ. Στον μεγάλο κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής του πράσινου στην παραρεμάτιο ζώνη, εξ αφορμής της μελέτης διευθέτησης του ρέματος Βριλησσού, η οποία έχει ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνον η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το τμήμα από την οδό Ολύμπου μέχρι την οδό Αναπαύσεως. Στη διαδρομή αυτή και σε συγκεκριμένα τμήματα που έχουμε υποδείξει στον Αντιδήμαρχο Αστικών Υποδομών και Τεχνικών Έργων του Δήμου Βριλησσίων, υπάρχουν πανύψηλα, αιωνόβια, υγιή δένδρα που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, όπως συχνά προβλέπεται, ούτε να αντικατασταθούν, διότι χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να φτάσουν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Υπάρχει επίσης, άλσος με πυκνό δασικό χαρακτήρα και σε άλλα σημεία του ρέματος, πλούσια βλάστηση, πηγή οξυγόνου και υγείας που είναι εγκληματικό να αφεθούν στην τύχη τους και στις διαθέσεις του κάθε εργολάβου. Αυτά τουλάχιστον τα τμήματα της υψηλής βλάστησης στο ρέμα, πρέπει να διασωθούν!

Κύριοι,

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί και υποβάλλει προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Καλούμε τους δύο Δήμους να σταθούν κοντά τους και να ικανοποιήσουν τα λογικά τους αιτήματα.

Δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν ένα πράσινο, πολιτισμένο και ασφαλές περιβάλλον. Και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου, αλλά και τους συνδημότες μας, να εκδηλώσουν - και έμπρακτα αν χρειαστεί, τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια αυτή.Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Μάρκος Κρητικός,
Δημοτικοί Σύμβουλοι Βριλησσίων με την «Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη»

Σχετικά:
«S.O.S. για το ρέμα Βριλησσού! Επιστολή στη ΔΡΑΣΗ αναδεικνύει μια κατάσταση που χρήζει άμεσης παρέμβασης» .
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.

«Μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών από το ρέμα Βριλησσού. Οι κάτοικοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις, αλλά όχι εκτεταμένη κοπή δέντρων.»
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013.

«Νέα παρέμβαση της «Δράσης» για το ρέμα Βριλησσού. Ερώτηση στο Δ.Σ. της 13ης Απριλίου».
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011.


readers  1002


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου