Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
14/1/2024

Είναι ζήτημα υπόστασης!

Ψωμί, ΠΑΙΔΕΙΑ, ελευθερία. (Όχι ψωμί, ΠΤΥΧΙΑ, ελευθερία)

Το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πασπαλισμένο με πολλά χονδροειδή ψέματα, (όπως ότι «όλος ο κόσμος έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια» ή ότι «το Ελληνικό πανεπιστήμιο θα αναβαθμιστεί από τον ανταγωνισμό»), παρουσιάζεται ως εκσυγχρονισμός, ως αναπότρεπτη, ευρωπαϊκή, «φυσική» εξέλιξη. Όσοι αντιδρούν, λένε, πάσχουν από αθεράπευτες, ξεπερασμένες ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις... Κι ας είναι οι Έλληνες γιατροί ή μηχανικοί οι καλύτερα εκπαιδευμένοι και οι πιο περιζήτητοι στας Ευρώπας...

Στο βαθμό που κάθε τι πλέον λογίζεται ως «αγορά» και έκαστος εξ ημών ως πελάτης, γιατί να μην έχουμε και ιδιωτικά πανεπιστήμια; Γιατί να στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό και όχι σε ένα «αναγνωρισμένο» κολλέγιο στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, που θα παρέχει ισότιμα πτυχία; (Εγκαταλείποντας έτσι, για μια ακόμη φορά, την επαρχία στην ερημιά της). Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου; Πόσο συνάλλαγμα εισρέει στην Κύπρο από τους Έλληνες φοιτητές – πελάτες; Τι άλλο εκτός από το συνάλλαγμα είναι σημαντικό; Ποιος θα σκεφτεί να συσχετίσει τον αφελληνισμό της Κύπρου και την μετατροπή της σε χώρο τράνζιτ, με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Σε ποιο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα μνημονεύεται αύριο ο Γρηγόρης Αυξεντίου; Και πόση Κύπρος απομένει χωρίς αυτόν;

Όλος ο «μοντέρνος» πολιτικός κόσμος της χώρας έχει αναγάγει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε κρίσιμη μεσιτεία. Και σε κομβική ιδεολογική επιλογή. Πάνω και από την εκποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων, των παραλιών, των βουνών, των δημόσιων υπηρεσιών, των δημόσιων κτηρίων, των Δήμων, των μουσείων, την ναρκοθέτηση της δημόσιας υγείας. Θέλουν να αλλάξει το Σύνταγμα. Διότι η δημόσια παιδεία στη χώρα μας υπήρξε ιστορικά μήτρα αγώνων, αμφισβήτησης, διεκδίκησης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, οραμάτων για μια καλύτερη κοινωνία, ένα αγκάθι στα σχέδια χειραγώγησης και υποταγής της νεολαίας. Ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνουν μαιευτήρια συνειδήσεων νέου τύπου, θα παράγουν νέους και νέες με δεξιότητες και τετράγωνα μυαλά, ευφυείς, εκπαιδευμένους, γεμάτους φιλοδοξίες να ενταχθούν στην αγορά χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς ενδοιασμούς, έτοιμους να κατασπαράξουν τον διπλανό τους για μια θέση CEO.

50 χρόνια πριν, κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο αγωνίστηκαν για ψωμί, ΠΑΙΔΕΙΑ, ελευθερία. Δεν αγωνίστηκαν για ψωμί, ΠΤΥΧΙΑ, ελευθερία. Ούτε με οικονομίστικα επιχειρήματα. Αλλά για την υπόσταση της χώρας και του λαού της.

Και σήμερα ομοίως τίθεται το ζήτημα. Ως ζήτημα υπόστασης. Δεν συγκροτείται χώρα χωρίς παιδεία. Ούτε μπορεί αυτή να αφήνεται σε ξένες επιχειρήσεις και σε παραρτήματα της αγοράς. Πρέπει επιτέλους να τεθεί ένα όριο στα διαλυτικά πλήγματα και στα κάθε είδους υπονομευτικά επιχειρήματα.

Γι’ αυτό, δίπλα στη νεολαία και στους αγώνες της.


Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Μάρκος Κρητικός
(Δημοτικοί σύμβουλοι με την «Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη»)


readers  1196


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου