Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
8/12/2023

Όλα στο φως!

Δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση για τα οικονομικά του Δήμου

Δύο μήνες πριν, έγιναν δημοτικές εκλογές. Στη διάρκεια των οποίων, λίγες αλήθειες ειπώθηκαν και πολλές υποσχέσεις και προγράμματα εκτός τόπου και χρόνου. Ένας χαρούμενος, γενικευμένος αποπροσανατολισμός, στον οποίο όλοι, πλην των γνωστών εξαιρέσεων, μετείχαν.

Οι εκλογές ανέδειξαν μια νέα διοίκηση. Η οποία τώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που και η ίδια είχε καλλιεργήσει με τα μεγαλεπήβολα σενάριά της και τους πομπώδεις σχεδιασμούς. Τώρα όλοι θα ανακαλύψουν έναν Δήμο ανήμπορο να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη, ανήμπορο να σχεδιάσει, να οργανώσει, να λειτουργήσει! Του οποίου οι ανταποδοτικές υπηρεσίες βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης και που, παρά τα βραβεία, φθάνει να αναζητά δανεικά απορριμματοφόρα για να συλλέξει τα ανακυκλώσιμά του. Τώρα, ίσως μάθουμε για τέλη που δεν εισπράττονται, για συμβάσεις που δεν υλοποιούνται και ποιος ξέρει, για πολλά άλλα. Μετά τις εκλογές...

Ένα είναι βέβαιο: Η εννεαετής δημοτική αρχή Μανιατογιάννη – Βαφειάδη – Αρσένη, (και τα πολιτικά κόμματα που την στήριξαν), αφήνει τον Δήμο σε αδικαιολόγητα κακή κατάσταση. Ιδίως αναφορικά με ζητήματα που εμείς αξιολογούμε ως πιο σημαντικά, όπως της τοπικής δημοκρατίας, της ενίσχυσης του δημόσιου χώρου, του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, της φροντίδας και της συντήρησης των δημόσιων χώρων, του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Αλλά πώς αλλιώς; Ένας Δήμαρχος που «φεύγει και δεν φεύγει» επί ένα χρόνο. Αντιδήμαρχοι που υπονόμευαν ο ένας τον άλλον για να τον διαδεχτούν. Άλλοι, που άφησαν τη θέση τους για να εκλεγούν σε άλλο Δήμο. Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς που δεν εμφανίζονταν, αλλά κανείς δεν τους έλεγξε. Και ακόμα, δύο φιλοκυβερνητικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αναλώνονταν στο πώς θα υπερισχύσει η μία της άλλης και ποια θα πλειοδοτήσει σε μειώσεις δημοτικών τελών. Τι άλλο μπορούσε να προκύψει από αυτά;

Σε λίγες ημέρες το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2024. Και αναγκαστικά, τα οικονομικά του Δήμου θα τεθούν επί τάπητος…

Ζητάμε από τον νέο δήμαρχο να συγκαλέσει άμεσα άτυπη, δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση για τα οικονομικά του Δήμου, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, των εκπροσώπων των φορέων και των δημοτών.

Ζητάμε να έρθουν όλα στο φως. Χωρίς υπονοούμενα, χωρίς μισές πληροφορίες, φήμες, υποθέσεις, συμψηφισμούς. Όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα να γνωστοποιηθούν. Πριν αρχίσουν οι χειρισμοί, οι συμβιβασμοί, η αναζήτηση ισορροπιών, τα «εφικτά» και οι προσαρμογές. Πρώτα η εικόνα και μετά οι αποφάσεις. Όπως είναι αυτονόητο και σωστό. Να μην καταλήξει και αυτό το δημοτικό συμβούλιο διακοσμητικό.

Ζητάμε και από την απερχόμενη διοίκηση, (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που την υπηρέτησαν επί 7 χρόνια από θέσεις ευθύνης, αλλά τώρα παριστάνουν τους ανυποψίαστους περαστικούς), να αφήσουν τις υπεκφυγές και να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εικόνας του Δήμου. Να ξέρουμε από πού ξεκινάμε και πού βρισκόμαστε.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια, ότι μια μάχη εντυπώσεων, μεταξύ της απερχόμενης και της νέας διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει και ότι αυτή θα κρατήσει για καιρό. Διότι είναι πάντα βολικό για όποιον αναλαμβάνει, να καλλιεργεί την αίσθηση ότι «παρέλαβε καμένη γη». (Το ίδιο έπραξε και η διοίκηση Μανιατογιάννη όταν διαδέχτηκε την διοίκηση Ιωαννίδη). Όσο πιο «μαύρα» είναι τα σήμερα πράγματα, τόσο πιο εύκολα δικαιολογούνται αυριανές αστοχίες και ασυνέπειες. Αλλά αυτό για μας είναι ένας επιπλέον λόγος για να έρθουν όλα στο φως!

Τα ζητήματα που η ΔΡΑΣΗ έθεσε στις εκλογές, για την ανάγκη αλλαγής οπτικής, για άλλες ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και για άλλες λύσεις, σκιαγραφώντας έναν Δήμο συμμετοχικό, με πολιτειακή αντίληψη και οργάνωση, που δεν θα αρκείται στα δευτερεύοντα και την διαχείριση, παραμένουν ενεργά. Όπως και να έχει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε.


Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023
Το συντονιστικό της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΥΓ. Δύο χρόνια πριν, από την ιστοσελίδα μας, έγγραφη ερώτηση της ΔΡΑΣΗΣ προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά.


readers  1041


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 9 Δεκ 2023, 06:27
"Όλα στο φως" για τα προηγούμενα αλλά και για τα μελλούμενα, πριν τις αναθέσεις.
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου