Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/9/2023

Επαναπροσδιορισμός της έννοιας της ελληνικότητας

της Μαριάννας Χρυσικάκου

Στη νήσο Σφακτηρία ηττήθηκαν για πρώτη φορά οι Σπαρτιάτες στην καταληκτική πια φάση του Πελοποννησιακού πολέμου το 425 π.χ. από τους Αθηναίους. Εκατοντάδες χρόνια πριν, στο ιστορικό μυθικό λυκαυγές, οι αρχαίοι Μεσσήνιοι θυσίαζαν στην ίδια νήσο ταύρους προς το θεό Ποσειδώνα για να εξευμενίσουν το θείο Φως και να υποδηλώσουν την ανάγκη υπόκλισης και μεταστοιχείωσης του ζωικού ενστίκτου στην ανώτερη διαύγεια.

Σήμερα μπροστά στα μνημεία ενθύμησης της περίφημης ναυμαχίας του Ναβαρίνου το 1827 που έκρινε την έκβαση της ελληνικής επανάστασης, έμπροσθέν του «η πατρίς ευγνωμονούσα», οι σύγχρονοι πατριώτες δεν κλίνουν πλέον το γόνυ.
Το δέλεαρ της οθόνης και της κατανάλωσης της εμπειρίας, πολύ δε περισσότερο κοινοποίησης της εμπειρίας, υπερβαίνει κατά πολύ την ηθική εξύψωση της καρδιακής παρατηρητικότητας και την εν δύναμη σύνδεση με την ίδια την αυθεντική εμπειρία.

Όλοι μας, ανεξαιρέτως, από κοινωνοί και ευσεβείς λειτουργοί της εμπειρίας έχουμε μεταμορφωθεί σε αναιδείς καταναλωτές και τεχνολογικοί γητευτές της εμπειρίας. Τον πρώτο βέβαια που εξ ‘ορισμού εξαπατούμε είναι τον ίδιο τον εαυτό μας.

«Αιδώς Αργείοι» αντηχεί αιώνια η προσταγή της Ήρας μέσα από τα χείλη του Στέντορα το βράδυ που πεθαίνει στην Τροία ο Αχιλλέας.

Απέθαναν οι ημίθεοι ήρωες, αυτοί που με τη γνώση ή τις πράξεις ή τους στίχους τους έθεταν τα στήθη τους έμπροσθεν του έθνους και της κοινωνίας. Ο Παναγούλης, ο Καζαντζάκης, ο Σικελιανός, ο Αγγελόπουλος, ο Ρίτσος, ο Τσικλητήρας. Ο Διονύσιος Σολωμός. Αυτές οι δικλείδες προστασίας της έννοιας της ανθρωπιάς, της έννοιας της ελληνικότητας, δυο δηλαδή εννοιών ιστορικά και ηθικά απόλυτα συνυφασμένων, έχουν ανέλθει στον μυστικό παράδεισο της αιωνιότητας.

Μείναμε πίσω όλοι εμείς με τα κινητά προτεταμένα να αποθανατίζουμε την φαυλότητα της εποχής μας και την ουσία, το φως του τόπου μας να βυθίζεται αύτανδρο στη λησμονιά. Και την προδοσία.

Η ελληνικότητα και οι βαθιές γενετικές αρχές των Ελλήνων είναι βαθύτατα συνυφασμένες με το ελληνικό τοπίο. Αυτό που εκλείπει καθημερινά πρώτα μέσα μας.

Η αγνότητα της ποιμενικής Θεσσαλικής γης, ο μινιμαλισμός των Κυκλάδων, η αρχέγονη πολεμική ιαχή της Κρήτης, η ευφορία της Μεσσήνης και η αυστηρότητα της Λακωνίας.

Η τραγουδιστή γλυκύτητα των Ιονίων νήσων, η ανώτερη στρατηγεία των Αθηνών, η μυητική τελετουργία των Μακεδόνων, η ιαματικός μανδύας της Επιδαύρου και της Κω.

Το Βοτανικό Πάνθεον του Πηλίου το δελφικό Απολλώνιο υπερήλιον του φωτός, το αγνό μεταμορφωτικό ταξίδι των Κυθήρων.

Μαζί με το ελληνικό τοπίο χάνεται και η βαθύτερη πνευματική φύση των Ελλήνων.
Η ψυχή του Τόπου μας. Η Πεμπτουσία μας.
Το αυθεντικό ελληνικό Πενταστάλαγμα.

Τι απομένει; Προς το παρόν, ο στείρος καταναλωτισμός ο κυνισμός και η ανοχή ενός φαύλου κοινωνικό-οικονομικού μοντέλου παντελώς εχθρικού προς τη φύση, τον πολιτισμό και κατά συνέπεια τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τούτες τις πίκρες εποχές για την ανθρωπότητα και τον τόπο μας, ας μη λησμονήσουμε και ας προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε πρωτίστως το Πνεύμα που διαπνέει τούτο τον ιερό τόπο και είναι εκ φύσεως αδύνατον να εκλείψει.

Τούτη την ώρα που εκλείπουν οι ήρωες, ήρωας οφείλει να γίνει ο καθείς και η καθεμία και να φροντίσει να καταλαμβάνει το χώρο του στη ζωή με αξιοσύνη, σεβασμό και ευπρέπεια. Και να συνασπιστεί ενεργά με κοινωνίες ομάδες που ως έργο τους έχουν να υπερασπίσουν αυτό το πνεύμα με έργα και πράξεις στην καθημερινότητα της κοινωνίας. Όσο αντέξουμε μέχρι να παραδώσουμε επάξια τη σκυτάλη του ανθρώπινου αγώνα στην επόμενη γενιά.


Η Μαριάννα Χρυσικάκου συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΡΑΣΗΣ για τις δημοτικές εκλογές.


readers  322


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οι κουρτίνες – Κώστας Μόντης
Είναι πάντα φρονιμότερο να σηκώνουμε εμείς τις κουρτίνες πριν τις σηκώσουν οι άνεμοι.


Τα σχόλια σας...
S.O.S. για το ρέμα Βριλησσού! 25/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Θα ξεκινήσω με την τελευταία παράγραφο, ο κάτοικος της περιοχής κρατάει την ανωνυμία του για να μην μπλέξει στα προεκλογικά κουτσομπολιά των τοπικών διαχειριστών της εξουσίας. Κατανοητό και σεβαστό. Τι τον κάνει όμως να πιστεύει πως μια καλογραμμένη επιστολή διαμαρτυρίας θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από το απερχόμενο ή το επόμενο ΔΣ; Θα πρότεινα, εφόσον δεν τίθεται θέμα περισυλλογής υπογραφών, όπως πρόσφατα ξεκίνησε επώνυμα ένας συν-δημότης μας για άλλη υπόθεση, ο ίδιος, αλλά και όποιος άλλος θέλει να διαμαρτυρηθεί ανώνυμα -τώρα που γυρίζει μέσα στο προεκλογικό πανηγυράκι-, να διαβάσει τις προγραμματικές προτάσεις των παρατάξεων, όπως υπάρχουν στα ιλουστρασιόν φυλλάδια τους, στην Ενότητα «Καθαριότητα, Πράσινη Ανάπτυξη, Έξυπνες πόλεις, κλπ) και να επισκεφτεί τα περίπτερά τους, επισημαίνοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και να ζητήσει εξηγήσεις θέτοντας ερωτήματα, π.χ. «τι εννοείτε όταν λέτε ανάπλαση της παραρεματίου ζώνης του Βριλησσού»;
Αντιδρόμηση οδού Κρήτης: Δεν είμαστε ελέφαντες!21/9/2023 Δημήτρης Καλαμπούκας
Ναι, η ΔΡΑΣΗ τα λέει εδώ και χρόνια, έχω διαβάσει όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις σας επί του θέματος (βρίσκονται στην ετικέτα «Δημοτικό Συμβούλιο). Αν μη τι άλλο, σας χαρακτηρίζει η συνέπεια στην πολιτική σας παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Μπράβο στον δημότη που πήρε την πρωτοβουλία για την συλλογή των υπογραφών, τέτοιες ενέργειες πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια της αμοιβαίας αλληλεγγύης. Σήμερα εσύ, αύριο εγώ. Μην ξεχνάμε πως, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθμός Απόφασης 118/ 2014) «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ' αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.»
24ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης21/9/2023 Τασία Μάρη
Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό δίνει το πράσινο φως στις επιχειρήσεις να έχουν εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο εργασίας ,ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Τέτοιες πρακτικές πρωτοεφάρμοσε η κινεζική Cosco και στη συνέχεια άρχισαν να υιοθετούν και ευρωπαϊκές εταιρείες , με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το πράσινο φως ώστε αντιλαϊκές κυβερνήσεις ,όπως η ελληνική, να κατεβάζουν αυτές τις διευκολύνσεις προς την εργοδοσία μέσω νομοσχεδίων- εκτρωμάτων όπως αυτό. Μιλώ, δυστυχώς, εκ πείρας διότι η μικρή μου κόρη ( 30 χρονών) έχει την ατυχία να δουλεύει σε μια τέτοια εταιρία ( start up και με νέους σε ηλικία εργοδότες.....) ,που την προσέλαβαν πριν τρία χρόνια βαζοντάς την να υπογράψει μια σύμβαση εργασίας, παρόμοια με αυτές που θα επιτρέπει πλέον και με νόμο το ελληνικό κράτος!!!! Οι συνθήκες εργασίας ,που διαμορφώνονται για τα νέα παιδιά με τέτοια νομοσχέδια, θα τις χαρακτήριζε κανείς συνθήκες "γαλέρας" , γιατί -πάλι μιλώντας απο το παράδειγμα των εργασιακών συνθηκών της κόρης μου- η εταιρία νόμιμα προσλαμβάνει συνεχώς νέα παιδιά για την ίδια θέση εργασίας μειώνοντας τις ώρες παρεχόμενης εργασίας στους ...παλαιότερους, φτάνοντας στο σημείο κάποιους μήνες να προσφέρει ...0 ώρες εργασίας ( λόγω αναδουλιάς), και να κρατά εγκλωβισμένα τα εργαζόμενα παιδιά ,τα οποία με τις παραπανω τακτικές δε μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα απαραίτητα ένσημα για να μπούν στο ταμείο ανεργίας...... Και μόνο γι αυτό το λόγο, συμπαραστεκόμενη στη νέα γενιά ,ως συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θα κατέβω στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11:00, όπου με καλεί ευτυχώς το σωματείο μου ( Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών). Γιατί το σύνθημα "Στους δρόμους,στους δρόμους γεννιούνται συνειδήσεις " δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο και αληθινό......


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2023 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου