Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
24/7/2023

Ένα ΣΒΑΚ για κάθε προεκλογική περίοδο!

Του Λάμπη Λαζάνη

Tα έχουμε ξαναπεί: Oι αφετηριακές παραδοχές του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι εσφαλμένες! Πράγμα που σημαίνει πως οι λύσεις είναι οι χείριστες, κι αυτό, ανεξαρτήτως κριτηρίων πληρότητας της μελέτης.

Επιπλέον, ένα ΣΒΑΚ, προϋποθέτει μελέτη εφαρμογής, δηλαδή, τι κάνεις σήμερα, τι στο επόμενο στάδιο και τι μακροπρόθεσμα. Δεν ξεκινάς όπως σου έρθει. Επιλεκτικά. Ή όπως υποσχέθηκες. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό που κάποτε υπήρξε, και το οποίο ήταν ανεφάρμοστο, κατέληξε σε αυτό που πραγματικά ήταν, μια προεκλογική υπόσχεση της προ-προηγούμενης διοίκησης Μανιατογιάννη... Την οποία η σημερινή διοίκηση επαναφέρει πάλι μετά από 5 χρόνια. Και βέβαια, πάλι προεκλογικά!

Οι προτάσεις της διοίκησης και συνολικά το ΣΒΑΚ συνιστούν χειροτέρευση των συνθηκών μετακίνησης στην πόλη. Για την ακρίβεια, συνιστούν βίαιη επέμβαση στην ήδη κακοποιημένη ελευθερία μετακίνησής μας στην πόλη και θυσία των υπολειμμάτων της ελευθερίας αυτής στις πρόνοιες μιας δικτατορίας της κίνησης: Eδώ, η χούντα υπήρξε πρωτοπόρος με το πέρασμα από την «Αγωγή του Πολίτη» στην Κυκλοφοριακή Αγωγή αλλά σήμερα καταντήσαμε να μας επιβάλλουν μέτρα Κυκλοφοριακής Δικτατορίας και να τα πλασάρουν σαν Πρόοδο. Δεν είναι απλά σπατάλη για έργα βιτρίνας, είναι ένας ζουρλομανδύας που καθιστά την μετακίνηση προβληματική, αφύσικη, επιβάλλοντας στην φυσική μας παρουσία στους δρόμους και τις πλατείες μια κανονικότητα φρενοκομείου. Σαν έργο συνιστά περιττή σπατάλη πόρων, όμως σαν λειτουργία είναι εκτρωματική γιατί προκαλεί τεράστιες απώλειες σε χρόνο, χρήμα, ενέργεια, με περιβαλλοντική επιβάρυνση (καυσαέρια, θόρυβος) για να μη περάσουμε σε θέματα τοπικής οικονομίας, ψυχικού στρες και κοινωνικής συνοχής.

Κατά τα άλλα, μπορεί οι απανταχού φιλόζωοι άνετα να καταγγέλλουν όσους ταλαίπωρους κτηνοτρόφους καταφεύγουν στις πεδούκλες για τον έλεγχο των κατσικιών τους, αλλά οι κάτοικοι Βριλησσίων δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια -πέρα, βέβαια, από την τοπική μας «Δράση για μια Άλλη Πόλη»- για να γλυτώσουμε από την πεδούκλα του ΣΒΑΚ που με σαδιστική απονιά επιμένει να μας φορέσει η Δημοτική Αρχή.

Επιπλέον, η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο, είναι και ένα εντυπωσιακό δείγμα κατάντιας. Ενώ προχωρούν σε όλες τις τρελές μονοδρομήσεις σε όλα τα Βριλήσσια, δεν υπάρχει ούτε μια παρέμβαση σε μία έστω επικίνδυνη διασταύρωση, από αυτές που παρατηρούνται συνέχεια δεκάδες σοβαρά ατυχήματα! (Αγ. Αντωνίου & Μπακογιάννη, Κύπρου & Θερμοπυλών, Κύπρου &Σαλαμίνος, Μπακογιάννη & Σαλαμίνος, Μπακογιάννη & Θερμοπυλών κ.α.).

Οι άνθρωποι είναι και επικίνδυνοι στην προσπάθεια εντυπωσιασμού!


Ο Λάμπης Λαζάνης είναι μέλος του «συντονιστικού» της ΔΡΑΣΗΣ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλός της.


readers  1239


Σχόλια (1)


Χαράλαμπος Λαζάνης 24 Ιουλ 2023, 21:26
Ως κάτοικος Βριλησσίων είμαι δυστυχής όπως φαντάζομαι το τετράποδο της φωτογραφίας μόνο που η πεδούκλα στα δικά μου πόδια λέγεται ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας)
Αλλά στα Βριλήσσια, όπως και αλλού, οι φιλόζωοι αυξάνονται όμως οι φιλάνθρωποι μάλλον μειώνονται. Κι αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους, όταν δηλαδή είναι τελείως δυσδιάκριτο το όριο μεταξύ φιλανθρωπίας και μισανθρωπίας, ή να το πω και αλλιώς, μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας.
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 11 Μαΐου 2025 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γ. Φλωρίδης, υπ. Δικαιοσύνης, 25 Απριλίου 2025, ΣΚΑΪ.
«Με το κράτος, όταν αυτό αποφασίζει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Θα τον ισοπεδώσει».


Τα σχόλια σας...
Η εποχή του «Δεν Γνώριζα», απλά τελείωσε29/3/2025 Δ.Κ.
Τα τελευταία σύννεφα, τα οποία πιθανόν να έδιναν κάποιο άλλοθι στην «άγνοιά μας», πρέπει να ήταν πριν 5 χρόνια, με την προβολή του social dilemma, που επίσης πραγματεύονταν περίπου το ίδιο θέμα. Από τότε τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας, όπου όλοι, σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα, ζαλισμένα από το καθημερινό ξύλο, τρέχουν δεξιά και αριστερά, τσεκάροντας ανά 3 λεπτά το κινητό για το επόμενο breaking news που θα ανακοινώσει το newspeak. Θα ακουστώ κυνικός ή πεσιμιστής, αλλά δε βλέπω να αντιστρέφεται το κλίμα. Στο μόνο που ελπίζω είναι οι ελάχιστες -πλην όμως φωτεινές- περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, πολλές φορές λοιδορούμενοι και από πάνω, αφουγκράζονται τα προβλήματα των εφήβων, καταλαβαίνουν τον διαφορετικό κώδικά τους, αγγίζουν τον ψυχισμό τους. Και το λέω από προσωπική εμπειρία και από τα 2 σχολεία που φοίτησαν τα παιδιά μου. Θανάση, η τελευταία παράγραφος (Δ) δεν είναι ουτοπική πρόταση, αλλά και να ήταν, όπως λέει και ο Γκαλεάνο, η ουτοπία χρησιμεύει για να προχωράμε. ΥΓ: ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ, που θα μπορούσε και αυτό να προβληθεί, και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές είναι το «Τέλος Χρόνου» του Λουκά Παλιοκρασσά.
Τα προβαδίσματα και το διαζευκτικό ή αντί του εν ελλείψει: Ένα δίλημμα χωρίς περιεχόμενο18/11/2024 Χαράλαμπος Λαζάνης
Πράγματι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις ντιρεκτίβες της, μετατρέπει τους Δήμους σε τηλεκατευθυνόμενα νευρόσπαστα, ανελεύθερους, χωρίς πόρους, αρμοδιότητες, πρωτοβουλία, χωρίς ζωή.. απρόθυμους να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στα του οίκου τους. Το τί πραγματικά παίζεται με το ψυχομαχητό και το λαχάνιασμα των Δήμων πίσω από την "Αποκεντρωμένη" στη Δράση το έχουμε εμπεδώσει καλά, δηλαδή με όρους υπαρξιακούς της αυτοδιοίκησης. Από πλευράς του ο Δήμαρχος προβληματίζεται, όχι χωρίς θάρρος, με τα "κουρασμένα αντανακλαστικά" του πολιτικού συστήματος, ενώ οι σύμβουλοι της απερχόμενης Διοίκησης παραμένουν σε αφασία, κολλημένοι στο συστημικό τροπάρι της νομιμότητας. Εξαιρετικά διαυγής, ακριβοδίκαιη και σε πνεύμα δημοκρατικό/αυτοδιοικητικό -κοινοτιστικό θα έλεγα- η τοποθέτηση της δημοτικής μας Συμβούλου Μαρίνας Παπαχριστοδούλου.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2025 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου