Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
16/6/2022

Ο Βασίλης Καραποστόλης στα Βριλήσσια: «Το πρόβλημα της αγάπης στον καιρό μας»

Πέμπτη 23 Ιουνίου, 8.00μ.μ. στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου (Ταϋγέτου & Ξάνθης)

Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη και το Cine – Δράση, σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 8.00μ.μ. στον υπαίθριο προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, (Ταϋγέτου & Ξάνθης, Βριλήσσια), σε μια ανοιχτή συζήτηση με εισηγητή τον καθηγητή Βασίλη Καραποστόλη.

Ο Βασίλης Καραποστόλης, ένας από τους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες κοινωνικούς επιστήμονες και διανοούμενους που διαθέτει σήμερα η χώρα, (τον οποίο είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε και πάλι τον Νοέμβριο του 2010 στο ΤΥΠΕΤ), θα αναλύσει «Το πρόβλημα της αγάπης στον καιρό μας» με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ο παλμός του κόσμου: Αγώνες της αγάπης στον καιρό μας.

Μετά από δυο χρόνια περιορισμών λόγω κορωνοϊού, πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή, μεγάλη, υπαίθρια, καλοκαιρινή εκδήλωση της ΔΡΑΣΗΣ.

Μην την χάσετε!


Λίγα λόγια για το θέμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:


Είναι παράδοξο το πόσο λίγα είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα για αυτά που λένε πως τα επιθυμούν πολύ. Δεν έχουν πάψει να δηλώνουν πως θα ήθελαν να γνωρίσουν την αγάπη. Αν τους ακούσει πιο προσεκτικά κανείς, θα καταλάβει τι εννοούν πραγματικά: εννοούν να έρθει από κάπου ένα αίσθημα που να τους περιβάλλει µε εύνοιες, µε περιποιήσεις, µε χάδια προς το εγώ που θα τα εισπράξει σαν να του οφείλονταν από παλιά. Περιμένουν να αγαπηθούν όπως περιμένουν να χρησιμοποιήσουν τις ιδιότητες ενός πράγματος εξυπηρετικού που προστίθεται στην οικοσκευή τους. Εκεί οφείλεται και η σύγχυση ανάμεσα στο «µου αρέσει» και στο «αγαπώ».

Από το σημείο αυτό αρχίζει ένας µαρασμός που διαβρώνει όλα τα αισθήματα, τις σκέψεις, τις αποφάσεις. Οι δυνάμεις της αδράνειας θα ’θελαν να σκοτώσουν τον έρωτα και την αγάπη για να µη θυμίζουν στους ανθρώπους ότι η ζωή είναι έτοιμή να κυοφορήσει, αν το θελήσουν, και να αφήσει πίσω της και κάποια έργα. Ανίκανη να ποθήσει κάτι άλλο, η ανθρωπότητα φαίνεται να θέλει να αγκαλιάσει τον θάνατο. Μπορεί να φθάσει στην αυτοκτονία βίαια, µέσω καταστροφικότητας. Μπορεί όμως και να πορευτεί προς το ίδιο τέρμα ήσυχα, νωθρά, µέσω µικροαπολαύσεων. Τι θα ήταν δυνατόν να αποτρέψει ένα τόσο άδοξο τέλος;Ο Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις μελέτες και τα δοκίμιά του για τα ήθη στον σύγχρονο κόσμο, δημοσιεύονται από το 1995 και λογοτεχνικά έργα του.


ΜΕΛΕΤΕΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ

Η καταναλωτική συμπεριφορά στην ελληνική κοινωνία, ΕΚΚΕ 1983.
Μορφές της κοινωνικής δράσης, Θεμέλιο 1984
Η αδιαχώρητη κοινωνία - Ένας διάλογος της κοινωνιολογίας με τη λογοτεχνία, Πολύτυπον 1984.
Συμβίωση και επικοινωνία στην Ελλάδα, Γνώση 1987, Αλεξάνδρεια 1999.
Στις ρίζες της κοινωνικής εμπειρίας, Γνώση 1987.
Ήπιος Λόγος, Πλέθρον 1989.
Προς το παρόν - Κείμενα για τα σύγχρονα ήθη, Πλέθρον 1990.
Ο πειρασμός του Ηρόστρατου - Περί ηθών και αισθημάτων, Αλεξάνδρεια 1999.
Τα ενάντια - Η τέχνη της παραμυθίας, Αλεξάνδρεια 2002.
Διχασμός και εξιλέωση - Περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων, Εκδόσεις Πατάκη 2010.
Η εποχή της όρεξης - Ακολουθώντας τα ίχνη του ’60, Εκδόσεις Πατάκη 2012.
Η ζωή σαν τιμολόγιο - Επίκαιρα κείμενα, Εκδόσεις Πατάκη 2014.
Το θάρρος που κοιμάται - Επιστολές σ' έναν νεαρό φίλο, Εκδόσεις Πατάκη 2016.
Μούσες εναντίον Σειρήνων - Ο γόνιμος άνθρωπος σ' έναν άγονο κόσμο, Πατάκης 2018.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Χειροποίητη πόλη - Η Αθήνα ανάμεσα στο ναι και το όχι, Αλεξάνδρεια 1995.
Πρώτο άγγιγμα, Νέα Σύνορα 1998.
Ο εαυτός δίχως πυξίδα – Ταξιδεύοντας, Αλεξάνδρεια 1999.
Ψυχές με στόμα - Τέσσερις ιστορίες, Μεταίχμιο 2003.
Χορεύοντας μόνη της, Εκδόσεις Πατάκη 2004.
Το χάρισμα, Πατάκης 2008.


readers  642


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Εκ του σύνεγγυς
Όλα τα δώρα ο Αύγουστος τα έφερε. Το κόκκινο του έρωτα και της φωτιάς. Το μαύρο της προσφυγιάς και του θανάτου. Το γαλανό της Αμμοχώστου και της προδοσίας. Και το λευκό της αθωότητας και της απελπισίας. Όλα τα χρώματα από τον Αύγουστο τα πήρανε κι αφήσανε ασπρόμαυρα τα καλοκαίρια.


Τα σχόλια σας...
Ελληνοτουρκικά: Η αφύπνιση του λαϊκού παράγοντα παραμένει κεντρικό ζητούμενο23/6/2022 Γιάννης Παρασκευόπουλος
Οι παρατηρήσεις για τη Ρωσία και το Αιγαίο, είναι ενδιαφέρουσες. Καταδίκασε όμως ποτέ η Ρωσία το casus belli για τα 12 μίλια; Αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο πέρα από τα 6 μίλια από τις ακτές μας; Αν σε αυτά τα δύο κρίσιμα σημεία συντάσσεται ΚΑΙ η Ρωσία με την Τουρκία και με τη Δύση, μήπως αξίζει να ξαναδούμε τι συμφέρει πραγματικά τη χώρα μας και τι όχι; Η Ρωσία όντως δεν θέλει (κι άλλο) πόλεμο, που θα έκλεινε το Αιγαίο και τα Στενά. Τη συμφέρει όμως να μένουν ανοικτά όλα τα ελληνοτουρκικά, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ούτε μερική επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, που θα περιόριζε τα σημερινά διεθνή ύδατα προς όφελος της χώρας μας. Επιπλέον, φαίνεται να θεωρεί ότι τα ανοικτά θέματα των δύο χωρών αποδυναμώνουν το ΝΑΤΟ και ενισχύουν την ίδια.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2022 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου