Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
21/5/2022

«Τα παιδιά του παραδείσου» από το Cine - Δράση

Πέμπτη 26 Μαΐου, 8:15’μμ, ΤΥΠΕΤ

Αν και στον παγκόσμιο κινηματογράφο, τη φήμη και το μονοπώλιο κατέχουν κυρίως οι αμερικάνικες κι οι ευρωπαϊκές παραγωγές, εντούτοις τα τελευταία χρόνια ο ιρανικός κινηματογράφος μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Δεν είναι μόνον η καταξίωση σκηνοθετών όπως οι Abbas Kiarostami, Jafar Panahi, Marjane Satrapi είναι κυρίως το γεγονός ότι από αυτή τη χώρα προέρχονται πολλές και πολύ ευχάριστες κινηματογραφικές εκπλήξεις που μας επιτρέπουν να μιλάμε για σινεμά αληθινό, λιτό, ανθρώπινο, ζωντανό και συναρπαστικό! Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και «Τα Παιδιά του Παραδείσου», μία αισιόδοξη ταινία, στην οποία ο σκηνοθέτης με ίσες δόσεις πίκρας και χιούμορ ξετυλίγει το κινηματογραφικό του παραμύθι, αναδεικνύει έντονα συναισθήματα και πανανθρώπινες αξίες, όπως η αδελφική αγάπη, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, ο αλληλοσεβασμός, η επικοινωνία. Και όλα αυτά μέσα από ένα άψυχο αντικείμενο: ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια.

Σε μια φτωχική συνοικία της Τεχεράνης, ο Ali χάνει τα παπούτσια της μικρής αδερφής του Zahra που μόλις έχει πάρει επισκευασμένα από τον τσαγκάρη. Καθώς η οικογένεια είναι φτωχή και η τιμωρία από τον πατέρα προβλέπεται αυστηρή, τα αδέλφια συμφωνούν κρυφά να φορούν εναλλάξ τα αθλητικά παπούτσια του αγοριού όταν ο καθένας τους έχει σχολείο μέχρι να βρουν τα χαμένα παπούτσια ή να εξασφαλίσουν κάποια καινούρια. Στο Ιράν υπάρχουν σχολεία αρρένων και θηλέων που λειτουργούν διαφορετικές ώρες γεγονός που βοηθά στην υλοποίηση του σχεδίου, παρά τις δυσκολίες. Πότε μουτρωμένα, τα δυο αδέλφια πότε συμφιλιωμένα θα φτιάξουν το μικρό τους μυστικό από τον κόσμο των μεγάλων και θα ξεκινήσουν την κοινή τους περιπέτεια. Είναι η μικρή ηλικιακή διαφορά τους που τα κρατάει τόσο μαγικά δεμένα μεταξύ τους Κι αν τα παπούτσια είναι μεγάλα κι άσχημα για τη Zahra κι ο Ali δεν τα έχει όταν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του, η στοργή και η αγάπη θα τα κρατήσουν ενωμένα και ικανά να αντιμετωπίσουν την ένδεια και τη σκληρή πραγματικότητα. Καθώς οι γονείς δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την απώλεια των παπουτσιών η λύση στο πρόβλημα φαίνεται πολύ μακρινή.

Μέσα από το φιλμ, εκτός από την αδελφική αγάπη, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την κατάσταση της χώρας του, τα δύο πρόσωπα της Τεχεράνης και του Ιράν. Ένα φτωχό και ένα αναπτυσσόμενο. Από τη μια το φτωχικό κομμάτι, στο οποίο ζουν και κινούνται οι πρωταγωνιστές μας, με τα στενά του σοκάκια, τα χαμηλά σπίτια, τις μικρές μαθήτριες που με τις μαντίλες τους μοιάζουν όμοιες και το κάλεσμα των ιμάμη που διαπερνά τα παράθυρα των πιστών και τους καλεί σε προσευχή. Η πλευρά της παράδοσης και του Ισλάμ. Από την άλλη, το αναπτυσσόμενο κέντρο, με τα ψηλά κτίρια και τις δυτικότροπες επαύλεις των πλουσίων στις οποίες γυρνά ο Ali με τον πατέρα του ψάχνοντας δουλειά. Εν μέσω μιας ραγδαίας, αλλά τόσο μακρινής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ιρανικού λαού μετάβασης της χώρας από τα ήρεμα μονοπάτια της παράδοσης στις λεωφόρους του σύγχρονου πολιτισμού.

Με απλά και λιτά πλάνα που παραπέμπουν σε ντοκιμαντέρ, ο φακός του Majidi καταγράφει κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής στις φτωχογειτονιές της νότιας Τεχεράνη όπου έχει αφήσει να ακούγονται οι αληθινοί ήχοι των ανθρώπων. Κινηματογραφεί με ρεαλισμό, παραθέτοντας μια ευαίσθητη ματιά πάνω στα προβλήματα που βιώνει η χώρα του και ο λαός της. Αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του. Οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές, ο Mohammad Amir Naji ως Αλί και η Amir Farrokh Hashemian, ως η μικρότερη αδελφή του διαθέτουν αφοπλιστική αθωότητα και συγκινούν βαθιά τον θεατή.

Το φιλμ συγκρίθηκε με τον κλασικό «Κλέφτη Ποδηλάτων» του Vittorio de Sica και αναμετρήθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1997, όπου έχασε από το «Η Ζωή είναι Ωραία».

Κέρδισε ωστόσο, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων σε όλον τον κόσμο, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Fipresci, Grand Prix des Ameriques, Βραβείο Κοινού και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (1997).

Ιράν, Κοινωνική, 1997. Διάρκεια: 87'Σενάριο-Σκηνοθεσία: Majid Majidi. Πρωταγωνιστούν: Amir Farrokh Hashemian, Bahare Seddiqi, Mohammad Amir Naji, Fereshte Sarabandi. Φωτογραφία: Parviz Malekzaade. Μουσική: Kayvan Jahanshahi.


readers  694


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου