Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
26/11/2021

Ποιος θα σταματήσει την πανδημία;

Με ψυχραιμία και διαλλακτικότητα

Μοιάζει παράδοξο, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας παράγει -εκτός από συντηρητισμό - σύγχυση και αντιεμβολιαστές. Ο κ. Μητσοτάκης κατασκευάζει εχθρούς - αποδιοπομπαίους τράγους, (το έκανε και σε προηγούμενη περίοδο), για να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι και να εμφανίζεται ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Επενδύει στην πειθαρχία, την υπευθυνότητα και την ατομική ευθύνη και καταστρατηγεί κάθε επίφαση δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης, σε πλήρη αρμονία με το... Βαυαρικό κεκτημένο, «εμβολιασμένοι ή νεκροί», μια κοινωνία - ορνιθοτροφείο.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση, βρίσκει ευκαιρία για μικροπολιτική. Οι αποσπασματικές επισημάνσεις για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, το σύστημα υγείας, δεν αρκούν. Ζητείται συνολικό σχέδιο και αλλαγή οπτικής, που να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του λαού σε σύνθετες και απαιτητικές αναγκαιότητες. Πάντα η λαϊκή παρουσία λειτουργεί ως αντίβαρο στη διαλυτικότητα, που είναι η βαθύτερη πληγή της περιόδου.

Όσο πάντως προχωρούν τα σχέδια κοινωνικής μηχανικής, τόσο καταρρέει η ανταπόκριση απέναντι στον (επιβεβλημένο) εμβολιασμό και ανακυκλώνονται οι πολώσεις, οι φοβίες, η δυσπιστία. Καθίσταται εμφανές ότι το όλον άγεται και φέρεται με πολιτικά κριτήρια, όχι υγειονομικά. Έτσι, η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υποθηκευμένη.

Τις επιδημίες τις σταματούν οι λαοί, όχι τα μέτρα και τα πολιτικά μαγειρέματα.
Για να ελεγχθεί ο ιός - όπως σ’ έναν πόλεμο - η κοινωνία πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, να μετέχει, όχι να παρακολουθεί παραζαλισμένη τις παλινωδίες, τις ανακρίβειες, τα ψέματα και τους χειρισμούς που εκπέμπονται από τα ΜΜΕ. Ακόμη και η παραπομπή στο φιλότιμο, όπως έγινε στην αρχή της κρίσης, θα ήταν πιο αποτελεσματική, η ελληνική κοινωνία θα είχε τουλάχιστον συναντηθεί με τον καλύτερο εαυτό της...

Η πανδημία απαιτεί συντεταγμένη απάντηση, όχι αποκλεισμούς, διώξεις, όξυνση των αντιθέσεων και χλευασμό των διστακτικών. Τι θα γίνει δηλαδή, με τους ανεμβολίαστους; Θα τους απολύουμε, και μετά τι; Ποιο είναι το επόμενο μέτρο; Αυτή η λογική δεν έχει τελειωμό, οδηγεί σε αγριότητα χωρίς επιστροφή και σε ολοένα μεγαλύτερη αντίδραση. Στο κάτω-κάτω, δεν διακυβεύεται μόνο η αποσάθρωση της δημοκρατίας αλλά και κάθε τι συλλογικού υπερ της... «ατομικής ευθύνης»!

Διαφυγή από το αδιέξοδο δεν αποτελεί ούτε o κοινωνικός δαρβινισμός, το «οι ισχυροί οργανισμοί θα επιβιώσουν», το «μην μας ενοχλείτε, δεν τρέχει τίποτα», το «αντιεμβολιαστικό». Ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει. Αυτά τα εμβόλια υπάρχουν σήμερα, αυτά κάνουμε, δεν περιμένουμε να εμβολιαστεί πρώτα όλος ο πλανήτης. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία αντιστοιχεί σε αυτόν των μαχών του Αλβανικού Μετώπου. Τι θα γίνει; Πότε, αν όχι τώρα, θα περισταλεί το «εγώ αποφασίζω για το σώμα μου»; Πότε, αν όχι τώρα, θα αμφισβητηθεί η ακραία φιλελεύθερη λογική, του «κάνω ό,τι θέλω», του δεν πρέπει να τίθεται κανένας φραγμός στην ιδιωτεία, όπως και στην κυκλοφορία του κεφαλαίου άλλωστε...

Τον Μάρτιο του 2020 προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα «κίνημα αναπνευστήρων» που θα αγκάλιαζε την αυτοδιοίκηση. Η πρόταση έπεσε στο κενό, ούτε καν κατανοήθηκε, αν και τελικά στη συνέχεια, σε κάποιο βαθμό, υλοποιήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο. Επιμένουμε στην ίδια οπτική: Αλληλεγγύη και συγκροτημένη Πολιτεία. Προσπάθεια για την αποφυγή και της εκτροπής και του θανατικού. Με ψυχραιμία και διαλλακτικότητα. Με τη συμμετοχή της κοινωνίας - διαφορετικά δεν λύνονται αυτά, πολύ περισσότερο δεν λύνονται εναντίον της ή με τους πολίτες διχασμένους και στο περιθώριο.

Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι και στον αυταρχισμό και στην κοινωνική ερήμωση και στον ιό, σύμμαχοι στον αγώνα για τη ζωή. Ούτε η πανδημία θα αποτραπεί, ούτε η δημοκρατία θα σωθεί, ούτε η ίδια η χώρα, από έναν λαό αδιάφορο, που δεν έχει συναίσθηση της κατάστασής του.

Την ώρα που οι παγκόσμιες εξελίξεις τρέχουν -ιδίως στα γεωπολιτικά- το «δίλημμα του εμβολίου» αποπροσανατολίζει. Αντίθετα με αυτό, η αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στοιχείο ανάταξης της λαϊκής συνείδησης, ένα εφόδιο πολύτιμο για την έκβαση των επόμενων αγώνων.


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


Φωτογραφία: Anna Karina, Claude Brasseur, Sami Frey, The Outsiders, Jean-Luc Godard 1964, www.filmaffinity.com


readers  486


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
ΧΡΉΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΎΣΙΟΣ
Βαδίζοντας προς το μέλλον επιστρέφουμε στο παρελθόν. Έτσι σιγά σιγά - ανυποψίαστα - Ανταμωνόμαστε.


Τα σχόλια σας...
Η αισθητική ως ζητούμενο στις παρεμβάσεις του Δήμου Βριλησσίων20/1/2022 Σωτήρης Παπαδόπουλος
…Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να κοπούν οι ευκάλυπτοι. Κάθε άλλο, Αλλά, επιτρέψτε μου, θα περίμενα από τους βριλησσιώτες να επιδεικνύουν την ίδια, αν και περισσότερη ευαισθησία για την «αισθητική» κοιτώντας χαμηλά. Κοιτώντας την αισθητική των πεζοδρομίων της πολης που κατοικούν. Πεζοδρόμια που κατειλημμένα από ευκάλυπτους, πεύκα, στύλους ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ, τους αναγκάζουν και κινδυνεύοντας, να περπατούν στον δρόμο — ας μη μιλήσουμε για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και όραση είτε για τους τους υπέργηρους, τα παιδικά καροτσάκια, κλπ. Ας μου επιτρέψετε, για μια ακόμη φορά, να συστήσω να δοθεί προτεραιότητα στην πολιτική πίεση ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ «κοιτώντας χαμηλά». Και όταν τα «χαμηλά» βελτιωθούν για την ασφάλεια και την κινητικότητα των πολιτών, τότε, θα έλθει και η σειρά για τα «υψηλά» — αν και, η αισθητική και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ βελτίωση των «χαμηλών» εμπεριέχει, αυτονόητα και την αισθητική των «υψηλών. …Σκεφτείτε το ΥΓ. Θα ήθελα να ξέρω σε τι διάσταση πεζοδρομιου είναι αυτοί οι 2 ευκάλυπτοι, και, εάν εξασφαλίζεται η ομαλή χρήση του πεζοδρομιου από τους πολίτες.
Η αισθητική ως ζητούμενο στις παρεμβάσεις του Δήμου Βριλησσίων20/1/2022 Τάκης Μάτσας [Η αισθητική ως ζητούμενο ...]
Τη Δευτέρα το απόγευμα,κατά τις 4μ.μ. ,περπατούσα στην ''Ε. Αντιστάσεως'' .Ξαφνικά αντίκρυσα τη ''σοκαριστική'' εικόνα ενός κομμένου ευκαλύπτου!!! ΘΛΙΨΗ, ΘΥΜΌΣ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, ΟΡΓΗ! Ευτυχώς, σκέφτηκα, που δεν κόψανε και το διπλανό ευκάλυπτο! Που νάξερα τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα! Πολύ καλά κάνει η ''Δράση'', που, ''συν τοις άλλοις'' αναδεικνύει και προβάλλει τέτοια και τόσο σοβαρά θέματα! Είναι καιρός, επιτέλους, ο δήμος να σχεδιάζει τις παρεμβάσεις του στο φυσικό περιβάλλον και να μη λειτουργεί σπασμωδικά, προκειμένου να ''εξυπηρετήσει'' κάποια παράλογη απαίτηση του όποιου δημότη! Στόχος του δήμου πρέπει να είναι , διαχρονικά, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση! ΟΙ πολίτες να ενεργοποιηθούν και να συμβάλλουν σε μια κοινή προσπάθεια!!!
Με τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, για τα παιδιά!13/1/2022 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Μια απεργία σε ένα Νοσοκομείο Παίδων δεν γίνεται για ψύλλου πήδημα.!Δεν το συνηθίζουν. Η κήρυξή της σημαίνει ότι οι λειτουργοί της υγείας, με τις γνωστές σε όλους μας απαράδεκτες ελλείψεις σε έμψυχη στελέχωση και υλικό, έχουν φτάσει στο απροχώρητο! Τόσο οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων όσο και όλοι οι πολίτες τους, οφείλουν να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Η υγεία και κυρίως των παιδιών μας, του υποσχόμενου "αύριο", πάν' απ' όλα!
Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο13/1/2022 Μαριάννα Χρυσικακου
Αγαπητέ κύριε Θωμάκο, Έχετε δίκιο ως προς την παρότρυνση σας σχετικά με την ενδοσκόπηση. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, απαιτείται η καλλιέργεια ενός πνεύματος ισορροπίας μέσω της κοινωνικότητας, της εξωστρέφειας, της καλλιτεχνικής έκφρασης, της διασκέδασης ώστε να είναι η εξωστρέφεια γόνιμη και αποδοτική για τη ζωή του ανθρώπου και όχι αυτοκαταστροφική. Επίσης στη θεραπευτικη διαδικασία παροτρύνουμε τον άνθρωπο να ενδοσκοπεί υποστηριζόμενος από ένα συνεκτικό και συνάμα συμπονετικό επιστημονικό πλαίσιο, ώστε να λαμβάνει ωφέλεια, εμπιστοσυνη και ασφάλεια. Μια τελευταία μου σκέψη να βλέπουμε τη διασκέδαση σαν μια αυθόρμητη, πηγαία ανθρώπινη ανάγκη και όχι προκάλυμμα για να διασκορπίζουμε τον βαθύτερο εαυτό μας (διά + σκεδάννυμι) ώστε να αποφεύγουμε να μάθουμε και να εξελιχθούμε μέσα από τις ωδίνες και τα προσωπικά μας αδιέξοδα.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2022 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου