Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
31/10/2021

Το 3ο Λύκειο στο σημείο μηδέν 13 χρόνια μετά!

Το χρονικό ενός ακόμη αδιεξόδου που δημιούργησαν οι «μεγάλες» παρατάξεις...

Το 3ο Λύκειο Βριλησσίων ιδρύθηκε «στα χαρτιά» τον Μάιο του 2008, μετά από μεγάλες τοπικές κινητοποιήσεις, ως αίτημα της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Βριλησσίων και της μαθητικής κοινότητας. Από τις αρχές του 2000 φαινόταν ότι οι μαθητές των 6 δημοτικών σχολείων και των 3ων Γυμνασίων στο τέλος θα στριμώχνονταν στα 2 Λύκεια της πόλης, με συνέπεια όσα ακολούθησαν, τις μετατροπές διαδρόμων, βιβλιοθηκών και προαύλιων χώρων σε αίθουσες.

Από τότε, και παρά το ότι η κρίση μείωσε τους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού, η λειτουργία του 3ου Λυκείου παραμένει σε προτεραιότητα για τον Δήμο. Θεωρητικά βέβαια, γιατί οι λέξεις αποκτούν διαφορετικό νόημα όταν πρόκειται για τη γραφειοκρατία της Περιφέρειας, των Υπουργείων και των Δήμων, όπως θα φανεί στη συνέχεια. (Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι το θέμα επανέρχεται, χωρίς εντωμεταξύ να έχουν διερευνηθεί άλλες παράμετροι, όπως ο αριθμός των μαθητών των Βριλησσίων που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία, κάτι που ίσως αντανακλά αλλαγές στην κοινωνική σύνθεση του προαστίου, το ενδεχόμενο δηλαδή, τα πιο αδύνατα μεσαία στρώματα να έφυγαν στην αρχή της κρίσης για να υποκατασταθούν από άλλα, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία).

Για να ιδρυθεί πάντως ένα Λύκειο, πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί ο χώρος που θα ανεγερθεί και αυτός να λάβει τον αντίστοιχο πολεοδομικό χαρακτηρισμό. Στην περίπτωσή μας αυτό έγινε το 2009 , όταν συγκροτήθηκε Επιτροπή Καταλληλότητας από στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η οποία έκρινε κατάλληλο το οικόπεδο της οδού Κύπρου και Πλαταιών για τη δημιουργία σχολείου. (ΟΤ 35).

Κατά αυτής της εξέλιξης στράφηκαν τότε οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες του οικοπέδου και πολλοί κάτοικοι της οδού Πλαταιών, που θεωρούσαν ότι η κατασκευή σχολείου στον «δρόμο τους» θα δημιουργήσει όχληση... Με τους ρυθμούς της ελληνικής διοίκησης πάντως, χρειάστηκαν δυο-τρία χρόνια για να λήξει το ζήτημα των ενστάσεων και αυτό αποτελεί τη μόνη δικαιολογία των διοικήσεων για όσα ακολούθησαν. Εντωμεταξύ, το 2010 ξεκινά η αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου (ΕΡΣ) των Βριλησσίων και τον Ιούλιο του 2012 το Ο.Τ.35 χαρακτηρίζεται ως χώρος ανέγερσης Γυμνασίου – Λυκείου.

Το δεύτερο βήμα ήταν να διαφανεί η δυνατότητα του Δήμου να απαλλοτριώσει τον χώρο. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος απευθύνθηκε στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.), εξασφαλίζοντας το 2011 την εξής, κάπως αόριστη, απάντηση: «εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του χώρου ως σχολικού και εκδοθεί ΦΕΚ χαρακτηρισμού, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση του χώρου και την κατασκευή διδακτηρίου».

Τα χρόνια πέρασαν, οι διοικήσεις άλλαξαν, ο Ο.Σ.Κ. καταργήθηκε, (έγινε ΚΤΥΠ Α.Ε. –Κτηριακές υποδομές), η υπόθεση ξεχάστηκε. Δεν την ξέχασε βέβαια ο θιγόμενος ιδιοκτήτης της οδού Πλαταιών, ο οποίος συνέχισε να επιδιώκει την αποδέσμευση του οικοπέδου του. Παρεμπιπτόντως εδώ, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Το δικαίωμα που δίνει ο νόμος στους δήμους να δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία των πολιτών για χρόνια χωρίς αποζημίωση, είναι έκφραση αυταρχισμού και αναλγησίας. Οι δεσμεύσεις θα έπρεπε να είναι χρονικά προσδιορισμένες και περιορισμένες, π.χ. 5ετία.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το θέμα ξεπάγωσε και κατέληξε στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Οκτωβρίου 2021. Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι το οικόπεδο της Κύπρου & Πλαταιών δεν είναι ενιαίο, αλλά πρόκειται για τρία γεωτεμάχια! Και ότι ο ιδιοκτήτης ενός εξ αυτών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Δήμου χωρίς να δικαιωθεί. Μάθαμε ακόμη, ότι η απόφαση αυτή του ΣτΕ εκδόθηκε το 2016, όμως ο Δήμος Βριλησσίων δεν την έμαθε, διότι ο δικός του δικηγόρος δεν του την κοινοποίησε. Κανείς δεν ρώτησε, δεν ανησύχησε, δεν είχε έγνοια να την αναζητήσει! Έτσι χρειάστηκαν 5 χρόνια για να έρθει σε γνώση του Δήμου μια δικαστική απόφαση, μάλιστα ευνοϊκή γι’ αυτόν!

Όταν λοιπόν πρόσφατα ο Δήμος Βριλησσίων βγήκε από τον λήθαργό του, αναγκάστηκε να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή και στις 30/06/2020 έστειλε έγγραφο προς την ΚΤΥΠ ΑΕ. ρωτώντας εάν η βούληση του προκατόχου της Ο.Σ.Κ, (που είχε εκφραστεί με το έγγραφο της 6ης-4-2011), να αναλάβει την απαλλοτρίωση του χώρου, ισχύει! Μέχρι σήμερα η ΚΤΥΠ ΑΕ δεν έχει απαντήσει... Επίσης, η δημοτική αρχή συστήνει εκ νέου την Επιτροπή Καταλληλότητας: «...λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την απόφαση της προηγούμενης επιτροπής καταλληλότητας, και προκειμένου να προχωρήσει η νόμιμη διαδικασία, αποφασίζει να συστήσει εκ νέου την αρμόδια επιτροπή Καταλληλότητας...»(!) το πρακτικό της οποίας κλήθηκε να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι, η ίδρυση του 3ου Λυκείου, από το 2008 μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Είναι τα αδιέξοδα που παράγει η πολιτική των συστημικών παρατάξεων, που ποτέ στην πραγματικότητα δεν πίστεψαν στον στόχο που είχε τεθεί. Ως γνήσιοι πολιτικάντηδες, υιοθέτησαν το κοινωνικό αίτημα και μετά το έβαλαν στο συρτάρι.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, όταν προχθές μας ζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνουμε το πρακτικό της νέας Επιτροπής Καταλληλότητας, δηλώσαμε «παρών», σε αντίθεση με τις άλλες μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Εμείς, δεν γίνεται να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα και με την ψήφο μας να αθωώνουμε ανάλογες πρακτικές.


«Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη»


readers  934


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Αλμπέρ Καμύ
Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε, παρά να περιφρονήσουμε.


Τα σχόλια σας...
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Κοντογιώργης στα Βριλήσσια 7/11/2021 Δημήτρης Καλαμπούκας
Δύο χρόνια μετά την ομιλία του κ. Κοντογιώργη, την οποία παρακολούθησα δια ζώσης, είδα ξανά το βίντεο, τα ερωτήματα παραμένουν: Δημοκρατία ή εκλόγιμη μοναρχία; Γενικό συμφέρον ή το συμφέρον της κοινωνίας; Πολιτική ως φαινόμενο ή ως θέσμιση; Ποιο είναι σήμερα το αξιακό σύστημα της κοινωνίας; Πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της κοινωνίας, ως ιδιώτη ή ως εταίρο της κοινωνίας; Τι είναι ο Δημοσκοπικός Δήμος, και γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο δήμου ή γειτονιάς; Τι ακριβώς σημαίνει μεταβολή της Πολιτείας; Γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών, τη στιγμή που συντελείται ένας βίαιος κοινωνικός μετασχηματισμός; Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τις Απαντήσεις, δεν αρκεί μόνο να προβάλουμε τις Αρνήσεις, μα και να συστηματοποιήσουμε τις καίριες Ερωτήσεις, οι οποίες, όταν δεν είναι ξεκάθαρες, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητούνται στις αντιρρήσεις των άλλων. Αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία που προϋποθέτει τη διαλογική συζήτηση των εμπλεκόμενων υποκειμένων, όπου πρέπει να μιλήσεις αλλά και να ακούσεις. Όχι την αντιπαράθεση/διαλογικό μονόλογο, όπου ο καθένας λέει αυτό που πιστεύει αλλά απορρίπτει τον άλλον, χωρίς καν να τον ακούει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος σε κανένα επίπεδο.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2021 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου