Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
25/10/2021

Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου

Το χρονικό μιας αναπάντητης ερώτησης

Εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, προβληματιστήκαμε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτήν. Ζητήσαμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από την διοίκηση (11669/20-2021), εύκολο να αντληθούν, ώστε να διαμορφώσουμε εικόνα.

Συγκεκριμένα, ζητήσαμε ενημέρωση για...
1) Το ύψος των τυχόν απλήρωτων λογαριασμών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.
2) Το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου από έργα ή προμήθειες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. ανεξόφλητες πλέον των 90 ημερών.
3) Tο χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου.

Πράγματι, λίγες ημέρες μετά, μας εστάλη ως απάντηση στο αίτημά μας απόσπασμα από το «Μητρώο Δεσμεύσεων του Δήμου» της 31ης Αυγούστου, όπου φαίνεται ότι στις 31/8/2021 «το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου ήταν 2.434.443,12€ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 779.868,01€. Το δε χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ήταν 1.753.102,44, από το οποίο περίπου το 1 εκατ. δεσμεύεται υποχρεωτικά για την μισθοδοσία δύο μηνών των δημοτικών υπαλλήλων. (Αντίστοιχα, στις 31/8/2020 ήταν 1.387.258,28€ και στις 31/8/2019 1.706.749,30€). Συμπέρασμα;

Επειδή όσα ρωτήσαμε δεν απαντήθηκαν πλήρως, (οφειλές προς ΕΥΔΑΠ), επανήλθαμε με νέο ερώτημα στις 11 Οκτωβρίου, θέτοντας και κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν ακριβώς από το απαντητικό Excel που μας είχε σταλεί, όπου π.χ. εμφανίζονταν ποσό ύψους 1.050.908,87€ με τίτλο «Νόμιμες καθ’ υπέρβαση πιστώσεις», το οποίο θα έπρεπε να αναλυθεί. Τελικά, όλα αυτά τέθηκαν ως ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου για να λάβουμε αντί απαντήσεων γενικόλογες διαπιστώσεις...

Ο μεν Δήμαρχος επεσήμανε την «υστέρηση εσόδων λόγω κορωνοϊού» και χαρακτήρισε δύσκολες χρονιές το 2020 και το 2021, προστρέχοντας σε στοιχεία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου αναφέρθηκε ότι οι δήμοι δαπάνησαν 650εκ. ευρώ για την πανδημία ενώ επιχορηγήθηκαν μόλις με 170εκ. ενώ, επιπλέον, μας υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος μας έχει μειωμένα έσοδα λόγω πολλών διακανονισμών των οφειλών των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε ότι οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι από τα στοιχεία που μας δόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν με σαφήνεια οι οφειλές του Δήμου Βριλησσίων. «Θα ελέγξω το ποσό του 1.050.908,87 ευρώ που αναφέρατε, το οποίο πάντως δεν είναι μια ενιαία δαπάνη και θα σας ενημερώσω».

Το ζήτημα, συνεπώς, της ενημέρωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου παραμένει κρίσιμο. Ζητάς στοιχεία, και όταν αυτά σου χορηγηθούν, μετά από επιμονή, είναι ασαφή και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για το θέμα. Αν όμως αυτό συμβαίνει με μια δημοτική παράταξη, τότε τι είδους πληροφόρηση να περιμένει ο «απλός» δημότης;

Τελικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά... παραμένουμε ανήσυχοι!


readers  325


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Αλμπέρ Καμύ
Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε, παρά να περιφρονήσουμε.


Τα σχόλια σας...
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Κοντογιώργης στα Βριλήσσια 7/11/2021 Δημήτρης Καλαμπούκας
Δύο χρόνια μετά την ομιλία του κ. Κοντογιώργη, την οποία παρακολούθησα δια ζώσης, είδα ξανά το βίντεο, τα ερωτήματα παραμένουν: Δημοκρατία ή εκλόγιμη μοναρχία; Γενικό συμφέρον ή το συμφέρον της κοινωνίας; Πολιτική ως φαινόμενο ή ως θέσμιση; Ποιο είναι σήμερα το αξιακό σύστημα της κοινωνίας; Πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της κοινωνίας, ως ιδιώτη ή ως εταίρο της κοινωνίας; Τι είναι ο Δημοσκοπικός Δήμος, και γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο δήμου ή γειτονιάς; Τι ακριβώς σημαίνει μεταβολή της Πολιτείας; Γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών, τη στιγμή που συντελείται ένας βίαιος κοινωνικός μετασχηματισμός; Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τις Απαντήσεις, δεν αρκεί μόνο να προβάλουμε τις Αρνήσεις, μα και να συστηματοποιήσουμε τις καίριες Ερωτήσεις, οι οποίες, όταν δεν είναι ξεκάθαρες, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητούνται στις αντιρρήσεις των άλλων. Αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία που προϋποθέτει τη διαλογική συζήτηση των εμπλεκόμενων υποκειμένων, όπου πρέπει να μιλήσεις αλλά και να ακούσεις. Όχι την αντιπαράθεση/διαλογικό μονόλογο, όπου ο καθένας λέει αυτό που πιστεύει αλλά απορρίπτει τον άλλον, χωρίς καν να τον ακούει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος σε κανένα επίπεδο.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2021 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου