Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
21/6/2020

Σαράντα πέντε μέρες μετά το Δ.Σ. για τη Ναυτική Βάση...

του Γιώργου Θωμάκου

Το παρόν σχόλιο αναρτήθηκε καταρχάς στην ιστοσελίδα του Δήμου. Το αναρτώ και εδώ, αφενός σε συνέχεια της συζήτησης, αφετέρου επειδή αναζητώ τους ομοίους μου εντός της ΔΡΑΣΗΣ αφού έχω ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη παράταξη συγκεντρώνει ότι πιο κοντινό στην δημοκρατία υπάρχει στον δήμο μου.


Σαράντα πέντε μέρες έχουν περάσει ήδη από την απόφαση του Δ.Σ για μετεγκατάσταση του χώρου στάθμευσης των απορριμματοφόρων από το πάρκο της Ναυτικής Βάσης. Μια απόφαση που δυστυχώς δεν συνοδευόταν από οδικό χάρτη των ενεργειών και του χρονοδιαγράμματος που θα ακολουθούσε η Διοίκηση προς την υλοποίηση της. Μια απόφαση που χάσκει εν είδει υπόσχεσης (όπως είθισται να συμβαίνει με τις περισσότερες αποφάσεις στο πολιτικό μας σύστημα), που δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένες εγγυήσεις υλοποίησης, ή από ρήτρες σε περίπτωση αθέτησής της. Και πώς άλλωστε, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική παιδεία λογοδοσίας, κάτι που επιτρέπει στους αποφασίζοντες, υπό την πίεση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενίοτε να "υπόσχονται" ακόμα και τα ανέφικτα, με μόνη εγγύηση το περί συνέπειας αίσθημα του αποφασίζοντος οργάνου και μόνο τίμημα ένα αδιευκρίνιστο πολιτικό κόστος που- εάν και εφόσον ζητηθεί και δεν ξεχαστεί - θα πληρωθεί μετά την παρέλευση μιας τετραετίας.

Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο δεν αποδέχτηκε την πρόταση για διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης της διαδικασίας υλοποίησης κάτι που θα αποτελούσε μια ελάχιστη δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε όποιον έχει συμφέρον να μην υλοποιηθεί η απόφαση. Ισχύει ο "χρυσός κανόνας" με τον οποίο πολιτεύεται σχεδόν κάθε αντιπολίτευση που έχω γνωρίσει: "Ναι στην κριτική, όχι στην ευθύνη". Εξ ου και ο όρος "ανεύθυνη αντιπολίτευση" έχει παγιωθεί και φιγουράρει στον ξύλινο πολιτικό λόγο. Όμως ο ρόλος της αντιπολίτευσης και το πως θα μπορούσε να έχει ως γνώμονα περισσότερο την λειτουργικότητα (να παράγει δηλαδή έργο για το λαό), και λιγότερο το να αυξάνει το πολιτικό κόστος του αντιπάλου, είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Στην συζήτηση εκείνη είχε ειπωθεί και αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρξε διαφωνία (άρα να εικάσω ότι είχε συμφωνηθεί;;) ότι θα δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα του ζητηματος ώστε να λάβουν γνώση και οι πολίτες. Είχε προταθεί από τη ΔΡΑΣΗ (και δεν υπήρξε διαφωνία επί τούτου) πως θα γίνει μια μελέτη που θα αποτυπώνει τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να καταστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος γνώστης: Καταρχάς ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν. Τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Θα πρόσθετα στα παραπάνω και ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει το εγχείρημα. Στη συνέχεια και όταν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές συζητήσεις θα υπήρχε ενημέρωση για το ποιες είναι οι από τη διοίκηση προτεινόμενες λύσεις; Ποιο το κόστος και η χρηματοδότηση;

Σήμερα, σαράντα πέντε μέρες μετά, θα ήθελα η δημοτική αρχή, αποδεικνύοντας την έμπρακτη δέσμευσή της στην αρχή της συμμετοχικότητας, να έχει δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, τις ανάγκες που πρεπε να εκπληρώνει η όποια πρόταση, το νομικό πλαίσιο που πρέπει να τηρείται, τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ο νέος χώρος καθώς και τους τυχόν αδιάθετους χώρους που ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του. Έχει άραγε ζητηθεί από τις υπηρεσίες να συγκεντρώσουν αυτά τα στοιχεία;

Μήπως η συμμετοχή των πολιτών νοείται μόνο ως έγκριση ή απόρριψη μιας έτοιμης πρότασης που θα φέρουν οι ειδήμονες; Υπάρχει λόγος να τους αποκλείετε από τη "ζύμωση", τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας απόφασης, από πληροφορίες που καθιστούν προσφορότερη τη μια ή την άλλη επιλογή;

Η δημοκρατία ξεκινά από τη διάχυση της γνώσης. Το ξέρω, ίσως οι πολίτες δεν θα σας λύσουν το πρόβλημα ή ίσως ακόμα το θέμα είναι τόσο σύνθετο που δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν καν ολοκληρωμένες προτάσεις. Όμως αν τους δώσετε πρόσβαση στη γνώση αν τους κάνετε συμμέτοχους στη ζύμωση που προηγείται της λήψης μιας απόφασης, τότε σίγουρα θα γίνουν χρησιμότεροι πολίτες για την πόλη τους (παιδευτικό όφελος της δημοκρατίας) και η πόλη θα ωφεληθεί εκμεταλλευόμενη την ενέργεια των πιο δραστήριων και σωφρόνων εκ των πολιτών (πρακτικό όφελος). Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες, το ελάχιστον, θα δύνανται να συναινέσουν συνειδητά στην όποια λύση ή μη λύση προτείνετε.

Τολμήστε να διευρύνετε τη δεξαμενή σκέψης του δήμου. Και κάντε το, όχι προσχηματικά αλλά ουσιαστικά. Δώστε πληροφόρηση και πρόσβαση στους πολίτες.


Γιώργος Θωμάκος



readers  1270


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου