Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
17/4/2024

Εξαώροφα: Νέα δεδομένα απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης

Η δημοτική αρχή οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου των Βριλησσίων, όπου τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανοικοδόμηση εξαώροφων κτηρίων, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν επανεκτίμηση της κατάστασης και λήψη άμεσων μέτρων.

Το θέμα της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων του Νέου οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) έχει πάρει πλέον μεγάλη δημοσιότητα. Επιπλέον ακούγεται πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων ώστε να αμβλύνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους Δήμους.

Το πρόβλημα είναι πως τέτοιες μεταβατικές περίοδοι λειτουργούν καταλυτικά ώστε να επιταχυνθούν ενέργειες και διαδικασίες, από εκείνους που θέλουν να προλάβουν να κατοχυρώσουν το συμφέρον τους. Με απλά λόγια οι εργολάβοι - μηχανικοί θα προστρέξουν να λάβουν οικοδομικές άδειες με το υφιστάμενο καθεστώς, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μη αντιστρεπτά τετελεσμένα.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνήθως, όταν επέρχεται μια νέα κανονιστική ρύθμιση - για λόγους χρηστής διοίκησης - δεν θίγονται τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος. Άρα η όποια ρύθμιση έρθει, δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, (κάτι για το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει πολιτική βούληση).

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τη στάση των πολεοδομιών, οι οποίες δεν κάνουν αποδεκτές τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων περί αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, είναι προφανές ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση - αστοχία, υπό τις παρούσες περιστάσεις δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Κάθε μέρα που περνάει οι ανεγειρόμενες οικοδομές υψώνονται μέτρο το μέτρο και η όποια επαναφορά στη πρότερη κατάσταση γίνεται ουσιαστικά ανέφικτη (να θυμίσουμε ότι υπάρχουν δεδικασμένα που ενώ υποχρεώνουν σε κατεδάφιση των τελευταίων ορόφων, στην πράξη όμως δεν μπορούν να εκτελεστούν).

Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική ανάγκη η Δημοτική αρχή να προστατεύσει το οικιστικό περιβάλλον ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Πρέπει αφενός να απαιτήσει κατεπείγουσα και αναλυτική ενημέρωση από την αρμόδια Πολεοδομία σχετικά με την τρέχουσα οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο μας και αφετέρου να δράσει άμεσα (να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα) και αποτελεσματικά (να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα ή όποιο άλλο κατάλληλο ένδικο μέσο μπορεί να αναστείλει στην πράξη την οικοδομική δραστηριότητα).

Η απώλεια του δημόσιου αγαθού είναι ένα έργο που το έχουμε δει πολλές φορές. Και για να μην έχει και πάλι το ίδιο τέλος, ζητούμε επιτέλους η δημοτική αρχή να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια μαχητικότητα, με την οποία και ο ιδιώτης επιδιώκει τα συμφέροντά του.


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη


readers  1679


Σχόλια (2)


Πόπη Αυγερινού 27 Απρ 2024, 13:54
Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση...
Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 17 Απρ 2024, 21:01
Η "ΝΕΑ" δημοτική αρχή να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον με περισσότερο ζήλο και μαχητικότητα από εκείνη του ιδιώτη, προς όφελος των συντριπτικά περισσότερων ψηφοφόρων που την ψήφισαν!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Κωστής Παπαγιώργης
Οι αριθμοί είναι λιγότερο αμφίσημοι από τις λέξεις, η φιλοσοφία υπερέχει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να σκέφτεται κάτι και συνάμα να σκέφτεται ότι το σκέφτεται.


Τα σχόλια σας...
Καταστρέφουν το πράσινο στο όνομα του περιβάλλοντος!18/6/2024 Τασία Μάρη
Πολύ ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Δράσης για μια άλλη Πόλη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου, το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους , είναι το παρακάτω: " ....Είναι γνωστό το φαινόμενο, ξαφνικά όλοι οι Δήμοι να βάζουν όργανα γυμναστικής στα πάρκα τους, όλοι να αλλάζουν τους λαμπτήρες οδοφωτισμού τους με Led, όλοι να εγκαθιστούν υπόγειους κάδους συμπίεσης απορριμμάτων, όλοι να εκπονούν Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κινητικότητας, όλοι να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εγκαθιστούν δωρεάν σταθμούς φόρτισης, ναι, ζούμε σε έναν οικολογικό κόσμο που κινείται συντονισμένα και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Εκεί το χρήμα, εκεί πρωταγωνιστεί και η Αυτοδιοίκηση!...." Δυστυχώς, από την .... Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δεύτερο συνθετικό είναι δυστυχώς όρος κατ΄ ευφημισμόν......
Ο πολίτης απέναντι στον Μινώταυρο μέσα στο κράτος - λαβύρινθο15/5/2024 Γιώργος Θωμάκος
Έχω ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία από την ΑΑΔΕ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών της, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ,τα ηλεκτρονικά αδιέξοδα και την "απρόσωπη" "από μηχανής" ταλαιπωρία που περιμένει τον κάθε ανυποψίαστο πολίτη ( που δεν είναι λογιστής ή φοροτεχνικός). Και ως επιστέγασμα, ο Διοικητής της ο κύριος Πιτσιλής να κομπάζει ότι με την ηλεκτρονική διοίκηση έχει καταφέρει να μειωσει την προσέλευση του κοινού προς τις υπηρεσίες(αφού έχει πρώτα κλείσει όλες τις τοπικές εφορίες και έχει πάει τις υπηρεσίες στου διαόλου τη μάνα). Άλλη μία Ανεξάρτητη αρχή που "απολαμβάνει" την ανεξαρτησία της από το να λογοδοτεί στους πολίτες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχθω την "ανημπορια" αντίδρασης απέναντι σε τέτοιες.αυθαιρεσίες. Μετα απο δύο ενδικοφανεις προσφυγές (στις οποίες δικαιώθηκα) και ένα email διαμαρτυρίας στα διοικητή της ΑΑΔΕ σκοπεύω να στείλω αναφορά για τις δομικές παθογένειες της φορολογικής διοίκησης στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι εκτός από εμένα υπάρχουν και πολλοι αλλοι στην αντίστοιχη θέση. Ευχής έργον θα ήταν να γίνει κάτι συλλογικά.
Τα Βριλήσσια στο μέτωπο των Δήμων που αντιδρούν 7/5/2024 ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο κράτος και ένα επίσης υδροκέφαλο λεκανοπέδιο. Η ζήτηση κατοικιών είναι ασφυκτική και οι "αρμόδιοι" όπως πάντα καλούνται να την αντιμετωπίσουν άρον άρον, (τηρουμένου βεβαίως κάθε μέτρου που εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εχόντων προσβάσεις στο κράτος). Θέλουμε σπίτια και δεν έχουμε γη; Δίνουμε ύψος, αδιαφορώντας αν ο συνωστισμός που δημιουργείται έτσι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κανένας από αυτούς τους νεαρούς και νεοεμφανιζόμενους, αμερικανοσπουδαγμένους πολιτικούς με τον αέρα σαράντα καρδιναλίων δεν θα σπάσει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά ένα θέμα πριν η βόμβα σκάσει στα χέρια μας, εστιάζοντας στα αίτια. Θα κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες για να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει και "τσιμέντο να γίνει". Διότι, αν η χώρα είχε διασώσει κάποιες πολιτικές προσωπικότητες και αν διέθετε πολιτικούς ικανούς να παράγουν πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα υπήρξε ο πρόσφατα εκλιπών Μιχάλης Χαραλαμπίδης, κάποιον θα ενδιέφερε αυτό το τρομαχτικό άνοιγμα ανάμεσα στα κέντρα και στις περιφέρειες, όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας των εκεί πληθυσμών με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώνει και να μαραζώνει την ώρα που τα κέντρα ασφυκτιούν. Γιατί εκεί βρίσκεται η κύρια γενεσιουργός αιτία των δυσλειτουργιών της πόλης. Χρειάζονται αντιστάσεις ώστε να μην εφαρμόζονται μέτρα που επιβαρύνουν την κατάσταση στις πόλεις, σαν αυτά που συζητούνται, αλλά ταυτόχρονα και αναβάθμιση των υποδομών και της ζωής στην περιφέρεια, ώστε να συγκρατούνται οι πληθυσμοί τους εκεί. Αυτά μεταξύ άλλων πολλών με δεδομένο το παντελώς αφερέγγυο σύστημα εξουσίας.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου