"Στις εκλογές οι πολίτες πρέπει να λειτουργήσουμε ακηδεμόνευτα"

Γιάννης Τσούτσιας, στην εφημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Βριλησσίων


Με ένα δισέλιδο αφιέρωμα στις δημοτικές εκλογές κυκλοφόρησε το 43ο τεύχος της εφημερίδας Η Αγορά μας της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Βριλησσίων, όπου παρουσιάζονται τα μέλη της Ένωσης που θέτουν υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι απόψεις των Γιάννη Τσούτσια, υποψήφιου δημάρχου με την «Δράση», Παν. Φυκίρη, αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Θ. Βαγενά, υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με τον «Δήμο Δημιουργίας» και των Γιάννη Ξενίδη και Κέλυς Τσιφτιδέλη υποψηφίων με την «Νέα Πνοή».

Στην ιστοσελίδα μας αναδημοσιεύουμε το τμήμα του αφιερώματος που αφορά στην παρουσίαση της «Δράσης» και του επικεφαλής της.


Η «ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη» από το 2006 έχει καταστεί συστατικό στοιχείο της πόλης μας. Με την αδιάλειπτη και ενεργό παρουσία της -όχι μόνο πριν τις εκλογές- στα θεσμικά όργανα του δήμου, με τις δεκάδες εκδηλώσεις της για την πολιτική και τον πολιτισμό, με τις προβολές του Cine-Δράση, με τις πρωτοβουλίες της (συμμετοχή στην πυρασφάλεια, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης-ταινιοθήκης), με την ενημερωτική ιστοσελίδα της, η ΔΡΑΣΗ διαμορφώνει μια ανοιχτή δυνατότητα συμμετοχής και προσφοράς των δημοτών στα κοινά, παρακάμπτοντας το πολιτικό σύστημα και τους τοπικούς εκπροσώπους του.

Σήμερα, εξακολουθούμε να αγωνιούμε για την προοπτική του δήμου και της χώρας μας. Δεν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση αδιάφορη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, αδιάφορη απέναντι στις γεωπολιτικές απειλές, τα κοινωνικά αδιέξοδα. Ξέρουμε ότι «το πρόβλημα» (και) στα Βριλήσσια δεν είναι «εκεί» που δίνουν το βάρος τους οι κομματικές παρατάξεις. Όσα έργα κι αν μας υποσχεθούν, το πρόβλημα είναι στη λειτουργία της Πόλης. Στην αναιμική κοινωνικοποίηση του πολίτη. Στην κομματοκρατία που καταπνίγει κάθε πρωτοβουλία. Στον μηχανισμό που αδυνατεί να ανταποκριθεί και να αναλάβει τον ρόλο του.

Φτάσαμε να πιστεύουμε ότι Πόλη είναι τα άψυχα, τα κτίσματα, οι υποδομές και όχι οι άνθρωποί της, οι διαθέσεις και το φρόνημά τους. Δυσκολευόμαστε και να φανταστούμε τον δήμο χωρίς την πατρωνία των τοπικών παραγόντων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δούμε την Πόλη αλλιώς! Με μια πρόταση που θα περιλαμβάνει τον ενεργό δημότη και θα θέτει στο επίκεντρό της την αναγέννηση του δήμου. Ζητείται μια νέα σχέση ανάμεσα στον Δήμο και τους δημότες, ώστε η κοινότητα να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν χυλός ψηφοφόρων και δέκτης χειρισμών.

Το δικό μας «πρόβλημα» δεν είναι αν το βράδυ των εκλογών θα βαφτούν οι δήμοι γαλάζιοι ή αν θα αντέξει η «κεντροαριστερά». Είναι αν θα λειτουργήσουν οι πολίτες ακηδεμόνευτα. Χωρίς στοιχίσεις γύρω από ηγήτορες και ιδιοτελή σχέδια. Για να παρακάμψουμε τα διλήμματα της κεντρικής σκηνής. Να εκφράσουν τη θέλησή τους οι απλοί άνθρωποι. Αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι η αναγέννηση του Δήμου και της χώρας, τους περιλαμβάνει και τους αφορά.

Τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα...


Γιάννης Τσούτσιας

Το πρόγραμμα δράσης... της Δράσης
Γιάννης Τσούτσιας

Παύλος Αρβανίτης

Θανάσης Σπηλιώτης

Ειρήνη Κατσάνη

Θανάσης Χριστόπουλος

Λιλή Παπαδοπούλου

Ναταλί Ντογαντζή

Ξεκινήσαμε επιλέγοντας να συζητήσουμε για έναν "άλλο τρόπο διοίκησης" και το πώς αλλιώς μπορεί να δουλεύει ένας δήμος, μια πόλη.
Γιάννης Τσούτσιας

Όποτε η κοινωνία συμμετείχε και παρενέβη, τα πράματα ήρθαν σε μια θετική κατεύθυνση και εκτός από κοινωνική είχαμε και μια πολιτιστική ανάταση...
Mάρκος Κρητικός

Όταν ο δημότης αντιλαμβάνεται ότι η πρότασή του μετράει, στρατεύεται και για την υλοποίησή της.
Μαρίνα Παπαχριστοδούλου

Υπάρχει μια τραγωδία επικείμενη για την οποία αδιαφορούμε... το σύστημα κεντρικά δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, εξαρτάται από εμάς το τι θα κάνουμε σε κάθε τόπο.
Λάμπης Λαζάνης

Γιάννης Κωτούλας