Να αλλάξουμε στάση απέναντι στα πράγματα*

13 χρόνια «Δράσης», 13 χρόνια δράσεις!


"Δεν είναι οι μέρες για περιαυτολογίες σε λαϊκές συγκεντρώσεις, για αυτοεκθειασμούς με λίγες αλήθειες και πολλά ψέματα. Δεν είναι μέρες για την παράθεση διαπιστώσεων που παίρνουν τη μορφή εξαγγελιών, υποσχέσεων και προγραμμάτων.


Είναι ώρα για άλλου τύπου τοποθετήσεις και καταθέσεις. Είναι η ώρα για τοποθετήσεις καίριες που να φωτίζουν, για απόψεις και θέσεις, πρώτα - πρώτα για τα μεγάλα, για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό που μας καθορίζει αλλά και το καθορίζουμε.

Σήμερα μηχανισμοί, κόμματα, είναι σκυμμένοι στον εκλογικό χάρτη και αναμένουν εξελίξεις, θέτουν όρια και ποσοστά, κάνουν λογαριασμούς, διαγκωνίζονται για το πως θα βρεθούνε σε προνομιακή θέση στην εκκίνηση της πολιτικής αναδιάταξης. Όμως στην πραγματικότητα το σκηνικό είναι μπλοκαρισμένο. Όχι τόσο γιατί αυτό δείχνουν τα ποσοστά, αλλά γιατί έχει εξαντληθεί η πολιτική δυναμική. Έχουν εξαντληθεί οι ορίζοντες. Έχουν θολώσει τα οράματα και οι δρόμοι. Κόμματα φαίνονται, στοχεύσεις φαίνονται, πολιτικές δεν διακρίνονται. Πολιτικές πραγματικές, που να αποσαφηνίζουν, να προσανατολίζουν, να συγκινούν.

...........

Το μνημόνιο δεν έφερε μόνο τη διάλυση των υποδομών και το μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων. Στόχευσε και στη διάλυση των συνειδήσεων, του φρονήματος, αποσάρθρωσε ό,τι συνιστά το ηθικό και αξιακό μέρος της ύπαρξής μας. Μέσα στα ερείπια, μας έχει εντυπωθεί η αντίληψη ότι η πόλη είναι τα άψυχα, τα κτίσματα, οι προνοιακές υποδομές, οι κατακτήσεις που καταφέραμε να επιβάλουμε. Πόλη όμως, είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί, οι διαθέσεις και το φρόνημά τους. Η συνείδηση και οι πράξεις τους. Έτσι ο αγώνας για τις υποδομές πάει χέρι – χέρι με τον αγώνα να ξαναφτιάξουμε την πολιτεία, τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, σε μια προοπτική ισότητας, δημοκρατίας και απελευθέρωσης.
..........

Aυτοδιοίκηση σημαίνει Πόλη και κίνημα μαζί. Το ένα μέσα στ’ άλλο. Θεσμοί και διεργασίες, αξεδιάλυτα δεμένα. Διοίκηση μα και απελευθερωτικές πρακτικές. Πολιτική και Κοινωνία μαζί. Η κοινωνία και οι αντιθέσεις της, δεν στέκονται στον αέρα. Η πόλη είναι ο τόπος στον οποίο συγκροτούνται. Όπου οργανώνονται οι υποδομές, η εκμετάλλευση και η καταπίεση από τη μια, και οι αντιστάσεις απ’ την άλλη. Εδώ διαμορφώνονται οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων που είναι το μεγάλο επίδικο, το πεδίο των παρεμβάσεών μας. Aπαιτείται μια νέα πολιτική συγκρότηση, βασισμένη στη μετατροπή του καταναλωτή σε πολίτη. Ενός πολίτη – στήριγμα της καθολικής πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

.........

Υπάρχει πληθώρα θεμάτων για τα οποία ασκήσαμε κριτική στη σημερινή διοίκηση. Θα επισημάνω ένα από αυτά: Ακόμη και την περίοδο των παχιών αγελάδων, ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα για να αποκτήσει η πόλη υποδομές στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Δεν έκανε δηλαδή τίποτα για τη νεολαία. Σχολεία δεν έχουμε, αθλητικούς χώρους δεν έχουμε, γήπεδα δεν έχουμε, κι αυτά που έχουμε τα παραχωρούμε ή τα αφήνουμε να απαξιώνονται από την έλλειψη συντήρησης και φροντίδας. Μία αίθουσα για πολιτιστικές χρήσεις δεν κατάφερε να δημιουργήσει ο κατά τα άλλα ευρωπαϊκός δήμος μας. Από την άλλη πλευρά, είναι η κρυπτόμενη παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει αναλάβει να ανασυντάξει στο ημίφως το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Είναι η παράταξη των οψίμων, αυτών που αργά ανακάλυψαν το μνημόνιο, αργά κατάλαβαν τι είναι ο «Καλλικράτης», αργά αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι η παράταξη της προσφερόμενης εναλλαγής, που προορίζεται να διασφαλίσει την καθησυχαστική διαχείριση των τετελεσμένων.

..........

Τέλος, και δυο λόγια για τα κόμματα της αριστεράς. Εμείς κατανοούμε την ανάγκη για κομματικές σημαίες, για κομματικές εντάξεις και για κομματική δράση στο τοπικό κίνημα. Ωστόσο πιστεύουμε, ότι το πράγμα δεν εξαντλείται εκεί... Για να ζεις και να αναπνέεις ελεύθερα, απαιτούνται και κινήματα, όχι μόνο κόμματα. Η πολιτική δεν εξαντλείται στους κομματικούς μηχανισμούς. Ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της απόρριψης και του κανένα, οι κομματικοί μηχανισμοί, δυσκολεύονται να πείσουν ότι εκπροσωπούν το λαό. Χειραφέτηση σημαίνει και συνοικιακό κίνημα, ανάγκη να κινηθεί κανείς πέρα από τη βουλιμική κομματοκρατία, πέρα από την αντίληψη ότι «ήρθε η ώρα μας», η οποία λειτουργεί παραλυτικά, επιφυλάσσοντας στο λαό μόνο ρόλο υποδοχέα και εκτελεστή.

..........

Η Κυριακή δεν είναι η σύγκρουση για τον εκλογικό χάρτη που θα εμφανίσει η τηλεόραση. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια σύγκρουση γύρω από πολιτικές χειραφέτησης και προσανατολισμού. Η τοπική κοινωνία πρέπει να απαντήσει ακηδεμόνευτα. Οι στοιχίσεις γύρω από ηγήτορες, τοπικούς παράγοντες και από κομματικά στρατόπεδα, δεν είναι η καλύτερη προοπτική για τα Βριλήσσια. Η εποχή ζητάει πολλά, μας υποχρεώνει ν’ αλλάξουμε στάση απέναντι στα πράγματα. Κι’ εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αφιερωθούμε."
*Το παραπάνω κείμενο (αποσπάσματα) εκφωνήθηκε στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της "Δράσης" τον Μάιο του 2014. Ήταν η χρονιά του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, της οκταετούς διοίκησης Ιωαννίδη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Μανιατογιάννη.

Η «Δράση» δεν γεννήθηκε χθες. Έχει ιστορία, έχει συνέχεια, έχει ρίζες. Παρά τα συνεχή εμπόδια, από το 2006 εξελίσσεται, ωριμάζει. Δίπλα σε κάθε τι αυθόρμητο, αληθινό, λαϊκό.

Όσα επισημαίναμε πριν πέντε χρόνια ισχύουν στο ακέραιο.

Αναμενόμενο αυτό για όσους δεν αλλάζουν πορεία καθ’ υπαγόρευση ή ανάλογα με όσα συμβαίνουν στην κεντρική σκηνή ή στον κομματικό τους περίγυρο...

Θα πούμε κι άλλα μέχρι τις εκλογές...


Γιάννης Τσούτσιας

Το πρόγραμμα δράσης... της Δράσης
Γιάννης Τσούτσιας

Παύλος Αρβανίτης

Θανάσης Σπηλιώτης

Ειρήνη Κατσάνη

Θανάσης Χριστόπουλος

Λιλή Παπαδοπούλου

Ναταλί Ντογαντζή

Ξεκινήσαμε επιλέγοντας να συζητήσουμε για έναν "άλλο τρόπο διοίκησης" και το πώς αλλιώς μπορεί να δουλεύει ένας δήμος, μια πόλη.
Γιάννης Τσούτσιας

Όποτε η κοινωνία συμμετείχε και παρενέβη, τα πράματα ήρθαν σε μια θετική κατεύθυνση και εκτός από κοινωνική είχαμε και μια πολιτιστική ανάταση...
Mάρκος Κρητικός

Όταν ο δημότης αντιλαμβάνεται ότι η πρότασή του μετράει, στρατεύεται και για την υλοποίησή της.
Μαρίνα Παπαχριστοδούλου

Υπάρχει μια τραγωδία επικείμενη για την οποία αδιαφορούμε... το σύστημα κεντρικά δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, εξαρτάται από εμάς το τι θα κάνουμε σε κάθε τόπο.
Λάμπης Λαζάνης

Γιάννης Κωτούλας