4 ερωτήματα προς τη «Δράση» για τις εκλογές
Συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια στην εφημερίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βριλησσίων
Η μοναδική στις μέρες μας τοπική εφημερίδα που εξακολουθεί να εκδίδεται τακτικά, «η Αγορά μας», της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βριλησσίων, στο τελευταίο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2018 που κυκλοφορεί, (αρ. φύλλου 41), φιλοξενεί μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Κ. Ιωαννίδη, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της «Νέας Πνοής», συνεντεύξεις του Τάσου Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου της ίδιας παράταξης, του Κ. Βαφειάδη αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Βριλησσίων και του Γιάννη Τσούτσια, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της «Δράσης». Την συνέντευξη του τελευταίου στη Λίλη Τζίμα, αναδημοσιεύουμε και στην ιστοσελίδα μας:
--------------------------------------------------------------------
Οι δημοτικές εκλογές είναι πολύ κοντά. Θα διεκδικήσετε αυτή τη φορά τη διοίκηση του δήμου;
Από το 2006 η «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» υπήρξε η μόνη ζωντανή και παρούσα συλλογικότητα στο προάστιο. Με παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα, στο δημόσιο χώρο, με προτάσεις, εκδηλώσεις, με το Cine- Δράση, επηρεάζοντας την πορεία όλων των μεγάλων ζητημάτων του προαστίου. Θα συμμετάσχουμε αυτονόητα στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση και με βάση το εκλογικό μας ποσοστό του 2014 (15,5%), είναι θεμιτή και από την πλευρά μας η διεκδίκηση του δήμου. Ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο. Κυρίως γιατί στις δημοτικές εκλογές το αποτέλεσμα εξαρτάται καθοριστικά από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και όχι από τις προσπάθειες των τοπικών παρατάξεων. Εμείς ξεκινάμε χωρίς κομματικές εφεδρείες, χωρίς τοπικούς παράγοντες, χωρίς τους ευνοημένους της εκάστοτε διοίκησης, με εφόδιο την αναγνώριση της προσπάθειάς μας από τους ενεργούς δημότες. Όμως αυτή τη φορά, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του οργισμένου κόσμου, των αποστασιοποιημένων από το πολιτικό σύστημα και τα παρακλάδια του, αυτών που ανησυχούν για την τύχη της χώρας και του δήμου και όχι για το πώς θα αναπαραχθούν τα κομματικά φέουδα, βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τη «Δράση». Αν καταφέρουμε αυτό να γίνει σαφές, αν επικοινωνήσουμε με αυτόν τον κόσμο, πράγμα που θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τότε όλα είναι εφικτά!
Να περιμένουμε κάποια αλλαγή στη «Δράση»;
Να περιμένετε ένα σαφέστερο στίγμα από κάθε άλλη φορά. Και μεγαλύτερη μαχητικότητα. Συνολικά απέναντι στον κομματισμό, φανερό ή καλυμμένο. Η κατάσταση που ζούμε και στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα είμαστε ορθάνοιχτοι απέναντι σε κάθε δημότη που θα ήθελε να συμβάλει μαζί μας στην ανάταση της τοπικότητας, των συνεργασιών, της συνεννόησης, των διεργασιών, απ’ όπου κι αν αυτός προέρχεται, αλλά δεν θα προχωρήσουμε με μεταγραφές παραγοντίσκων. Αποδείχτηκε ότι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα είναι ίδια. Είτε κυκλοφορούν ως ΠΑΣΟΚ, είτε ως κεντροαριστεροί και Συριζαίοι, είτε είναι νέοι ηλικιακά, είτε μεγαλύτεροι. Φτιάχνουν την παρέα τους στο δήμο, παίρνουν από δύο γραμματείς ο καθένας, αδιαφορούν να συνεργαστούν ή να ακούσουν οτιδήποτε, απομονώνουν όποιον δεν συμμορφώνεται και διοικούν από το γραφείο, με μόνη έγνοια να επανεκλεγούν. Στο τέλος προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές.
Ποια είναι τα προβλήματα που δεν κατάφερε να λύσει η νυν διοίκηση και θα θέσετε στις προτεραιότητες σας;
Το θέμα δεν είναι τι δεν κατάφερε να λύσει η διοίκηση, γιατί αυτή δεν ήρθε να λύσει προβλήματα, ούτε καν έχει καταλάβει ποια ήταν αυτά. Ήρθε να διεκπεραιώσει κομματικές υποθέσεις, να εκφράσει και να προσωποποιήσει την ανασύσταση της κεντροαριστεράς στο προάστιο, την διασωστική για κάθε παράγοντα σύμπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε αυτά, ο κ. Μανιατογιάννης είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, όχι βέβαια η μόνη. Χωρίς άξονες, χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, μετά από 4 χρόνια, θα τσαλαβουτάει από δω και από κει το τελευταίο εξάμηνο για να εμφανίσει έργο. Η σημερινή διοίκηση δεν αφήνει κανένα στίγμα στην πόλη, υπήρξε ρηχή και κατώτερη των προσδοκιών, όχι ημών, αλλά και αυτών που την ψήφισαν. Προχωρά χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της κανέναν, την ώρα που προπαγανδίζει την απλή αναλογική!
Απέναντι σ’ αυτού του τύπου τις διοικήσεις, σε δυο άξονες μπορεί να συγκροτηθεί μια εναλλακτική πολιτική. Πρώτον, να επιχειρήσει κανείς να ανασυστήσει την τοπική κοινότητα, δηλαδή να αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, να δει τις πολύμορφες πρωτοβουλίες και δυνατότητές τους που παραμένουν βουβές και παραγνωρισμένες, να «ανοίξει το παιχνίδι» στους φορείς, σε όσους θα ήθελαν πραγματικά να προσφέρουν. Ο Δήμος πρέπει να στηρίζει και να συμπορεύεται, όχι να οικειοποιείται και να πνίγει τα πάντα, όπως συμβαίνει και σήμερα. Διοίκηση, συμμετοχή, δράση και πρωτοβουλίες κατοίκων, όλα αυτά μαζί είναι η τοπική κοινότητα. Δεύτερον, πρέπει κανείς να δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υπάρξει εποικοδομητικά στην πόλη του, να την κάνει κατοικήσιμη, αποκαθιστώντας τα αυτονόητα, τις συντηρήσεις, τη φροντίδα του δημόσιου χώρου, τα συγκεκριμένα που γίνονται πρόσχημα εργολαβιών, να κάνει πραγματική ανακύκλωση, να ενισχύσει τις υποδομές στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στα σχολεία, να διασφαλίσει πόρους για την Κοινωνική Υπηρεσία που συντηρείται με προσφορές. Είπαμε, δήμος δεν είναι τα έργα, αλλά οι δημότες. Όλοι όσοι υπηρέτησαν μέχρι σήμερα τον τόπο μας, παραγνώρισαν αυτή την κομβική ανάγκη και λειτούργησαν με φίλτρα και δίκτυα. Αυτό, σε ότι μας αφορά, θα σταματήσει.
Πως σχολιάζετε την επανεμφάνιση του Αργύρη Ντινόπουλου στα τοπικά δρώμενα; Θα έχει κάποια θετική στην πόλη;
Θα δούμε. Θα δούμε τι έχει να κομίσει. Αλλά ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να επισημάνει ότι η επιστροφή του κ. Ντινόπουλου είναι σύμπτωμα παρακμής. Οι αξιωματούχοι του συστήματος νομίζουν ότι δικαιούνται θέση στην αυτοδιοίκηση όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι διαμετακομιστικός χώρος. Ούτε παραπαίδι της πολιτικής. Οι δημοτικές εκλογές δεν γίνονται για να αποκατασταθούν οι κομματικοί φίλοι. Με τον κ. Ντινόπουλο -κυρίως, αλλά όχι μόνο με αυτόν- θα ενταθούν οι ανταγωνισμοί και οι αδιέξοδοι παραγοντισμοί. Ο βλαχοδημαρχισμός είναι μια σοβαρή ασθένεια του κομματικού συστήματος. Αυτή η παλινδρόμηση είναι κυρίαρχο ζήτημα να αποφευχθεί.
Πηγή: «Η Αγορά μας», εφημερίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βριλησσίων, (αρ. φύλλου 41), Σεπτέμβριος 2018, συντάκτης Λίλη Τζίμα.
|