Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
3/3/2021

Γρηγόρης Αυξεντίου, 3 Μαρτίου 1957. Για να μαθαίνουμε την ιστορία μας...

Αιώνες αντιγράφουν αλλήλους. Του Βασίλη Ασημακόπουλου*.

Γρηγόρης Αυξεντίου, 3 Μαρτίου 1957 – Αιώνες αντιγράφουν αλλήλους.

Υπήρξε μια ηρωική μορφή του Εικοσιένα, από εκείνες που αναβίωσαν στην Κύπρο στα μέσα του 20ου αιώνα, στον δίκαιο αγώνα για την αυτοδιάθεση-ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Απ’ αυτές που γεννιούνται και ξαναγεννιούνται μέσα από τους αγώνες των λαών-εθνών, το πάθος των ανθρώπων για Ελεύθερη Πατρίδα.

Αιώνες αντιγράφουν αλλήλους. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας για αυτοδιάθεση-ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ήταν ένα μέρος της πάλης του ελληνικού έθνους-λαού για την εθνική αποκατάστασή του, για την λευτεριά, την αναγέννηση και την επιστροφή του στην Ιστορία ως έθνος ελεύθερο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο. Ήταν μέρος του επαναστατικού σχεδίου του Ρήγα και της Φιλικής. Στην αντίληψη του Καποδίστρια. Ένα σχέδιο, μια ιστορική εθνικοαπελευθερωτική διαδικασία στην ολότητά της, που χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως Μεγάλη Ιδέα. Και πολύ μελάνι έχει χυθεί γι’ αυτό και θα συζητηθεί εκ νέου, καθώς την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από το 1922.

Μετά την καταστροφή του «22», στον 20ο αιώνα, το ελληνικό έθνος στη διαδικασία εθνικής του ολοκλήρωσης και αποκατάστασης είχε μία νίκη (Δωδεκάνησα), μία ήττα (Β. Ήπειρος), έναν συμβιβασμό (Κύπρος), με τραγικά επακόλουθα μέχρι σήμερα.

Ο αγώνας για αυτοδιάθεση-ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα τη δεκαετία του ’50, έλαβε επιπλέον και τα χαρακτηριστικά του ιστορικού χρόνου που πραγματοποιήθηκε. Αποτέλεσε ενεργό και πρωτοπόρο τμήμα των εθνικοαπελευθερωτικών-αντιαποικιακών αγώνων των λαών της παγκόσμιας περιφέρειας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι’ αυτό και έγινε από τα σημεία αναφοράς των επαναστατών στην Κούβα και την Αλγερία. Ο «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου (1957) έχει πολλά κοινά με την περίφημη «Μάχη του Αλγερίου» του Τζίλο Ποντεκόρβο (1966).

Ο αγώνας των Κυπρίων τη δεκαετία του ’50, συγκλόνισε την ελλαδική μετεμφυλιακή κοινωνία και ιδίως τους μαθητές της εποχής εκείνης, τη γενιά των γονιών μας, βάζοντας φωτιά στις καρδιές. Το Κυπριακό, πολιτικοποίησε εκείνη την γενιά, ενώ ουσιαστικά καθόρισε την εξέλιξη του πολιτικού (και κοινωνικού) αγώνα στην Ελλάδα. Αλλά και τις πολιτικές ιδεολογίες-κουλτούρες.

Η δεξιά εθνικοφροσύνη, κυρίαρχη ιδεολογία του μετεμφυλιακού κράτους και της εγχώριας αστικής τάξης μέχρι τη Δικτατορία, αφού θα προχωρήσει στο συμβιβασμό του 1959, θα αποδειχθεί αυτό που ήταν. Αμερικανοσύνη, σκληρός πυρήνας του εξαρτημένου καπιταλιστικού κράτους, της γεωπολιτικής, και θα πνιγεί στην Κερύνεια το καλοκαίρι του ‘74.

Η μεταμόρφωση της αριστεράς στο Κυπριακό-εθνικό, θα είναι εντυπωσιακή. Αρκεί να συγκριθεί η προδικτατορική ΕΔΑ, της δεκαετίας του ’50, με τη σύγχρονη αριστερά από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Δεν θ’ αναφερθώ στο Σχέδιο Ανάν.

Στο περιοδικό Τετράδια που κυκλοφορεί (τχ 76-78/2021) και είναι αφιερωμένο «Στα 200 χρόνια από την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821», περιλαμβάνεται και μία συμβολή του Πέτρου Παπαπολυβίου, με θέμα-τίτλο: «Στα βουνά για ένα νέο Εικοσιένα. Απόηχοι και προσλήψεις της Επανάστασης του 1821 στον αγώνα της ΕΟΚΑ». Πρόκειται για μια υποδειγματική μελέτη για το ζήτημα, από άποψη μεθοδολογίας, πραγματολογικού υλικού, τρόπου γραφής, για το πολύ ενδιαφέρον θέμα της πρόσληψης-αναβίωσης-συνέχειας της Επανάστασης του 1821 στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

3 Μαρτίου 1957. Σε σπηλιά κοντά στην Μονή Μαχαιρά στην Κύπρο, ο Βρετανικός στρατός κατοχής καίει ζωντανό μετά από πολύωρη μάχη, τον 29χρονο Κύπριο αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου. Την καμένη σωρό του ήρωα οι κατακτητές θάβουν στις φυλακές Λευκωσίας στα «φυλακισμένα μνήματα». Λίγες μέρες αργότερα ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος γράφει στην μνήμη του το ποίημα «Αποχαιρετισμός».


*Ο Βασίλης Ασημακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία (μεταπτυχιακές σπουδές) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μέλος της συλλογικότητας Νέος Αγωνιστής, ήταν αιρετό μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την περίοδο 2012-2013. Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας την περίοδο 2015-2016, ενώ είναι μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών. Μετέχει στη Σ.Ε. του περιοδικού Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής. Βιβλιογραφία: Επισημάνσεις και εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Σύριζα και άλλες ιστορίες..., Γόρδιος, 2016. Πρώτη φορά Αριστερά, Αντιθέσεις, αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1990 και οι βάσεις του πολιτικού μεταμορφισμού του, Andy's Publishers, 2017. ΠΑΣΟΚ 1974-2018, Συλλογικό έργο, επιμελητής Βασίλης Ασημακόπουλος, Gutenberg, 2018.


readers  1261


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου