Ποια ανατροπή;

1/6/2014

Ανακοίνωση του συντονιστικού της «Δράσης»

Κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα Βριλήσσια, σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, υιοθετώντας τα διλήμματα του πολιτικού συστήματος και των Μ.Μ.Ε., επέλεξε «σταθερότητα», δίνοντας απρόσμενα υψηλό στο συνδυασμό του κ. Ιωαννίδη. Μάλιστα, αθροιστικά, οι παρατάξεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνδέονταν με «συστημικά» κόμματα, συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξης του 70%.

Στο δεύτερο γύρο, οι «ψηφοφόροι», γνωρίζοντας τα δεδομένα της πρώτης Κυριακής και έχοντας μπροστά τους την κάλπη των ευρωεκλογών, έστειλαν πολυσύνθετα και δυσανάγνωστα μηνύματα, ωστόσο αποδοκίμασαν με σαφήνεια τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική.

Το κλίμα αυτό πέρασε και στην αυτοδιοικητική κάλπη, προκαλώντας, σε πολλές περιπτώσεις, «ανατροπές», με το Δήμο Βριλησσίων να συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές. Έτσι, αν και με βάση τα ποσοστά του πρώτου γύρου, η ήττα της διοικούσας παράταξης έμοιαζε δύσκολη, αυτό συνέβη, με το πολιτικό φορτίο πάντως, αυτής της "ανατροπής", να απέχει πολύ από την ουσία του όρου.

Όπως είχαμε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε κατάσταση εμπλοκής, με την κοινωνία να στροβιλίζεται σε μια κατάσταση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Η εμπλοκή, δεν αφορά στη σχετική ισορροπία των ποσοστών ενός αδύναμου δικομματισμού, όσο στην απουσία κοινωνικής δυναμικής. Το ίδιο συνέβη και στα Βριλήσσια.

Η παράταξη που πλειοψήφησε, πολιτεύτηκε επί μακρόν, χωρίς να έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, χωρίς αναφορές ή κάποιο σχέδιο διαμορφωμένο κοινωνικά, χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια. Πέτυχε ωστόσο, να καταγραφεί, ως μια λύση εναλλαγής, (μάλλον, με όρους Lifestyle) και να εισπράξει τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια, τόσο απέναντι στη διοίκηση, όσο και προς το κεντρικό πολιτικό πεδίο, εγκλωβίζοντας τον τοπικό ριζοσπαστισμό -και ταυτόχρονα περιορίζοντάς τον- στο αίτημα «να φύγουν αυτοί, για να δοκιμάσει και κάποιος άλλος»!

Αυτό το «επιχείρημα» κυριάρχησε στο δεύτερο γύρο των εκλογών στα Βριλήσσια, με το ποσοστό των λευκών / άκυρων ψηφοδελτίων (12%), να έχει κι αυτό τη σημασία του...

Έτσι, στην πόλη μας, τη συντηρητική διοίκηση Ιωαννίδη διαδέχεται μια παράταξη -τοπική εκφορά του υπό ανασυγκρότηση ΠΑΣΟΚ- η οποία, ούτε την κρίσιμη κοινωνική αποδοχή διαθέτει, ούτε σαφές στίγμα έχει καταθέσει, ούτε είναι προσανατολισμένη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα της επόμενης περιόδου. Γενικότερα μάλιστα, ο συστημικός ρόλος της κεντροαριστεράς στη χώρα, ιδίως στην αυτοδιοίκηση, είναι να διαχειριστεί με καθησυχαστικό τρόπο τα τετελεσμένα, όχι να συμβάλει σε "ανατροπές".

Υπό αυτό το πρίσμα, η στάση της «Δράσης» στο ενδιάμεσο των δυο εκλογικών γύρων, υπήρξε ξεκάθαρη: Καμία συμμετοχή σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, καμία «οδηγία» - προσβολή προς τους ψηφοφόρους. Όσες «υποθέσεις» διακινούνται εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, δεν μας αγγίζουν και δεν μας αφορούν. Μάλλον αντανακλούν επιθυμίες της νέας κατάστασης, που ελπίζουμε να μην αναζητά, από την πρώτη κιόλας μετεκλογική ημέρα, «συνενόχους», για να ασκήσει πολιτική!

Σε κάθε περίπτωση, η «Δράση», θα πορευτεί και στο νέο δημοτικό συμβούλιο εποικοδομητικά, με διάθεση συμβολής, αλλά σύμφωνα με τη φυσιογνωμία της, τους στόχους και το θεσμικό της ρόλο.

Αν κάποιοι υπολογίζουν ότι θα λειτουργήσουμε ως «συμπολιτευόμενη» αντιπολίτευση, κάνουν λάθος. Θα συμβάλουμε με επιμονή στην αναγκαία πολιτική και κοινωνική ανασυγκρότηση της πόλης μας, με τις επεξεργασίες και τις προτάσεις μας, ανοιχτά, ενωτικά, συνθετικά, αλλά έξω από το σκηνικό της παρακμής και της κομματοκρατίας. Στην εκπνοή των πανηγυρισμών των ημερών, όλοι θα αναστοχαστούν, πόσο σύνθετη και απαιτητική είναι η αυτοδιοικητική πραγματικότητα...

Η «Δράση» πέρασε από τις Συμπληγάδες των διλημμάτων και των μηχανισμών, για να αναδείξει τη ζώσα πραγματικότητα του προαστίου. Η προσπάθειά μας υπερβαίνει τις εκλογικές στοχεύσεις και αφορά την κάθε ξεχωριστή ημέρα, με στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας χειραφετημένων πολιτών. Όπως λειτουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα συνεχίσουμε, ενισχυμένοι από την εκτίμηση και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, που υπερβαίνει το υψηλό εκλογικό μας ποσοστό. Προτροπή των δημοτών είναι να αγωνιστούμε, για τη συγκρότηση μιας «άλλης» πόλης και μιας «άλλης» Χώρας. Σ’ αυτό το αίτημα θα ανταποκριθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, και την επόμενη περίοδο!


Το Συντονιστικό της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη»


Στη φωτογραφία, έργο του Σωτήρη Σόρογκα.

readers  2265

Σχόλια (0)

Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Από το κανάλι μας στο youtube

Ομιλία

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσούτσια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δράσης στις 14/5/2014

Συνέντευξη

Η συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια, επικεφαλής της Δράσης για μια Άλλη Πόλη, στον Γ. Παναγόπουλο από τα Βριλησσιώτικα Νέα

Συνέντευξη

Η παρέμβαση του Γιάννη Τσούτσια στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου "ΣΚΑΪ... αλλιώς" την Τετάρτη 7/5/2014

Εκλογικά