«Στα Βριλήσσια ψηφίζουμε Δράση!»
11/5/2014
Συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια στην ιστοσελίδα www.aftodioikisi.gr
Για την πραγματικά ανεξάρτητη Κίνηση δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια άλλη πόλη» μιλά στην aftodioikisi.gr o επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Τσούτσιας. Εξηγεί γιατί η «Δράση» διαφέρει από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και τονίζει ότι «μόνον αν ο δήμος γίνει μια πραγματική πολιτεία ενεργών ανθρώπων, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα όσα του αναλογούν. Αυτά όλα, είναι πολύ μακριά από τις στοχεύσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων, που είτε επιδιώκουν να εγγράψουν ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για να ενισχύσουν το πολιτικό σχέδιο των κομμάτων που, φανερά ή κρυφά, εκπροσωπούν, είτε να διαχειριστούν, ως τοπικοί παράγοντες, τη ζωή του δήμου», προσθέτει.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Τσούτσια στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
- Πώς «συστήνεται» στους πολίτες η Κίνηση δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια άλλη πόλη»;
Η «Δράση» είναι μια αυθεντική τοπική ριζοσπαστική πρωτοβουλία ενεργών δημοτών, που δημιουργήθηκε το 2006. Συμμετέχει για τρίτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση. Το 2006, με ποσοστό 8,5% εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο και το 2010, με ποσοστό 14%, δυο δημοτικούς συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων. Αποτελούμε τμήμα του κινήματος πολιτικής συμμετοχής και χειραφέτησης, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει εμφανιστεί στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Με ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, διευρύνει συνέχεια τη δυνατότητα έκφρασης και παρουσίας των δημοτών, σε κάθε ζήτημα που αφορά την καθημερινότητά τους και την προοπτική του προαστίου.
- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τη «Δράση» από τους άλλους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών;
Η «Δράση» δεν είναι στενά ένας εκλογικός συνδυασμός. Είναι ένας «τρόπος» ύπαρξης μέσα στη συνοικία. Επί 8 χρόνια δεν σταματήσαμε ποτέ να λειτουργούμε, να παρεμβαίνουμε και να επενδύουμε στη συλλογική δράση. Κάθε εβδομάδα, επί τόσα χρόνια, συζητάμε όλα τα θέματα στο «συντονιστικό» της παράταξης. Δημιουργήσαμε στέκι, εφημερίδα, ιστοσελίδα, κινηματογραφική λέσχη και διοργανώσαμε πάνω από 50 εκδηλώσεις, που συμβάλουν στη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου στο προάστιο. Δεν εμφανιζόμαστε ανά τετραετία, όπως συμβαίνει με τους άλλους συνδυασμούς. Πρόκειται για συλλογικότητα που αντλεί ενέργεια από τη ίδια την ωρίμανσή της και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της. Δεν «εκπροσωπούμε» κάτι έξω από εμάς. Δεν αποτελούμε την «έκφραση» κάποιου κόμματος, ούτε ένα άθροισμα πολιτικών εκπροσώπων. Στη «Δράση» δραστηριοποιούνται ανένταχτοι δημότες αλλά και μέλη οργανώσεων της αριστεράς, που όμως μέσα από το κοινό βίωμα καταφέρνουν ουσιαστικές συνεννοήσεις. Δεν έχει χρειαστεί ποτέ, στη διάρκεια τόσων χρόνων, ούτε να ψηφίσουμε! Όλοι αντιλαμβάνονται πως σημαντικό είναι ό,τι προωθεί την προσπάθεια και όχι η επικράτηση των απόψεών τους. Αντίθετα, οι άλλοι συνδυασμοί του προαστίου, είτε αποτελούν έκφραση των κομμάτων της κεντρικής σκηνής, είτε καταστάσεις τοπικού παραγοντισμού, που δημιουργούνται από όψιμες διασπάσεις των παρατάξεων εξουσίας. Στο συντηρητικό χώρο για παράδειγμα, πάντα στα Βριλήσσια είχαμε, όπως τώρα, και δεύτερο σχήμα από τον χώρο της Ν.Δ., ως αποτέλεσμα «κόντρας» τοπικών παραγόντων.
- Στο πρόγραμμά σας κάνετε εκτενή αναφορά σε ένα «νέο υπόδειγμα διοίκησης». Πείτε μας δυο λόγια για την πρότασή σας.
Αυτό είναι ένα θέμα που θέσαμε δημόσια από την πρώτη στιγμή. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των δημοτών στην εξέλιξη των τοπικών υποθέσεων. Σήμερα όμως, η ανάγκη αυτή έχει καταστεί «εκ των ουκ άνευ». Η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η αυτοδιοίκηση, δεν αναστρέφεται χωρίς εμπλοκή της κοινωνίας. Σήμερα, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο την εφαρμογή μιας βάρβαρης πολιτικής, αλλά μιας διαλυτικής πολιτικής. Οι θεσμοί, οι δομές, οι λειτουργίες, τα ουσιώδη κάθε κρατικής υπόστασης, διαλύονται. Σε κάθε κοινωνικό χώρο, χρειαζόμαστε ένα αναζωογονητικό κίνημα συμμετοχής, που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο προνομιακός χώρος για να επιχειρηθεί αυτό. Θέλουμε να βάλουμε την τοπική κοινωνία σε κίνηση. Να διευρύνουμε τον τοπικό δημόσιο χώρο, να επιχειρήσουμε τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του προαστίου, να εγγράψουμε κατακτήσεις και θεσμικό επίπεδο. Ένας δήμος οφείλει να διαβουλεύεται με τους δημότες, συνεχώς. Να συμβάλει στη δημιουργία συλλογικοτήτων. Στα σχολεία, στον αθλητισμό, στη γειτονιά, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στη νεανική δημιουργία, παντού. Να δίνει ρόλο σε όλες τις προσπάθειες, να τις κάνει συμμέτοχες στο σχεδιασμό, την εκτέλεση και τον έλεγχο των δημοτικών δράσεων. Να οργανώσει την κοινωνία, ώστε η κρίση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Να δώσει ρόλο στο προσωπικό και στους εργαζόμενούς του, να αξιοποιήσει τις δεξιότητές τους, την εμπειρία τους. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους τους δημοτικούς υπαλλήλους πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα ένας δήμος. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, π.χ. για τη δημιουργία του «συντονιστικού της πόλης» που θα αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών φορέων, που θα «διαπιστεύονται» αναλογικά, για την αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Διαβούλευσης, για το ρόλο των συνελεύσεων των δημοτών κ.α.. «Δήμος» είναι ένα κύτταρο που καθορίζεται από τη συνολική λειτουργία του. Στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου τίθενται όλα: Χωροταξία, πολιτισμός, οικονομική ζωή, σχέση με το περιβάλλον, παιδεία, κοινωνικές σχέσεις.
- Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και ο ρόλος των Δήμων αναδεικνύεται σε μείζον θέμα, πολύ περισσότερο υπό το βάρος των ασκούμενων πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο. Πώς προγραμματίζει η «Δράση» να υπερκεράσει τα εμπόδια που ορθώνουν Καλλικράτης, μνημόνια, ανταποδοτικότητα, ιδιωτικοποίηση της υγείας και των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής, εργασιακές σχέσεις και στους Δήμους, ώστε ο Δήμος να σταθεί πραγματικός αρωγός σε ζητήματα καθημερινών αναγκών των πολιτών και μάλιστα των πιο αδύναμων από αυτούς;
Καταρχήν, πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες πώς έχουν τα πράγματα. Να εκθέσουμε τις πραγματικές δυσκολίες, πράγμα που ελάχιστοι πράττουν προεκλογικά και να τις συνδέσουμε με τα γενικότερα πολιτικά ζητούμενα. Να τους προετοιμάσουμε για έναν μακρόχρονο αγώνα, που θα τροφοδοτείται από την παρουσία τους και από τις κάθε φορά, κατακτήσεις. Λογικές ανάθεσης, δεν έχουν καμία τύχη, ιδίως στην αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, πρέπει να γίνει σαφές, ότι όσο περισσότεροι δήμοι καταφέρουν να έχουν διοικήσεις διατεθειμένες να επιχειρήσουν μια πολιτική ανάταξης και αντίστασης απέναντι στις ασκούμενες καταστροφικές πολιτικές, τόσο το καλύτερο για την αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δική μας «δουλειά» είναι να εμπλέξουμε την τοπική κοινωνία σε όλα αυτά, και να επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο, μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου, τη διατήρηση όλων των υποστηρικτικών δομών που έχει ανάγκη κάθε μικρή κοινωνία. Και μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Υπάρχουν περιθώρια καλύτερων απαντήσεων, ακόμη και σε επίπεδο διαχείρισης, για να ανακοπεί ο κατήφορος. Η αριστερά, πρέπει να είναι σε θέση όχι μόνον να θέτει οράματα και εναλλακτικές, αλλά και να μπορεί να αντιμετωπίσει τις «τεχνοκρατικές» ανάγκες που θέτει η πραγματικότητα του κάθε δήμου. Έχουμε την τύχη να έχουμε διαμορφώσει επαρκή γνώση των προβλημάτων από την μακρόχρονη παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο και σημαντική εμπειρία για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά. Χωρίς να καταφεύγω σε μεγαλόσχημες υποσχέσεις, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Γιατί «Δράση για μια άλλη πόλη» και όχι κάτι άλλο;
Γιατί η εποχή, μας υποχρεώνει να αλλάξουμε στάση απέναντι στα πράγματα. Να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική. Βρισκόμαστε σε μια φάση αναζήτησης και ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς άμεση εμπλοκή της κοινωνίας. Δεν πρόκειται περί πολιτικολογίας ή για μια επισήμανση, του δημοκρατικού ελλείμματος που επικρατεί και στην αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για τον μόνο δυνατό δρόμο επιβίωσης και αναζήτησης διεξόδου για τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να επιβιώσουν, ταυτόχρονα όμως έτσι, ανασυγκροτείται η σχέση τους με την πολιτική. Αυτά τα δυο, εμείς θεωρούμε ότι πάνε μαζί, λειτουργούν αξεδιάλυτα. Όπως η χώρα, έτσι και οι δήμοι χρειάζονται ένα σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Μόνον αν ο δήμος γίνει μια πραγματική πολιτεία ενεργών ανθρώπων, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα όσα του αναλογούν. Αυτά όλα, είναι πολύ μακριά από τις στοχεύσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων, που είτε επιδιώκουν να εγγράψουν ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για να ενισχύσουν το πολιτικό σχέδιο των κομμάτων που, φανερά ή κρυφά, εκπροσωπούν, είτε να διαχειριστούν, ως τοπικοί παράγοντες, τη ζωή του δήμου. Ο τοπικός ριζοσπαστισμός πρέπει να εμμείνει στη διαμόρφωση του δικού του σχεδίου, αντί να «επιλέγει» σχέδια που του προσφέρονται. Ζητάμε πολλά, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Ζούμε μια εποχή τομών και πρωτοφανών απαιτήσεων. Στο βαθμό που μας αναλογεί, σε αυτά θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε.