Η «Εφημερίδα των συντακτών» θα ανασκευάσει ατυχείς αναφορές για τη «Δράση»

8/5/2014

Άμεση η ανταπόκριση της εφημερίδας σε διαμαρτυρία της «Δράσης» για δημοσίευμα που αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της δημοτικής μας κίνησης.

Στο φύλλο της "Εφημερίδας των Συντακτών" της 6ης Μαΐου, σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μιχαήλ - Άγγελου Κωνσταντόπουλου για τους δημοτικούς συνδυασμούς του δήμου Βριλησσίων, έγινε αναφορά στον υποψήφιο δήμαρχο της «Δράσης», με τρόπο που εύκολα θα μπορούσαν να προκληθούν παρανοήσεις, όχι μόνο για την πολιτική φυσιογνωμία της Κίνησής μας, αλλά και για το ιστορικό γεγονότων, που έχουν αμφίσημη ανάγνωση.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο, εμφανίζεται η «Δράση» ως προϊόν διάσπασης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και ως εξ’ αντανακλάσεως, υποστηριζόμενη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πράγμα πλήρως αναληθές. (Το άρθρο παρατίθεται αυτούσιο στη συνέχεια).

Προς την εφημερίδα, απέστειλε διευκρινιστική επιστολή ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Δράσης», ενώ στη συνέχεια, επικοινώνησε και με τον συντάκτη του άρθρου, ο οποίος αναγνώρισε το εύλογο των παρερμηνειών και υποσχέθηκε τη δημοσίευσή της επιστολής στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας.

Με την αφορμή, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Είναι αντιληπτό, ότι η φυσιογνωμία της συλλογικότητάς μας, που ήδη διανύει τον όγδοο χρόνο παρεμβάσεων, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, είναι δύσκολα «αφομοιώσιμη» και ενοχλητική για όσους αντιλαμβάνονται την πολιτική δράση ως κομματική αντανάκλαση.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τμήμα των τοπικών παραγόντων ή των απληροφόρητων πολιτών, επιδιώκει να αντιστοιχήσει την παρουσία της «Δράσης» με κάποιον κομματικό χώρο, αναλόγως μάλιστα, με το πώς «βολεύει» κάθε φορά. Γιατί έτσι αντιλαμβάνονται την πολιτική συμμετοχή, έτσι έχουν «μάθει» τον πολίτη. Παρά όμως το «ασυνήθιστο» του πράγματος, η κοινωνία των Βριλησσίων διαισθάνεται και αναγνωρίζει το γνήσιο της κίνησής μας.

Οι κάθε είδους «στηρίξεις» πριν τις εκλογές, τιμούν και ενισχύουν την προσπάθειά μας, όμως δεν την ορίζουν. «Στηρίξεις», έχουν ανάγκη τα δημοτικά σχήματα που δεν έχουν αυθύπαρκτη παρουσία και τοπική αναφορά, όχι η «Δράση».

Η «Δράση» αποτελεί έναν ενωτικό, ριζοσπαστικό χώρο συνεύρεσης και δημιουργίας ανένταχτων ή και ενταγμένων, σε διάφορους πολιτικούς φορείς της Αριστεράς και της Οικολογίας, πολιτών, αλλά δεν αποτελεί ένα άθροισμα "εκπροσώπων".

Η κοινωνικοπολιτική ανασυγκρότηση της πόλης (και της χώρας), αποτελεί δρόμο διεξόδου, αντίστασης και προοπτικής για την τοπική κοινωνία.

Το στοίχημα της αφύπνισης και χειραφέτησης των ενεργών πολιτών -και ημών των ιδίων- στην προοπτική μιας σύγχρονης πολιτείας, παραμένει πρωτεύον και ανοικτό.ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: Τρικλοποδιά από Ντινόπουλο και κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ

Διάσπαση στην παράταξη του δημάρχου και κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν το εκλογικό σκηνικό στα Βριλήσσια. Ο δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά κινδυνεύει να χάσει ψήφους γιατί υπάρχει κόντρα με τον πρώην δήμαρχο και νυν βουλευτή Αργύρη Ντινόπουλο. Ο συνδυασμός του υπέστη ισχυρό πλήγμα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αποχώρησαν από αυτόν δημοτικοί σύμβουλοι, παρ' όλα αυτά διατηρεί πιθανότητες επανεκλογής. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τελικά η Ελένη Σακισλή, αντί του Γιάννη Τσούτσια που την είχε αρχικά, λόγω διαφωνιών ανάμεσα σε μέλη του κόμματος. Υπήρξαν έντονες διαδικασίες στο παρασκήνιο για το ποιος θα είναι τελικά υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχαν ακουστεί κι άλλα ονόματα κατά καιρούς. Ο κ. Τσούτσιας συμμετέχει στις εκλογές με δική του παράταξη που κινείται στον αριστερό χώρο και στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αποτελεί αυτή του συγγραφέα με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες Κώστα Παπασπηλίου, ο οποίος προέρχεται από τον συνδυασμό του κ. Ιωαννίδη, απ' όπου αποχώρησε πρόσφατα κατηγορώντας τη νυν δημοτική αρχή για έλλειμμα δημιουργικής συνεργασίας, κορεσμό δράσεων, διαχείριση ρουτίνας και υποτονική παρουσία στις νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινείται η υποψηφιότητα του Ξένου Μανιατογιάννη, ο οποίος το 2010 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον έχει διαχωρίσει τη θέση του από το Κίνημα και κινείται στον αντιμνημονιακό χώρο. Το ΚΚΕ στηρίζει και πάλι τον Βασίλη Βήττο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Η ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΥΤΣΙΑ

κ. Διευθυντά,

Με αφορμή εκτενές ρεπορτάζ του συντάκτη σας Μιχαήλ – Άγγελου Κωνσταντόπουλου (6 Μαΐου, σελ.29), σχετικά με τους συνδυασμούς που μετέχουν στις δημοτικές εκλογές στα Βριλήσσια, επιτρέψτε μου για την ακρίβεια των –πράγματι, δυσανάγνωστων- γεγονότων, να διευκρινίσω τα εξής:

Η «Δράση για μια άλλη πόλη» είναι ένα από τα ελάχιστα δημοτικά σχήματα στη χώρα, με γνήσια κινηματικά χαρακτηριστικά, που λειτουργεί ως αυθεντική και ανεξάρτητη αυτοδιοικητική συλλογικότητα από το 2006. Από τότε εκπροσωπείται συνεχώς και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας. (Το 2006 είχε λάβει ποσοστό 8,5% και το 2010 14%). Δεν πρόκειται συνεπώς, περί κάποιας νέας ή «προσωπικής» παράταξης, που προέκυψε «εξ’ αντανακλάσεως», όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί το άρθρο σας, αλλά για μια συλλογικότητα με ιστορικότητα, που έχει κερδίσει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας. Με την ίδια ακριβώς καταγραμμένη ταυτότητα και σύνθεση, συμμετέχουμε και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Οι «κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ», στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμά σας, (που πράγματι είχαν ως κατάληξη, με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου, τη δημιουργία, λίγο προ των εκλογών, ενός αμιγώς κομματικού ψηφοδελτίου), αφορούσαν αποκλειστικά την τοπική οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την παράταξή μας, η οποία ουδέποτε συνάρτησε την πορεία της από την έκβασή τους και εξακολουθεί, όπως τα προηγούμενα 8 χρόνια, να συμπορεύεται με τα πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης αριστεράς, που παρά τα συμβάντα, αντιλαμβάνονται στην πράξη την ανάγκη αυτονομίας των τοπικών προσπαθειών από κάθε είδους κομματικές επιδιώξεις.

Παρακαλώ συνεπώς, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας σε ότι αφορά τη φυσιογνωμία της προσπάθειάς μας.

Με τιμή

Γιάννης Τσούτσιας
Υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων με την «Δράση για μια άλλη πόλη»

readers  2323

Σχόλια (0)

Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Από το κανάλι μας στο youtube

Ομιλία

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσούτσια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δράσης στις 14/5/2014

Συνέντευξη

Η συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια, επικεφαλής της Δράσης για μια Άλλη Πόλη, στον Γ. Παναγόπουλο από τα Βριλησσιώτικα Νέα

Συνέντευξη

Η παρέμβαση του Γιάννη Τσούτσια στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου "ΣΚΑΪ... αλλιώς" την Τετάρτη 7/5/2014

Εκλογικά