Θετικό πρόταγμα για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία!

5/5/2014

H Δράση παρουσίασε το εκλογικό της πρόγραμμα, τους υποψηφίους της και την πολιτική της οπτική λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές

Μια ασυνήθιστη προεκλογική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι δημότες που γέμισαν το καφέ Cocoa Been την Παρασκευή το βράδυ (2 Μαΐου), κατά την προγραμματισμένη παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων της «Δράσης». Η εισήγηση του Γιάννη Τσούτσια, επικεφαλής της «Δράσης», επικεντρώθηκε στην ανάγνωση της πολιτικής συγκυρίας, εν όψει των δημοτικών εκλογών και στον προσδιορισμό του ρόλου ενός αυτοδιοικητικού σχήματος, όπως η «Δράση», μέσα σ’ αυτήν.

«Τους τελευταίους μήνες υποχωρεί η λαϊκή διαθεσιμότητα, η αμφισβήτηση και η οργή (δυσανάγνωστη, πολυσύνθετη και αντιφατική), απέναντι στους σχεδιασμούς του πολιτικού συστήματος που οδήγησε στην κρίση. Κυριαρχεί η σύγχυση, η αμφιβολία, μια στασιμότητα, που τροφοδοτείται από την εμμονή πολιτικών που δεν συγκινούν, δεν κινητοποιούν, να παροξύνουν την επιχειρηματολογία τους. Που επιτρέπουν στη συστημική κεντροαριστερά να επανεμφανίζεται ως ρυθμιστής των εξελίξεων. Η εμπλοκή, επεκτείνεται σε κάθε κοινωνικό χώρο, από το συνδικαλισμό και τα κινήματα, μέχρι την αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την κοινωνία, με λογικές ανάθεσης, έως ότου ο ένας πόλος του διπολισμού θριαμβεύσει επί του άλλου. Τα προβλήματα στη χώρα και την αυτοδιοίκηση δεν περιμένουν.

Απέναντί μας έχουμε μια διοικούσα παράταξη, που πλέον και για τα δικά της δεδομένα, έχει καταστεί ανεπαρκής. Με μόνο στόχο να παραμείνει στην εξουσία, διαλύει ότι απέμεινε, σπαράσσεται από ανταγωνισμούς και έριδες, έχει καταστεί επικίνδυνη για τις προοπτικές της πόλης. Αλλά έχουμε και την επαναδραστηριοποίηση του τοπικού ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή ενός δήθεν ανεξάρτητου συνδυασμού, ο οποίος, αν και απών την τετραετία, τώρα παρουσιάζεται ως αναμορφωτής, προβάλλοντας ένα καθησυχαστικό πρότυπο διαχείρισης, διανθισμένο με ωραία λόγια περί διαφάνειας και συμμετοχικών θεσμών. Όμως γνωρίζει η κοινωνία, πως γρήγορα η παράταξη Μανιατογιάννη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το παρελθόν και τα πολιτικά της όρια, και πως, χωρίς τοπική αναφορά και συλλογική λειτουργία, θα επανέλθει στη γνωστή κομματική της συμπεριφορά.

Η επανάκαμψη του παραγοντισμού της κεντροαριστεράς, δεν αντιμετωπίζεται πάντως, με εκκλήσεις συνεργασίας, «για να χτυπήσουμε τον δήμαρχο», όπως κάποιοι, εδώ στο προάστιο επιδίωξαν. Το ζήτημα δεν είναι η επιστροφή σε μια αντιδεξιά πολιτική, αλλά η αναζήτηση διεξόδου. Από αυτή την άποψη, ούτε οι συμπεριφορές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύονται μόνο με τοπικά κριτήρια. Η επιδίωξη της κομματικής καταγραφής και της ενσωμάτωσης των συνοικιακών προσπαθειών, είναι απόρροια ενός οξυμένου διπολισμού, που κινείται έξω από κάθε λογική κοινωνικοπολιτικής αυτονομίας και τις διακηρυγμένες θέσεις της αριστεράς.

Εμείς λέμε, υπάρχει άλλος δρόμος. Το δείχνουν όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, εν σπέρματι, σε διάφορους κοινωνικούς χώρους. Αυτές που προσπαθούν να τοποθετηθούν με άλλο πνεύμα απέναντι στην απαίτηση για κοινωνική δράση, πέρα από την ανάθεση. Οι εκλογές, είναι μια απάντηση και σε αυτού του τύπου τα διλήμματα. Οι πολίτες, ο τοπικός ριζοσπαστισμός, θα διαμορφώσουν το δικό τους σχέδιο για το δήμο ή θα αρκεστούν στην ανάγνωση των σχεδίων, που μέσω των κομματικών σχεδιασμών τους προσφέρονται.

Στις εκλογές, συνεπώς, ο ψηφοφόρος καλείται να σταθμίσει πίσω από το πρόσκαιρο των χαμόγελων και των χειραψιών. Και υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να επιλέξει κανείς «Δράση»:

Η «Δράση», σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, αντιπροσώπευσε την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα του προαστίου. Το συνοικιακό κίνημα, τους ενεργούς πολίτες. Σήμερα, στις εκλογές, από τη μια πλευρά είναι μια δρώσα κατάσταση, από την άλλη ψηφοδέλτια. Επί χρόνια η «Δράση», όχι μόνο συγκρότησε μια ενεργή συλλογικότητα πολιτών, ανοίχτηκε στην κοινωνία με δεκάδες εκδηλώσεις (και για πολιτικά και για τοπικά ζητήματα), αλλά έδειξε ότι και σε επίπεδο διαχείρισης ήταν επαρκής. Η δουλειά που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, ήταν μια δουλειά ουσίας. Από τις προτάσεις μας για το ΓΠΣ, τη δημιουργία λογαριασμού κοινωνικής αλληλεγγύης, την αναδιοργάνωση της κοινωνικής υπηρεσίας, του ανοιχτού πανεπιστήμιου ή την κομποστοποίηση, μέχρι τις κινητοποιήσεις που επιβάλαμε στο ζήτημα του Καλλικράτη ή για το «χαράτσι της ΔΕΗ. Η «Δράση» έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις τεχνικές διαστάσεις άσκησης της διοίκησης.

Το στοίχημα της Δράσης, που διατρέχει το πρόγραμμά μας, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής αφύπνισης, περιλαμβάνει εμάς τους ίδιους και κάθε κοινωνικό μέτωπο. Η ανάταξη της αυτοδιοίκησης σημαίνει κίνημα, μια νέα κοινωνική συνείδηση και εγγραφή όλων των κατακτήσεων σε θεσμικό επίπεδο. Στον αντίποδα ενός κυβερνητισμού, που λέει θα πάρουμε τους δήμους, θα βάψουμε τους χάρτες, ότι «ήρθε η ώρα μας», εμείς διεκδικούμε τον δήμο, αλλά δεν λειτουργούμε αρπακτικά, αυτοκεντρικά, λειτουργούμε για την κοινωνία.

Το δικό μας πρόταγμα είναι απόλυτα θετικό, δεν είναι ένα αντί, δεν είναι το τι δεν θέλουμε, αλλά το τι θέλουμε, θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, μια πολιτική, που θα δίνει δυνατότητες στην κοινωνία. Από την τοπική πολιτική, την πολεοδομία και τον πολιτισμό, στόχος της Δράσης είναι το ζωντάνεμα της πόλης, η συγκρότησή της σε μια δρώσα κοινότητα, ικανή να αντιστέκεται να προστατεύεται και να δημιουργεί. Ζητούμενο είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στο Δήμο και τους δημότες. Να θέσουμε την κοινωνία σε κίνηση. Να ενισχυθούν δίκτυα, πρωτοβουλίες, σύλλογοι, δραστηριότητες, να πυκνώσει η συσπείρωση μεταξύ των ανθρώπων. Να δοθεί ρόλος στη βούληση των πολιτών με την εμπέδωση νέων συμμετοχικών θεσμών, να εισβάλει ο πολιτισμός, ως κοινό βίωμα, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο του προαστίου. Να εναρμονιστεί η λειτουργία του Δήμου, ο ρόλος και η ευθύνη των δημοτικών υπαλλήλων, με την ανάγκη της εκ βάθρων δημοκρατικής αναδιοργάνωσης της πόλης. Να αναγνωρίζει ο πολίτης στο δημοτικό πρόγραμμα τον εαυτό του. «Δήμος» είναι η ριζοσπαστικοποίηση της καθημερινότητας. Έχουμε να δημιουργήσουμε, να προκαλέσουμε συνέγερση, διεργασίες, αγώνες και θεσμοθετήσεις γύρω απ’ αυτούς. Να σπάσουμε την κυριαρχία του ιδιωτικού πάνω στο δημόσιο. Να διαμορφώσουμε πυρήνες που θα καλλιεργήσουν το ήθος της συμμετοχής και της ευθύνης. Να τα αλλάξουμε όλα! Στην εξυπηρέτηση αυτού του οράματος, τίθενται όλα: Χωροταξία, πολιτισμός, οικονομική ζωή, σχέση με το περιβάλλον, παιδεία, κοινωνικές σχέσεις. Αυτό είναι το νήμα που διαπερνά τις στοχεύσεις της «Δράσης».

Έχουμε μια προσπάθεια με συνέχεια, βάθος και ιστορικότητα, δεν είμαστε αλεξιπτωτιστές, δεν είμαστε κομματικοί τουρίστες. Η γάγγραινα των αξιωμάτων δεν μας αφορά. Είμαστε σε επαφή με την κοινωνία των Βριλησσίων, οργανικό στοιχείο της. Και η Αριστερά είναι εδώ. Όλη η Αριστερά. Και πέρα από αυτήν. Και συνεννοείται. Γιατί βιώνουμε μια κοινή πορεία. Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν, που ενδιαφέρθηκαν για το προάστιο τα προηγούμενα 4 χρόνια, είναι εδώ και συνεχίζουν. Η λογική των κινημάτων είναι εδώ. Δεν είμαστε απλώς ένα ψηφοδέλτιο μιας χρήσης.

Μπορούμε, για τρίτη φορά, να γίνουμε και πάλι η έκπληξη των δημοτικών εκλογών. Στο κάτω – κάτω, στην πραγματικότητα δεν θα πρόκειται για έκπληξη. Η Δράση, θα έχει πετύχει αυτό που της αξίζει. Και ο Δήμος μας θα μπει σε άλλη τροχειά".

readers  2327

Σχόλια (0)

Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Από το κανάλι μας στο youtube

Ομιλία

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσούτσια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δράσης στις 14/5/2014

Συνέντευξη

Η συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια, επικεφαλής της Δράσης για μια Άλλη Πόλη, στον Γ. Παναγόπουλο από τα Βριλησσιώτικα Νέα

Συνέντευξη

Η παρέμβαση του Γιάννη Τσούτσια στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου "ΣΚΑΪ... αλλιώς" την Τετάρτη 7/5/2014

Εκλογικά