Γόρδιος δεσμός ή εναλλαγή;

10/2/2014

Η σύγκρουση με τον παραγοντισμό και τις απολίτικες προσεγγίσεις, είναι αναπόφευκτη!

Το τελευταίο διάστημα σχηματοποιείται στα Βριλήσσια ένα προεκλογικό σκηνικό, που ολοένα και ξεμακραίνει από τα ουσιαστικά επίδικα των δημοτικών εκλογών. Οι προτάσεις που κατατίθενται και κυρίως οι πρακτικές που τις υπηρετούν, είναι αναντίστοιχες της κρισιμότητας των καιρών. Μέλημα των υποψηφίων, είναι η εξασφάλιση προνομιακής θέσης στον εκλογικό βατήρα και όχι η αναζήτηση λύσεων για το μέλλον του δήμου. Τα Βριλήσσια οδεύουν προς τις εκλογές, με τις προσωπικές στρατηγικές στο προσκήνιο και με τα σημαντικά εκτός διαπραγμάτευσης. Ο παραγοντισμός, χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας αδιαμόρφωτης τοπικής κοινωνίας, αποτελεί την αρνητική παράδοση που πρέπει κανείς να υπερβεί, στην πορεία υλοποίησης μιας εναλλακτικής προσπάθειας στο δήμο.

Η διεκδίκηση της δημοτικής αρχής δεν είναι ένα στοίχημα προσωπικού χαρακτήρα. Πώς θα ξαναμοιραστούν οι «καρέκλες» και οι θέσεις διοίκησης. Ποιος θα υποσχεθεί περισσότερα στους περισσότερους. Ποιος έχει τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες ή ποιος είναι «καλό παιδί». Ποιος θα αποδειχθεί πιο ευρηματικός σε προτάσεις που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν. Δεν είναι η δημαρχία «πρώτα κερδίζω και μετά βλέπουμε», λόγια, προσαρμοσμένα στη φορά των ανέμων. Η διοίκηση ασκείται στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, για τη βελτίωση της καθημερινότητας, για την αποτροπή των μνημονιακών πολιτικών, για το αύριο της πόλης, για τη συμβολή του Δήμου στον αγώνα της κοινωνίας.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι διαβεβαιώσεις όσων δήθεν προσέρχονται στις εκλογές «χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς δογματισμούς και στεγανά», προσβάλλουν τη μνήμη μας. Να ξεχάσουμε τι συνέβαινε στα τοπικά κόμματα το 2010, τη στάση των υποψηφίων απέναντι στον «Καλλικράτη», τη στήριξή τους στο πρώτο μνημόνιο. Να διαγραφούν απόψεις και συμπεριφορές, χωρίς λέξη αιτιολόγησης και αυτοκριτικής.

Ταυτόχρονα, επανεμφανίζονται και οι γνωστές εκκλήσεις των διαφόρων, που κάθε φορά μας εγκαλούν στη δημιουργία «ενός μεγάλου, αυτοδιοικητικού ρεύματος», βγάζοντας από την κατάψυξη, εν έτει 2014, τα περί «ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» που η «Δράση» απέρριψε από το 2006. Σ’ αυτές τις συνθήκες, μέχρι και οι άφωνοι της οκταετίας Ιωαννίδη, έγιναν λαλίστατοι και μοιράζουν υποσχέσεις.

Η λογική του «Όλα για τον δήμο», με σχέδια επί χάρτου και σημαίες ευκαιρίας, δεν είναι μια αυτοδιοικητική λογική. Ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή μια γενική πολιτική «διευρύνσεων», χωρίς τους αναγκαίους διαχωρισμούς και χωρίς, κάθε φορά, και σε κάθε στιγμή, την επιβεβαίωση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Απέναντι σ’ αυτό το αποπροσανατολιστικό σκηνικό, η «Δράση» έχει θέσει εξ αρχής οριοθετήσεις. Δεν αλλάζει ο δήμος με αρπαχτές και κόλπα της τελευταίας στιγμής. Με αυτούς που ανακάλυψαν προεκλογικά τη «συμμετοχή», αλλά δε ένοιωσαν ποτέ μέχρι σήμερα την ανάγκη, να ζητήσουν ούτε τη γνώμη του διπλανού τους. Με όσους κρύβουν από τους πολίτες την πραγματική κατάσταση της αυτοδιοίκησης, για να μη χρειαστεί να αποκαλύψουν τα όρια των δικών τους αντιστάσεων. Μ’ εκείνους που δεν έμαθαν να αγωνίζονται, παρά μόνο να «σχεδιάζουν».

Ζητούμενο των εκλογών δεν είναι η συγκρότηση ενός μετώπου παραγόντων, με στόχο την εναλλαγή στην τοπική εξουσία, που ως μόνη συνέπεια θα έχει, την αναπτέρωση των ελπίδων της αποτυχημένης διοίκησης Ιωαννίδη να παραμείνει στη θέση της. Εμείς, δεν νομιμοποιούμε το κλίμα της μικροπολιτικής που τρέφει τη σημερινή δημοτική αρχή. Διακύβευμα των εκλογών είναι η αναβάθμιση της λαϊκής παρουσίας στη ζωή του δήμου, στόχος που υπερβαίνει τις αντοχές του σημερινού πολιτικού προσωπικού.

Η «Δράση» έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες κατάρτισης του προεκλογικού της προγράμματος (ανοιχτή συνέλευση 16ης Φεβρουαρίου) και προετοιμάζεται για την εκλογική μάχη. Τα τοπικά κόμματα και οργανώσεις, εμπλέκονται στη ζωή της πόλης, αλλά δεν καθορίζουν τις πρωτοβουλίες και τα όριά τους. Η στάση τους μας ενδιαφέρει, μας αφορά, αλλά δεν μας ορίζει. Η αυτονομία κάθε αυτοδιοικητικής συλλογικότητας, είναι απαίτηση των καιρών και συστατικό προτέρημα της «Δράσης».

Καλούμε τους δημότες του προαστίου, (με την ιδιότητα του πολίτη, όχι του ψηφοφόρου), να υπερβούν την επιφανειακότητα της εναλλαγής και τις απολίτικες προσεγγίσεις και να συμβάλουν σε μια προσπάθεια που θα θέσει σε διαφορετική βάση την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου. Οκτώ χρόνια συντηρητισμού, μικροπολιτικής και αποδοχής μνημονιακών υποδείξεων, είναι αρκετά. Αναβολές δεν χωρούν, ούτε όμως και ψευδεπίγραφες λύσεις. Έχουμε να ξαναφτιάξουμε τον δήμο από την αρχή! Και να τον κρατήσουμε όρθιο! Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αλλά και ισχυρή θέληση να το καταφέρουμε!


«Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη»

readers  1979

Σχόλια (1)

ΛΟΥΚΙΑ ΛYΠ.
10 Φεβ 2014, 19:34
Μπραβο Γιάννη εξαιρετικό το άρθρο!προσδιορίζεις την εικόνα ακριβώς!ΕΜΠΑΙΝΕ!!!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Από το κανάλι μας στο youtube

Ομιλία

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσούτσια, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δράσης στις 14/5/2014

Συνέντευξη

Η συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια, επικεφαλής της Δράσης για μια Άλλη Πόλη, στον Γ. Παναγόπουλο από τα Βριλησσιώτικα Νέα

Συνέντευξη

Η παρέμβαση του Γιάννη Τσούτσια στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου "ΣΚΑΪ... αλλιώς" την Τετάρτη 7/5/2014

Εκλογικά