Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
8/4/2021

Στο YouTube το 3ο διαδικτυακό μάθημα με την Ιωάννα Τσιβάκου

Παρακολουθείστε το μαζί με τα δύο προηγούμενα μαθήματα!

Στο κανάλι της ΔΡΑΣΗΣ στο YouTube έχει αναρτηθεί το βίντεο από το 3ο και τελευταίο διαδικτυακό μάθημα αυτής της σειράς που διοργάνωσε η ΔΡΑΣΗ με την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Τσιβάκου.

Παρακολουθείστε το στη διεύθυνση: https://youtu.be/aU6E4bgASIU
ή πατώντας το εικονίδιο του YouTube από την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας.

Στο τρίτο αυτό μάθημα, με τίτλο «Ο Έλληνας στην ψηφιακή εποχή», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου, εξηγήθηκαν:
- Οι αλλαγές στη σύγχρονη επιχείρηση παραγωγής του δυτικού κόσμου: από τη βιομηχανική οργάνωση στην ψηφιακή και στις υπηρεσίες.
- Η μεταβολή στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο: από τον κλασικό φιλελευθερισμό στη μαζική δημοκρατία ή στον νεοφιλελευθερισμό.
- Οι συνέπειές τους στον σύγχρονο άνθρωπο, με εστίαση στο ήθος και στις αντιλήψεις του Έλληνα.
- Οι νέες μορφές οικονομικής δράσης στην Ελλάδα: startups και κοινότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία διαδικτυακά μαθήματα υπό τον γενικό τίτλο «Διαφορές και συγκλίσεις μεταξύ του Έλληνα και του δυτικού ατόμου» πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Επικέντρωσαν στην ανάδειξη των πολιτισμικών και κοινωνικών συνιστωσών που διαμόρφωσαν το ελληνικό υποκείμενο κατά τη στιγμή της εθνικής επανάστασης και αυτές που το διαμορφώνουν σήμερα, επιχειρώντας δηλαδή, μια συμβολή στον εορτασμό, όχι μέσω μιας εξιστόρησης των γεγονότων, αλλά της πολιτισμικής και θεσμικής ανάλυσης της εποχής και του επαναστατημένου λαού.

Η Ιωάννα Τσιβάκου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στην κοινωνιολογία των οργανώσεων. Πολλά από τα θέματα που εθίγησαν στη διάρκεια του κύκλου αυτών των μαθημάτων έχουν αναπτυχθεί στα βιβλία της: «Το Γραφειοκρατικό Σκότος: Ο Χρόνος του Νόμου», «Ο ΗΓΕΤΗΣ: ως ενσάρκωση του θεσμού», «Ατομικισμός και Φιλία: Η Ταυτότητα των Νέων Ελλήνων». (εκδόσεις Ι. Σιδέρης)

Στο πιο πρόσφατο από αυτά, την πραγματεία υπό τον τίτλο «Συναίσθημα και Ορθολογικότητα: η ελληνική εμπειρία», που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο «στέκι» της ΔΡΑΣΗΣ, αναλύονται οι διακυμάνσεις της διαφοράς «συναίσθημα-ορθολογικότητα» και οι προϋποθέσεις και οι τρόποι που καθορίζουν την υπερίσχυση πότε του ενός και πότε του άλλου πόλου αυτής της διαφοράς. Στη συνέχεια η συγγραφέας προχωρεί σε ανασκόπηση της νεοελληνικής εθνικής και κοινωνικής συνείδησης και ταυτότητας, προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητές τους, τις οποίες αντιπαραβάλλει στην κυρίαρχη μέχρι στιγμής «εκσυγχρονιστική» αντίληψη περί ελληνικής ταυτότητας.

(Συναίσθημα και ορθολογικότητα. Η ελληνική εμπειρία, Ιωάννα Τσιβάκου, Αθήνα, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2019).


readers  1236


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου