Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/2/2021

Βιβλιοθήκη του Δήμου: Μια συζήτηση που ΔΕΝ έγινε.

του Μάρκου Κρητικού

Στην τελευταία συνεδρίαση του Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Βριλησσίων (ΠΑΟΔΗΒ), έγινε ενημέρωση από την Πρόεδρο, για την πρόοδο των εργασιών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτήριο της οδού Ολύμπου & Ροδόπης, έπειτα από ερώτηση της κας Φένιας Αδαμίδη, δημοτικής συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. του ΠΟΔΗΒ.

Έτσι, μάθαμε ότι οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου προχωρούν, στήνονται ράφια και προσλαμβάνεται προσωπικό για να υποστηρίξει τη λειτουργία της.

Μάθαμε όμως επίσης ότι η βιβλιοθήκη, ελλείψει χώρου, θα λειτουργεί μόνον ως δανειστική, χωρίς ηλεκτρονική υποστήριξη. Χαρακτηριστικά όπως ειπώθηκε... «ξεκινάμε έτσι και μετά, βλέποντας και κάνοντας».

Το εγχείρημα έτσι όπως εξελίσσεται, υπονομεύει την όποια προσπάθεια.

Αντί
να διαμορφωθεί ένας χώρος ζωντανός, μελέτης, έρευνας, ίσως ικανός να φιλοξενήσει συζητήσεις, εκδηλώσεις, χώρος που θα αναζωογονήσει την πνευματική λειτουργία στο προάστιο, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και κυρίως των νέων για το βιβλίο, έρχεται να εμφανιστεί μια κατάσταση μίζερη, φτωχή. Για να δικαιολογηθεί η πινακίδα που μήνες τώρα έχει αναρτηθεί, «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ».

Όμως το θέμα δεν σταματάει εδώ. Σε προηγούμενη συνεδρίαση από την πλευρά μας είχαμε επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα πρόσβασης στο χώρο.

Ας θεωρήσουμε ότι κάποιος, παρά τα παραπάνω, έχει την επιθυμία να επισκεφθεί το χώρο, όχι μόνο για τη βιβλιοθήκη, αλλά έχει την ατυχία να έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί;

Δεν χρειάζεται μεταπτυχιακό ή διδακτορικό μηχανικού για να διαπιστώσει κανείς ότι η πρόσβαση στο χώρο για άτομα με κινητικά προβλήματα είναι Αδύνατη. Κοινή λογική χρειάζεται.

Στο σημείο του χώρου η υψομετρική διαφορά πεζοδρόμιου-δρόμου είναι περί τα 30 εκατοστά! Ούτε ράμπα έχει προβλεφθεί, ούτε άλλος τρόπος πρόσβασης υπάρχει.

Κι ας υποθέσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος κατορθώνει και «πετάει» κι ανέβει στο πεζοδρόμιο. Η είσοδος προς την ράμπα, που έστησε ο πρώην ιδιοκτήτης, κατόπιν δικής μας διαμαρτυρίας και πίεσης, βρίσκεται μπροστά ακριβώς από ένα δέντρο! Είναι πολύ αμφίβολο αν τα ειδικά καροτσάκια δύνανται να κάνουν τους απαραίτητους ελιγμούς ώστε να μπουν στο χώρο. Ράμπα όμως τοποθετήθηκε. Για να φαίνεται αλλά να μην χρησιμοποιείται...

Βέβαια δεν μιλάμε για τη δημιουργία τουαλέτας ΑΜΕΑ που είναι υποχρεωτική για δημόσιους ή δημοτικούς χώρους.(Ν.4067/2012, «Σχεδιάζοντας για όλους» ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ)

Διερωτώμαι, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συναινεί με την εικόνα αυτή; Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών τι γνώμη έχει;

Ο Δήμος, αντί να ανατρέψει τη συνθήκη που δυσκολεύει την πρόσβαση ων ανθρώπων που έχουν ανάγκη, μετατρέπεται σε εκείνον ακριβώς τον παράγοντα που την εμποδίζει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διορθωτικές κινήσεις.

Μάρκος Κρητικός,
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βριλησσίων,
εκπρόσωπος της ΔΡΑΣΗΣ στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΗΒ


readers  1017


Σχόλια (1)


Δημήτρης Καλαμπούκας 7 Φεβ 2021, 12:33
Αυτό που πραγματικά με εξοργίζει δεν είναι η αδιαφορία των διοικούντων αλλά ο μιθριδατισμός που μας χαρακτηρίζει εμάς τους ίδιους τους πολίτες. Κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, άρθρο 6: «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ' αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.». Γιατί δε γίνεται χρήση; Τόσο δύσκολο είναι να μαζευτούνε 25 υπογραφές στα Βριλήσσια από δημότες που ενδιαφέρονται πραγματικά για την πόλη και δεν αναλίσκονται απλά σε βερμπαλιστικές κορώνες και ξεκατινιάσματα στην αρένα των σόσιαλ μύδια (τρομάρα μας!) μεταξύ εγκάθετων κλακαδόρων της διοικούσας αρχής, που με αλαζονικό ύφος χλευάζουν τον οποιοδήποτε ασκήσει κριτική, και των άλλων εγκάθετων της αντιπολιτευόμενης πλευράς που θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν την οποιαδήποτε θετική προσπάθεια πάει να γίνει; Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί δεν έγινε συζήτηση για τη βιβλιοθήκη, για τον φωτισμό στους δρόμους, για τα σπασμένα πεζοδρόμια, για τα λευκώματα που κοστίζουν ένα σωρό πεταμένα λεφτά, για τα χρέη στην ΕΥΔΑΠ, για τους κάδους ανακύκλωσης, για την πρώην Ναυτική Βάση, για…. Κουράστηκα από τη μίρλα. Το γαρ πολύ της θλίψεως… Το συγκεκριμένο σχόλιο απαντάει εμμέσως και στο άρθρο «Δεν θέλουν την κοινωνία στα πόδια τους».
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960
Έρχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Πού να πας τότε; Πού να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;


Τα σχόλια σας...
Όχι και εξαώροφα στα Βριλήσσια!1/4/2024 Χαρά Ροβίθη
Είναι όντως μεγάλο το πρόβλημα. Θα έχετε παρατηρήσεις ότι πέρα από το θέμα του ύψους, στις καινούργιες πολυκατοικίες δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κήπος ή πράσινος περίβολος, ενώ για την εποχή μας αυτό θα έπρεπε να είναι παντού δεδομένο (το έχουν πχ. πολλές παλιότερες πολυκατοικίες που φαίνεται πως είναι "αόρατες"). Επίσης οι εξώστες/μπαλκόνια συχνά είναι στενά ή μικρά, κάτι που επίσης δεν συνάδει με κτίσματα φιλικά προς μια βιώσιμη διαμονή. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο να κόβουν το οικόπεδο στα δύο και να χτίζουν δύο πολυκατοικίες με κάλυψη οικοπέδου που πλησιάζει το 95% ή να βγάζουν τα μπαλκόνια σχεδόν στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο! Υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα αισθητικής όπως πχ ότι το 80% των οικοδομών επιλέγει ως χρώμα το ασπρόμαυρο που, μαζί με τα παραπάνω, την οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών και μια ισχυρή (και γελοία) τάση για ομοιομορφία, καθιστούν τη γενικότερη εικόνα απελπιστική και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που τη βλέπουν. Φιλικά Χαρά Ροβίθη


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2024 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου